Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Boğaziçi Üniversitesi'nin ev sahipliğinde, Anadolu Ajansı (AA) ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "II. Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zeka Sempozyumu"na katıldı. Sempozyumda yaptığı konuşmada, medya içeriklerinin korunmasına yönelik telif hakları üzerinde durdu. Altun, sempozyumun amacının, gazetecilerin ve yayıncıların emeklerinin karşılıksız kullanılmasını engellemek, içeriklerin bedelsiz kullanımını önlemek ve medya sektöründe haksız rekabetin ortadan kaldırılması olduğunu vurguladı.
Altun, gazeteciliğin sadece haber üretimi değil, kültürel ve sanatsal değerler taşıyan bir faaliyet olduğunu belirtti. Haberlerin, sadece olgusal veri aktarımından ibaret olmadığı, haber üretiminin zahmetli ve emek isteyen bir süreç olduğu ifade etti. Anadolu Ajansı’nın, pandemi dönemindeki haberciliği ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nda sağladığı haber akışı örnek verilerek, haber metinlerinin telif hakları kapsamında korunması gerektiği dile getirildi.
Altun, dijital medya ve sosyal medya platformlarının içerik üreticilerinin haklarını ihlal ederek haksız kazanç elde ettiğine dikkat çekti. Bu sorunun çözülmesi için "Dijital Telif Yasası"nın bir an önce çıkarılması gerektiğini belirterek, dijital medyada orijinal içeriklerin korunmasının, medya sektörünün gelişmesine yardımcı olacağını ifade etti.
Yapay zekanın medya üzerindeki etkisine de değinen Altun, bu teknolojinin haber üretiminden içerik kişiselleştirmeye kadar geniş bir alanda kullanıldığını belirtti. Yapay zekanın yarattığı yeni fırsatlar ve riskler üzerinde durarak, bu teknolojilerin sadece hakikat adına kullanılmasının gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yapay zekanın içerik üretimi ve yayılımında sahte haberlerin ön plana çıkmasına yol açabileceğine dikkat çekti.
Altun, dijitalleşmenin medya dünyasında köklü değişikliklere yol açtığını ve bunun, özellikle telif hakları konusunda yeni sorular ortaya çıkardığını belirtti. Yasal düzenlemelerin güncellenmesi gerektiğini, uluslararası işbirliğinin önemini vurgulayarak, küresel dijital sorunların küresel çözümlerle aşılabileceğini ifade etti.