Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kamu Veri Alanı Projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, bu projenin "afet yönetimi açısından devrim niteliğinde bir yapı oluşturduğunu" belirterek, projeyi 2025 yılına kadar tamamlamayı ve tüm kamu kurumlarını bu sisteme dahil etmeyi hedeflediklerini söyledi. Yılmaz, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Merkezi'nde düzenlenen "Afet Teknolojileri Rehberi" basın lansmanına katıldı.
Yılmaz, DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi tarafından hazırlanan Afet Teknolojileri Raporu'nun hayırlı olmasını diledi. Türkiye'nin tarihsel olarak çeşitli doğal afetlerle karşılaştığını hatırlatan Yılmaz, bu acı deneyimlerin ülkenin doğal afetlerle mücadelesinde daha güçlü ve hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.
Afetlere karşı daha dirençli bir Türkiye yaratmak için önlemler almanın ve teknolojik yeniliklerden yararlanmanın önemine dikkat çeken Yılmaz, toplumun bilinçlendirilmesi ve afetlerin etkilerini azaltacak stratejilerin geliştirilmesinin ortak bir sorumluluk olduğunu ifade etti.
Yılmaz, erken uyarı sistemleri, robotik keşif araçları ve yapay zeka destekli afet lojistiği gibi yenilikçi çözümlerin, afet öncesi ve sonrası etkili müdahale imkanı sağlayarak can kayıplarını ve maddi zararları azaltmayı amaçladığını açıkladı. Bu bağlamda, kamu veri yönetişim yapısının yeniden düzenlendiğini belirten Yılmaz, Kamu Veri Alanı Projesi'nin yapay zeka ve veri analitiği teknolojileriyle desteklendiğini ve bu projenin devreye girmesiyle afet öncesi ve sonrası süreçlerde daha hızlı ve verimli kararlar alınabileceğini söyledi.
Coğrafi Bilgi Sistemleri'nin afet yönetiminde önemli bir yer tuttuğunu belirten Yılmaz, Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi'nin afet senaryolarında anlık veri paylaşımını sağladığını ifade etti. Ayrıca, Coğrafi Bilgi Sistemi Tabanlı Hasar Tahmin ve Karar Destek Analizi Sistemi'nin olası afetlerin hasarlarını önceden analiz ederek önemli uyarılar sağladığını kaydetti.
Yılmaz, AFAD'ın geliştirdiği yerli yazılımlar ve akıllı şehir altyapılarının afet yönetimine entegrasyonunun büyük bir başarı olduğunu dile getirirken, Kesintisiz Güvenli Haberleşme Sistemi'nin de afet anında iletişim ve koordinasyonun sürdürülmesine olanak tanıdığını belirtti.
Afet anında iletişimin kritik olduğunu vurgulayan Yılmaz, Türkiye'nin uydu tabanlı iletişim sistemleriyle afet sonrası iletişimde yaşanacak aksaklıkları önleyeceğini ifade etti. Yılmaz, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremin ardından mobil istasyonların gönderilmesiyle halk arasındaki iletişimin sağlandığını da sözlerine ekledi.
Yılmaz, afetlere dayanıklı şehirlerin oluşturulması için akıllı yeni nesil altyapıların kullanımının önemine de değinerek, Türkiye'nin 5G teknolojisinde ihale süreçlerine başlayacağını belirtti. Kamu ve özel sektör arasındaki işbirliğinin afet yönetiminde etkili çözümler geliştirmede kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Toplantıya, AFAD Başkanı Okay Memiş, DEİK Başkanı Nail Olpak ve diğer davetliler katıldı.