Öğrenciler bütün bir yıl boyunca iyi bir lisede okumak için çalışmalarının ardından MEB’in sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına ilişkin merkezi sınavı 2021 LGS, 6 Haziran 2021 Pazar günü 81 ilde gerçekleştirildi. 1986 yılından bugüne, 100 binlerce öğrenciyi en başarılı lise ve üniversitelere yerleştiren okulların başında gelen GEN Koleji, Okul Bölüm Başkanları ile 2021 yılı LGS (Liselere Geçiş Sistemi) sorularının detaylı analizini gerçekleştirdi.
GEN Koleji eğitimcileri, yaşanan salgın nedeniyle, bu sene de geçen sene olduğu gibi LGS ’ye hazırlanan öğrencilerin yıl boyunca daha fazla gayret sergilediğini ve rehberlik hizmetine daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirttiler.
Yapılan açıklamada; “2021 LGS ‘de özellikle Matematik bölümünde zorlanan adaylar, Fen ve Sosyal Bilimler bölümlerinde beklendiği gibi rahat bir sınav geçirmişlerdir” denildi.
Türkçe sorularında kılavuza sadık kalındı
2021 LGS sınav sorularının MEB’in yaptığı açıklamanın paralelinde olduğu gözlemlendi. "Fiilimsiler, Cümlenin Ögeleri" gibi dil bilgisi konularından soru sorulmamıştır. MEB daha önceden yayımladığı LGS’de çıkacak konuların yer aldığı kılavuza kısmen sadık kaldı çünkü "Yazım Kuralları ve Noktalama İşaretleri", "Söz Sanatları" gibi konular kılavuzda yer almasına rağmen bu konularla ilgili soru sorulmamıştı. Genel olarak Türkçe soruları 2020 LGS’den daha kolaydı. Daha önceden yayımlanan örnek sorularla tam bir uyum söz konusu değildi. Sorular daha ziyade "Sözcükte Anlam", "Parçada Anlam", "Grafik Yorumlama", "Mantık Muhakeme" gibi konulardan çıktı ayrıca sınavda çoklu soruya da yer verilmediği görüldü. Sınavın asıl belirleyicisi "Mantık Muhakeme" ve "Grafik Okuma" soruları olacaktır.
Matematik sınavın belirleyicisi olacak
LGS’de Matematik Bölümünde yer alan sorular MEB müfredatına uygun kazanımlardan oluştu. Son ünite hariç tüm ünitelerden sorulara yer verildi. Matematik sorularının bu yıl da analitik düşünmeye dayalı, yeni nesil yani “beceri temelli” soru tarzına uygun, görsellerle zenginleştirilmiş sorulardan oluştuğu gözlemlendi. Özellikle birkaç soru seçici olarak hazırlanmış, konuya hâkim olan öğrencilerin başarıyla üstesinden gelebileceği sorular oldu. Soruların genel anlamda çok adımlı işlemlerden oluştuğu ve işlem hatası yapmaya açık olduğu dikkat çekmektedir. Geçen yıllarda olduğu gibi bu sene de Matematik sınav sonuçlarında belirleyici olacaktır.
Fen Bilimleri soruları MEB müfredatına uygun
Fen Bilimleri soruları MEB müfredatına uygun ancak 2020 LGS ve MEB örnek soruları ile kıyaslandığında mantık, muhakeme ve deneysel soru sayısı azaltılmış daha uzun paragraf içeren, bilgi sorgulayan sorular kullanılmıştır. Sınavda deneysel verileri inceleyerek sonuca ulaşmayı gerektiren tablo, grafik ve görsel yorumlama gücünü ölçen, dikkat isteyen sorular yer almıştır. Öğrenciler için seçici olabilecek sorular yer almaktadır. Kazanım olarak son ünite hariç tüm ünitelere yer verilmiştir.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük
MEB müfredatında belirlenen hedefler doğrultusunda “yeni nesil soru” anlayışı içerisinde değerlendirebileceğimiz sorulardan oluştu. Salt bilgiyi istemeyen, sorular üzerinde çıkarsama ve yorumlama yapmayı gerektiren sorular sınavda yer aldı. Sorular kazanımlara eşit dağıtılamaya çalışmış; ancak sene boyunca üzerinde daha fazla kalınması gereken konulardan daha az sorgulama yapıldığı görüldü. Soru dağılımında, kolay ve orta derece zorluktaki soruların yoğun olduğu bir inkılap tarihi sınavı gerçekleştirilmiştir.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
İncelendiğinde rahat yapılabilir nitelikte, kolay sorulardan oluştuğu gözlenmiştir. Bu seneki soruların hem daha kısa hem daha açık olması nedeniyle geçen seneye göre daha kolay çözülebileceği kanaatindeyiz.
İngilizce soruları ilk 9 üniteden geldi
LGS İngilizce sorularının müfredat ve kazanımlarına uygun olduğu görüldü. Soruların ilk 9 üniteden sorulduğu gözlendi. Sorular dilbilgisi yapısını ölçen değil, okuduğunu anlama, doğru çıkarım yapma ve aynı zamanda kelime bilgisini de ölçen sorular oldu. Sınavda 1 adet olumsuz köklü soru vardı. Diğer sorular olumlu soru köklerinden oluştu ayrıca dikkat çeken diğer bir nokta ise, geçmiş yıllardan farklı olarak uzun paragraf sorusu sorulmamış olmasıdır. Sınavda müfredat dışına çıkılmamış, sarmal yapıda sorular sorulmuş. Bunlar; soruları dikkatli okuyan ve doğru çıkarım yapan öğrencilerin rahat yapabilecekleri sorular oldu.
Hibya Haber Ajansı