ANKARA Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi kapsamındaki kurslardan mezun olan öğrencilere sertifikalarını verdi. Türkiye’nin nitelikli insan gücü konusunda eksikliği olduğunu dile getiren Özdebir, meslek edindirme kurslarıyla bu sorunun büyük oranda aşıldığını ifade etti. Özdebir, “Üretimin heyecanı ve ruhunun meslek okullarına aktaramazsak ihtiyacımız karşılayacak insanların yetişmesini bekleyemeyiz. Bugün tüm işletmelerimizde beceri sahibi ve yüksek ahlaklı insanlara ihtiyaç var” dedi. Ülkelerin güç ve saygınlıklarının üretim kabiliyetlerine bağlı olduğunu ifade eden Özdebir şunları söyledi:
En büyük ekonomi bizde
“Üretim kapasiteniz ne kadar güçlüyse dünya ekonomisinde o ölçüde pay alırsınız. Kıbrısharekatının akabinde ülkemize ambargo uygulandı. O dönemlerde hem hammadde de hem de işlenmiş ürünlerde dışarıya bağımlıydık. Türkiye bu durumdan bir ders çıkardı. Savunma sanayisini kurdu. Bugün birçok şeyi kendimiz yapıyoruz. Bu coğrafyada en büyük ekonomi ve sanayi Türkiye’nin sanayisi.”
Nitelikli eleman bulamıyoruz
“Sanayimizin en büyük sıkıntısı nitelikli eleman bulamama. Bir ülkeye yapılabilecek en büyük kötülük o ülkenin gençlerini anlamsız bilgilerle, istihdam edilemeyecek alanlarda okutmaya çalışmaktır. Maalesef bu konuda da bürokrasimizin kat etmesi gereken çok yol var. Bu konuda bizler siz öğrencilerimize karşı suçluyuz. Çünkü o ülkenin hangi vasıfta insanlara ihtiyacı olduğunun planlanmasının yapılıp, okullarımızın da ona göre dizayn edilmesi gerekirdi. Maalesef bunu yapamıyoruz.”
Mühendis lastik değiştiremiyor
“Bugün üniversitelerimizden mezun gençlerin bir çoğu işsiz. En önemli eksiklerimizden birisi de insanımızı yetiştirirken beceri sahibi yapmak. Bugün bir makine mühendisi bijonun dönmesi için ne kadar tork gerektiğini hesaplayabiliyor ama arabasının patlayan lastiğini değiştiremiyor. Bir elektrik mühendisi evindeki ufak bir elektrik arızasını gideremiyor. Mahallenin elektrikçisini çağırıyor. Dünyanın pek çok ülkesinde böyle şeyler yok.”