Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
8 Ağustos 2022 Pazartesi - 11:59

Küresel piyasalar

Cuma günü küresel piyasalarda karışık bir seyir görüldü. Asya piyasalarında pozitif kapanışların ardından Avrupa endekslerinde satıcılı seyir hakim oldu.

Küresel piyasalar

Cuma günü piyasalarda neler oldu? Cuma günü küresel piyasalarda karışık bir seyir görüldü. Asya piyasalarında pozitif kapanışların ardından Avrupa endekslerinde satıcılı seyir hakim oldu. Euro Stoxx 50 endeksinde %0,78, İngiltere FTSE100 endeksinde %0,11 ve Alman DAX endeksinde %0,65 oranında düşüş yaşandı. Cuma günü, haftanın da en önemli verisi olan ve ABD'de yaşanan teknik resesyonun gerçek olup olmadığına dair önemli bir kanıt olarak nitelendirilen istihdam raporu açıklandı ve 250 bin olarak beklenen tarımdışı istihdam verisinin beklentinin 2 katından fazla, 528 bin olarak açıklanması ve iş gücü piyasasında sürpriz toparlanmaya işaret etmesiyle pay piyasaları haftayı kararsız tamamladı. ABD seans açılışında Fed’in faiz artışını güçlendireceği düşünceleri ile satış baskısı öne çıkarken, verinin aynı zamanda ABD ekonomisinin resesyon endişelerinden uzak olduğunu kanıtlamasıyla seans sonunda kayıpların bir kısmı geri alındı. Dow Jones endeksi %0,23 oranında primlenerek haftayı sonlandırırken S&P 500 %0,16 ve Nasdaq %0,50 oranında değer kaybetti. Tarımdışı istihdam verisinin açıklanmasının ardından piyasada Fed'den daha şahin bir adım geleceğine ilişkin beklentiler arttı. Swap piyasalarında Fed'in Eylül'de 75 baz puanlık artış yapması olasılığı 50 baz puanlık artış olasılığını geçti. İstihdam verileri sonrası piyasalarda Fed'in 21 Eylül’deki toplantısıda 75 baz puan artırma olasılığı yükseldi. S&P 500 ve Nasdaq Temmuz ayını, kısmen Fed'in enflasyonu düşürmeye yönelik agresif tutumunda geri adım atabileceği beklentileriyle 2020 yılından bu yana en büyük aylık yüzdelik artışlarla kapatmıştı. Bu doğrultuda bu hafta Çarşamba günkü enflasyon verisi de hem bu yıl şimdiye kadar 225 baz puanlık faiz artırımı yapan Fed'in güvercin bir değişime gidip gitmeyeceği yönündeki beklentiler açısından hem de ABD hisse senetlerindeki ralli açısından önemli görülüyor. ABD'nin tarım dışı istihdam raporu verilerinin ardından tahvil piyasasında satışlar hız kazanırken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi %2,65 seviyesinden başladığı haftayı %2,83'ten tamamladı Dolar endeksinde veri açıklaması sonrasında 105,80 seviyelerinden 107,0 psikolojik sınırına doğru bir hareket gerçekleştirirken işlem gününü ve haftayı yaklaşık %1 primle 106,60 seviyesinden sonlandırdı. G10 para birimlerinin tamamı dolara karşı değer kaybederken Yen %1,6 ile dolara karşı en çok değer kaybeden para birimi oldu. Altının ons fiyatı 1.795 dolarla bir ayın en yüksek seviyesini test etti. Bu sabah ABD ham petrolü WTI 89,0 doların altına gerilerken Brent petrol 95,7 dolar seviyesinde.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında karışık bir seyir görüyoruz. Japonya ve Çin hafif pozitif, Hong Kong ve Güney Kore negatif. ABD vadelilerinde bugün hafif satıcılı bir görünüm var. VIX endeksi 21,1 seviyesinde. Yurt dışında bugün Avrupa'da yatırımcılarla düzenlenen anketlerin analizinden hesaplanan Sentix yatırımcı güven endeksi açıklanacak. Euro Bölgesi'nde yatırımcı güveni son 26 ayın, beklenti endeksi ise son 14 yılın en düşük seviyesine inmişti.

Gelecek gündemde neler var? Bu hafta yurt dışı piyasalarda Salı günü Brezilya’da enflasyon verileri takip edilecek. Çarşamba günü sabah saatlerinde Çin’de TÜFE ve ÜFE verisi açıklanacak. Çin’de tüketici enflasyonu son ay yıllık %2,1’den %2,5’e yükselmişti. Bu ay ise yıllık enflasyonun %2,5’ten %2,4’e; yıllık ÜFE’nin ise %6,1’den %6,0’ya gerilemesi bekleniyor. Aynı gün Almanya ve ABD’de de Temmuz ayı enflasyon verileri takip edilecek. ABD’de enflasyon önceki ay beklentilerin üzerinde gelirken yıllık bazda TÜFE %8,6'dan %9,1'e yükselmiş ve son 41 yılın zirvesine ulaşmıştı. Temmuz ayında ise aylık bazda %0,2 artışla yıllık enflasyonun %9,1’den %8,7’ye gerilemesi bekleniyor. Ancak çekirdek TÜFE'nin aylık bazda %0,5 artması ve yıllık oranın %5,9 olan Haziran ayına göre %6,1'e yükselmesi bekleniyor. Perşembe günü ABD’de TÜFE verilerinin ardından ÜFE verisi açıklanacak. ÜFE’nin de aylık bazda %0,3 artışla yıllık bazda %11,3 seviyesinden %10,6’ya gerileyeceği tahmin ediliyor. Cuma günü İngiltere’de 2022 yılı 2. Çeyrek GSYH verisi açıklanacak. Aynı saatlerde İngiltere’de Haziran ayı sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi de takip edilecek. Gün içerisinde ayrıca Euro Bölgesi sanayi üretimi ve ABD’de açıklanacak Michigan Üniversitesi tüketici Hissiyatı endeksi de izlenecek veriler arasında yer alıyor.

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında haftalık vaka sayısı
 
Altın pozitif bir haftayı daha geride bıraktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Galatasaray, Torreira ve Mertens ile anlaşma sağladı
Sarı-kırmızılı ekip, Lucas Torreira ve Dries Mertens ile anlaştı.
Çin ordusu: "Tüm hedefler isabetli bir şekilde vuruldu"
Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO) Doğu Harekât Alanı Komutanlığı, bugün ...
Kıymetlilerde toparlanma çabası sürüyor
Altın dünkü seansta toparlanma çabasını sürdürürken son bir ayın en yüksek ...
 
Piyasa gündemi
Küresel piyasalarda, Fed üyelerinden gelen açıklamalar izleniyor. Birçok ...
ABD-Çin gerginliğinin piyasalara olan baskısı hafifledi
Merkez Bankası’nın (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri raporu izlenecek. Ayrıca, ...
Enflasyon yüzde 80 sınırında
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Temmuz ayında enflasyon %2,37 oranında artış gösterdi.
 
Temmuz ayı enflasyonu beklentilerin altında kaldı
Temmuz ayında TÜFE %2,90 olan beklentilerin altında %2,37 artış gösterirken, ...
Piyasa gelişmeleri
Güne başlarken ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret ...
Altından haftaya pozitif başlangıç
Altın dünkü seansta yeşilde bir kapanış yaparak üst üste dördüncü seansı ...
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Yerel Seçimlerin Ulusal Yansımaları: İmamoğlu'nun Yükselişi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri