Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
20 ilde “Kıskaç-11” operasyonu: 70 gözaltı
20 ilde “Kıskaç-11” operasyonu: 70 gözaltı
Adalet Bakanı Tunç: Hakkı ve adaleti haykırmaya devam edeceğiz
Adalet Bakanı Tunç: Hakkı ve adaleti haykırmaya devam edeceğiz
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
HABERLER>SPOR
11 Nisan 2020 Cumartesi - 16:30

Lig başlayacakmış gibi

“Bu dönemde mutlaka en azından yarın lig başlayacakmış gibi verilen antrenman programlarını aksatmadan yapmanız, kilo kontrolünüzü, beslenme ve uyku düzeninizi korumalısınız”

Lig başlayacakmış gibi


Spor hekimi uzman Doktor Savaş Kudaş, Koronavirüs (Kovid-19) salgını hakkında futbolcuların nasıl bir yol izleyeceğine ilişkin SABAH Ankara'ya konuştu. Kudaş futbolcuları uyardı. Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınının Türkiye'de görülmesi üzerine alınan tedbirler kapsamında futbolcular evlerinde çalışmalarını sürdürüyor. "Salgın kontrol altına alınırsa müsabakalar başlar" diyen Kudaş, "Tüm futbol kulüpleri futbolculara evde çalışabileceği antrenman programlarını verdi. Bu programların birçoğu özellikle core bölgesi güçlendirme, büyük kas gruplarının korunmasını sağlayacak, esneklik ve mobilite egzersizlerini içermektedir. Aynı zamanda ev içinde yapılabilecek küçük koordinasyon çalışmaları da birçok programda vardır. Çalışmaların birçoğu vücut ağırlığıyla yapılabilirken bazıları için serbest ağırlıklar, direnç lastikleri, denge tahtası ya da merdiven gibi yardımcı materyaller kullanılmaktadır. Sporculara tavsiyem bu dönemde mutlaka en azından yarın lig başlayacakmış gibi kendilerine verilen antrenman programını aksatmadan düzgün şekilde yapmaları, kilo kontrolünü, beslenme düzenini, uyku düzenini korumalarıdır. En dikkat edilecek husus ise pandemiyi en az hasarla atlatmaktır. Sporcularda oluşabilecek bir akciğer enfeksiyonunun, performansı oldukça fazla etkileyebileceği bilinmektedir" dedi.

ÖNCE SPORCU SAĞLIĞI
"Belki yüzyılda bir görülen bir salgın ile karşı karşıyayız. Bilindiği gibi Kovid-19 pandemisi sebebiyle hem ülkemizde hem de dünyada birçok ülkede sportif aktivite ve müsabakalar ertelendi. Bununla birlikte 2019-2020 futbol sezonu da ileri bir tarihe ertelendi. Ancak uluslararası federasyon birlikleri müsabakaların oynanması için çeşitli tarihler önermekte ve liglerin bitirilmesini tavsiye etmektedir. Bu ülkede salgın kontrol altına alındığında müsabakaların başlayacağı anlamına gelmektedir. Bizler teknik ekip ve takım hekimleri olarak hem sporcu sağlığını korumak hem de müsabakaya hazır duruma getirmek zorundayız."

PLANLAMALAR ARTIK DEĞIŞTI
Kudaş, imkânı olanların açık havada koşu, yürüyüş, bisiklet gibi çalışmalar yapmasının da önemine vurgu yaparken şöyle devam etti: "Açık alanda spor yapabilenler için koşu programları içeren programlarda eğer imkân varsa bisiklet yâda koşu bandında aerobik kapasiteye yönelik antrenmanlar planlanmıştır. Tüm bu yapılan antrenmanlar müsabakalar için yeterli olacak mı? Futbol kuvvet, dayanıklılık, sürat gerektiren bir spor dalı. Son yıllarda yapılan antrenman programlarında tüm yüklenmeler topla beraber planlanmaya başlamıştır. Normal sezon bittiğinde yaklaşık 4- 5 haftalık dinlenme süresinin ardından takımlar yeni sezon için hazırlıklara başlamaktadır" diye konuştu.

