BÜYÜKŞEHİR Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren ve ‘ateş savaşçıları’ olarak adlandırılan Başkent itfaiyesi, 151 araç, 740 personel ile kentte hizmet veriyor.
İtfaiye denildiğinde ilk akla gelen yangın olsa da Başkent İtfaiyesi, trafik kazası, suda boğulma, göçük, sıkışma, intihar, çukura düşme, ev ve iş kazaları gibi birçok alanda vatandaşların imdadına koşuyor.
Başkent’te 2012 yılının ilk altı aylık döneminde Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi, kent içindeki 27 noktadan toplam 5 bin 984 olaya müdahale etti. Gidilen olayların 405 tanesi asılsız çıkarken, 263 olay ise itfaiyeye gerek kalmadan vatandaşların çabalarıyla kontrol altına alındı. Yaşanan yangın, kaza ve boğulmalar sonucu Başkent’te geride bırakılan altı aylık dönemde 63 kişi hayatını kaybetti, 831 kişi ise yaralı şekilde kurtuldu.
İlk sırada ot ve çöp yangını
Son altı aylık süre zarfında itfaiye ekiplerinin en çok müdahale ettikleri olayın başında bin 249 ile ot ve çöp yangınları geliyor. Bu olayı 834 bina yangını, 336 motorlu araç yangını, ve 194’er olayla da atölye, imalathane, fabrika yangını ile diğer yangın olayları takip ediyor. Bina yangını olaylarının büyük bir bölümü olan 752’sinin betonarme evlerde yaşanması ise dikkat çekiyor.
27 noktadan acil müdahale
Başkent İtfaiyesi’nin biri merkez olmak üzere kentin 27 noktasında grupları bulunuyor. Olay yarine en kısa sürede ulaşarak müdahale etmeyi amaçlayan Başkent İtfaiyesi’nin en fazla gittikleri olay sayısında bin 349 ile şehir merkezi ilk sırada yer alıyor. Bu noktayı 678 Kurtuluş, 531 Sincan, 507 Batıkent, 445 Esat ve 417 olayla da Keçiören takip ediyor. Köşk noktasında yer alan itfaiye grubunda son altı ay boyunca hiçbir olay yaşamazken bu noktanın ardından 2’şer olayla Hisar ve AŞTİ geliyor.
Göl ve göletlere
girmeyin uyarısı
Ankara'da kış aylarında günde ortalama 15-20 olay meydana gelirken yazın bu rakamın 30 ila 40’a kadar çıktığını ifade eden Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, en çok olayın ot ve çöp kaynaklı yangınlar olduğuna dikkat çekerek, “Piknik alanlarında bırakılan bir cam parçası yada yoldan geçerken atılan bir sigara izmariti, sonunun ne olduğu belli olmayan yangınlara sebebiyet veriyor. Ayrıca vatandaşlarımız yaktıkları ateşin söndüğüne emin olmadan piknik alanlarından ayrılmasınlar” uyarısında bulundu.
Yaz aylarında havaların ısınmayla birlikte suda boğulma vakalarının da artış gösterdiğini kaydeden Karakuş, “Göl ve göletlere kesinlikle girilmemeli. Genellikle çocuklar giriyor ancak aileler bu konuda daha dikkatli olmalılar” dedi. Başkent İtfaiyesi’nin personel ve araç sayısı bakımından kent için yeterli donanıma sahip olduğuna da değinen Karakuş, “Şu an 27 noktadan Ankara’da çıkan olaylara müdahale ediyoruz. Önümüzdeki günlerde bu merkezlerimizin bazılarını yenileyecek, bazı noktalara da ilave merkezler ekleyeceğiz” ifadesini kullandı.