Vatandaştan alınan otopark bedelleri için şart var... "Otopark dışında başka bir amaçla kullanılamaz" diye.. Ancak bugüne kadar bu şarta uyan belediye çıkmadı. Hemen hepsi hesapta toplanan paraları, kaldırım, personel maaşı gibi farklı amaçlara kullanmışlar.
Dahası da var. Otopark yapmak için halktan alınan parayla yapılan otoparkların ücretsiz olması gerekirken hemen hepsi park parası tahsil ediyor.
TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde, "belediyeler tarafından otopark yapmak üzere toplanan bedellerin akıbetinin araştırılması" için kurulan alt komisyon, çalışmalarını tamamlayarak taslak raporunu hazırladı. Rapordaki veriler çok çarpıcı...
HESAPLARDA TEK KURUŞ KALMAMIŞ
Antalya, Erzurum ve Gaziantep'in de aralarında bulunduğu 17 belediyenin otopark hesabında ise tek kuruş para yok. Adıyaman, Artvin, Aydın, Batman, Mersin belediyeleri ise topladıkları otopark paralarını hiç kullanmadı.
HESABINDA EN ÇOK PARA OLAN İL
Hesabında en çok otopark parası bulunan belediye İzmir çıktı. 44 milyon 156 bin TL otopark bütçesi olan İzmir Belediyesi toplanan paranın bir miktarıyla bin 184 araçlık otopark yaptı.
PARALARI YEMEYİP EN ÇOK OTOPARK YAPAN İL
İzmir'den sonra otopark hesabında en çok para bulunan belediye Eskişehir Belediyesi. Paraları başka amaçlar için kullanmayan belediyenin otopark hesabında 23 milyon 727 bin TL bulunuyor. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi illeri kasasındaki para ile sollayan Eskişehir, yaptığı otopark sayısı ile de zirvede yer aldı. Belediye bugüne kadar 78 bin 104 metrekarelik otopark yapıldı.
EN AZ OTOPARKI GÖKÇEK YAPMIŞ
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin otopark hesabında 700 bin 746 TL bulunuyor. Belediyenin bugüne kadar yaptığı otopark rakamı ise şaşkına düşürdü. Zira Ankara Büyükşehir belediyesi şimdiye kadar sadece 600 araçlık otopark yapmış.
Melih Gökçek, otopark için toplanan paraları "başka yerde kullanılamaz" şartına rağmen yol yapımına harcamış.
İSTANBUL'DA OTOPARK FAKİRİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hesabındaki para ise 755 bin 961 TL... Türkiye'nin nüfusu en kalabalık kenti olan İstanbul'un otopark bütçesi de özünde devasa. Ancak hesapta kalan rakam 1 milyon TL bile değil. Buna karşılık İstanbul Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar sadece 11 bin 821 araçlık otopark inşa etmiş.
BİR TANE OTOPARK YAPTILAR
Otopark hesabında 2 TL 24 Kuruş bulunan Osmaniye Belediyesi, bugüne kadar 1 otopark yaptı.
BAŞKA AMAÇLA KULLANIMI YASAK
Komisyonun hazırladığı rapor belediyelerin, 1 Ocak 1994'te yürürlüğe giren Otopark Yönetmeliği uyarınca konutlardan alınan otopark bedellerinin hesapsızca kullanıldığını belgeledi. Oysa ki yönetmelik gereği belediyelerce tahsil edilen otopark bedellerinin, otopark yapımı dışında başka bir amaçla kullanılması yasak.
BEDAVA OLMASI GEREKEN OTOPARKTAN
PARA ALINIYOR
Belediyelerin bedelini konut sahiplerinden tahsil ettiği otoparkları yapmaması, yönetmelik kapsamında yapılan otoparklardan ücret alması veya toplanan otopark bedellerini başka amaçlarla kullanmasının hizmet kusuru oluşturacağı ve tazmin sorumluluğunu doğuracağı belirtildi.
Raporda, "Komisyon, cadde ve sokaklarda bina sakinlerinin kullanımına sunulması gereken otopark alanlarının belediyeler tarafından 3. kişilere kiraya verilmek suretiyle, otoparklardan yararlananlardan ayrıca ücret alınmasının uygunluğu ve yerindeliğinin incelenmeye muhtaç bir olgu olduğu kanısına varmıştır" denildi.
Belediyelerin, parselinde otopark ihtiyacı karşılanamayan konutlardan otopark hizmeti karşılığında otopark bedeli tahsil ettiği ifade edilen raporda, belediyelerin otopark hizmetini tüketicilere sunmasının ilgili kanun ve yönetmeliğin gereği olduğu kaydedildi.