7 HAFTALIK KAMP!
"ORTALAMA sezon öncesi hazırlık yaklaşık 6 haftalık bir süreç bazen sağlık kontrolleri ile beraber 7 haftaya kadar uzamaktadır. Bu kamp sürecinin içinde yapılan yüklenmeler, çift antrenmanlar, takım gücünü, dayanıklılığını ve performansını belli bir seviyeye kadar getirmektedir. Sezon bittiğinde hiçbir sporcu 4 ya da 5 haftalık süreçte hiçbir şey yapmasın diye göndermiyoruz, yine aktif dinlenme şeklinde programları mutlaka oluyor. Bu yüzden de hem kondisyon hem de kuvvet kaybı çok fazla olmamakta sonrasındaki kamp sürecini de rahat geçirebilmektedirler. Kamp döneminin ikinci etabında ise hazırlık maçları oynayarak sezona hazırlıklar yapılmaktadır."

'AŞIRI YÜKLENME AĞIR GELİR'
KUDAŞ: "Bu 4 haftalık süreçte yapacağımız aşırı yüklenmeler yaralanmalara, hazırlayıcı faktör olarak karşımıza çıkacaktır." "Futbolcuların ritmini bulması genellikle sezonun 3-4. maçlarından sonra oluyor. Hatta biz sakatlıkları bu süreçte ve ligin bitimine yakın süreçte daha fazla görmekteyiz. Hemen hemen yaklaşık 2 aylık bir aranın sonunda hazırlık sürecinin en az 4-6 hafta olarak planlanması gerekir. Bu 4 haftalık süreçte yapacağımız aşırı yüklenmeler yaralanmalara, hazırlayıcı faktör olarak karşımıza çıkacaktır. Hem havaların ısınmasıyla beraber daha sıcak havalarda sporcuların müsabaka oynaması büyük bir ihtimalle sıkıştırılmış 3 ya da 4 günde bir maçlarının oynanması ve bununla beraber hazır olmayan sporcunun aşırı yüklenmesi yaralanma riskini maalesef artıracaktır. Sporculardan beklenen hem fiziksel hem de mental performans istenilen düzeyde olamayacaktır."

 

 
Kızılcahamam’da ‘Askıda ekmek’ kampanyası
 
İçişleri Bakanlığı açıkladı! İşte evde kalan kişi sayısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hedefim Olimpiyat şampiyonluğu
Judodaki gururumuz Bilal Çiloğlu, 2021 yılına ertelenen Olimpiyatlarda zafere ulaşacağını söyledi
Hidayet Türkoğlu: Futboldan çok farklıyız!
“Biz, bu süreçte futboldan farklıyız. Futbolda birçok yabancı oyuncu burada kaldı.
Futbolu özledik heyecanımız arttı
Tecrübeli futbolcu, yeniden sahalara dönüş kararı verilmesinin ardından ...
 
Hedef yükselteceğiz
“Spor camiamız olarak bu süreçten de güçlenerek, daha yüksek bir hedefle ...
Daha güçlü döneceğiz
“Umuyorum ki, bu süreç en kısa sürede normale dönecek; ülkemiz gibi biz ...
Kubalas: Öksüren olursa korkarız!
“Antrenmanlar başlarsa kalabalık olarak çalışacağız. Biri öksürse eskiden ...
 
Ligler ne zaman başlayacak? Başkan Özdemir duyurdu
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, hedeflerinin bu ...
A.Gücü Başkanı Fatih Mert: Zaten gelirimiz yok!
“Futbolcu ödemeleri ve diğer bazı giderler için yönetimin cebinden son ...
Gelirler kesildi herkes zor durumda
İhtiyaca göre hareket etmenin vicdanen doğru olacağını vurgulayan Cavcav, ...
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Yerel Seçimlerin Ulusal Yansımaları: İmamoğlu'nun Yükselişi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri