Temmuz ayı itibarıyla inşaat sektöründeki ücretli çalışan sayısı, 1 milyon 848 bin kişiye ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde ücretli çalışan sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 artışla toplamda 15 milyon 889 bin 385 kişiye yükseldi.
İnşaat sektöründe ücretli çalışan sayısındaki artış dikkat çekti. Mayıs ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 artışla 1 milyon 847 bin 922'ye ulaştı. Bu sayı, inşaat sektöründe bugüne kadar görülen en yüksek rakam oldu.
Gayrimenkul faaliyetleri sektöründe de benzer bir rekor kırıldı. Bu sektördeki çalışan sayısı 124 bin 274'e çıkarak en yüksek seviyeye ulaştı, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9 artış gösterdi.
Sektör temsilcileri, bu artışların Türkiye ekonomisi açısından önemli olduğunu belirtti. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, hem inşaat hem de gayrimenkul sektörlerindeki çalışan sayısının artışının konut satışlarındaki pozitif ivme ile uyumlu olduğunu ifade etti.
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, sektördeki nitelikli iş gücünün arttığını ve daire başına düşen çalışan sayısının 2010-2024 arasında yüzde 60 oranında yükseldiğini belirtti. Ayrıca, deprem bölgesinde yeni konut üretimi için 200 bin yeni iş istihdamı sağlandığını söyledi.
Ancak, artışa rağmen sektörde eleman sıkıntısı yaşanıyor. Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik, deprem bölgesindeki ve kentsel dönüşüm projelerindeki inşaatlar nedeniyle eleman açığının büyüdüğünü ve bu durumun maliyetleri ve proje sürelerini etkilediğini belirtti.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan ise, gayrimenkul sektöründeki ücretli çalışan sayısının uzun süredir 100 binin üzerinde olduğunu, SGK'liye geçişlerin bu artışa katkıda bulunduğunu ifade etti.