Cumhurbaşkanlığı seçimini Mahmud Ahmedinejad'ın kazandığının açıklanmasının ardından reformcuların sokağa dökülmesiyle başlayan kriz her geçen gün büyüyor.
Başkent Tahran'ın kuzeyinde bugün akşam saatlerinde silah sesleri duyuldu. Bir görgü tanığı, Niyavaran bölgesinde bazı kişilerin çatılara çıkıp tekbir getirdiği sırada peş peşe silah sesleri duyduğunu söyledi.
Başka bir görgü tanığı da yine kuzeydeki Zaferaniye bölgesinde silah sesleri duyduğunu belirtti.
Ülkede cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında hükümetin uyarılarına rağmen dün de göstericiler sokaklardaydı. İran Devlet Televizyonu, Azadi ve Engelab meydanlarında yaşanan olaylar sırasında 10 kişinin öldürüldüğünü, yüzden fazla kişinin de yaralandığını duyurdu.
Basına karşı kısıtlama ve sansürün uygulandığı İran'da, reformcu gençlerle polis arasında cumartesi günü yaşanan çatışmaya ilişkin görüntüler dünyaya bir gün sonra yayıldı.
En az 10 göstericinin öldüğü, 100'den fazla kişinin de yaralandığı olaylara ait görüntüler, çatışmaların şiddetini gözler önüne serdi.
Kimi zaman polis, kimi zaman da Ahmedinejad yandaşlarıyla çatışan refomcu gençler "Hamaney'e ölüm", "Kahrolsun diktatör" sloganları attı.
Tahran'da otobüslerle bazı kamu binaları ateşe verilirken, çatışmaların İsfahan ve Şiraz gibi kentlere de yayıldığı belirtiliyor. Televizyondan verilen haberlerde ayrıca iki benzin istasyonunun ve bir caminin ateşe verildiği, ateşe verilen camide ölenler olduğunu açıklandı.
MUSEVİ: GÖSTERİLER DEVAM EDECEK
Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına itiraz eden reformcu aday Mir Hüseyin Musevi, gösterilerin sükunet içinde devam etmesini istedi. Musevi, internet sitesinde yayımlanan açıklamasında taraftarlarına "Yalanları ve seçim hilelerini protesto etmek hakkınızdır. Ülkemiz protestolarda ölenlerin yasını tutuyor. Sakin olmanızı istiyorum" ifadesini kullandı.
"Protestolarınızda şiddete başvurmamanızı ve kendinizi tutmanızı istiyorum. Güvenlik kuvvetlerinden de telafisi mümkün olmayan zararlar vermekten kaçınmalarını bekliyorum" diyen Musevi, çok sayıda kişinin gözaltına alınmasını kınadı. Musevi bu tür kitlesel tutuklamaların, toplumla ülkenin silahlı kuvvetleri arasındaki bağı koparacağını ifade etti.
HASTANEYE BAŞVURANLAR GÖZALTINA ALINIYOR
Son bir haftada ölenlerin sayısının 20'ye yaklaşırken, olayları kontrol altına almakta zorlanan Ahmedinejad yönetimi, göstericiler üzrindeki baskıyı her geçen gün artırıyor. Tedavi için hastanelere başvuranlar gözaltına alınıyor.
TOPLAM ÖLÜ SAYISI 150'YE YAKLAŞTI
Resmi olmayan açıklamalara göre protestoların yedinci gününde bazı hastane yetkilileri 150'ye yakın kişinin öldüğünü ifade ediyor.
Öte yandan İran Emniyet Genel Müdür Vekili Ahmet Rıza Radan, Fars haber ajansına verdiği demeçte, "12 Haziranda yapılan seçimlerin ardından yaşanan olaylarda yaralanan ya da ölenlerin ailelerinden toplam 2 bin şikayet geldiğini", 10 bin kişinin de günlük hayatlarının yaşananlardan dolayı kesintiye uğradığı şikayetiyle polise başvurduğunu açıkladı.
Rıza Radan, seçim sonrası çıkan olaylarda toplam 400 polisin yaralandığını, ayırca 700 bina, 300 banka, 300 özel araç ile 300 iş yerinin tahrip edildiği bilgisini de verdi.