Millî Eğitim Bakanlığınca eğitimde süreç odaklı değerlendirme yaklaşımını benimseyerek öğrencilerin öğretim programlarında yer alan kazanımları edinme düzeylerini belirlemek ve izlemek amacıyla Öğrenci Başarı İzleme Araştırması yapılacak. Araştırma, 17 Mayıs tarihinde 81 ilde ülke genelinde yapılacak.
Millî Eğitim Bakanlığı, eğitimde süreç odaklı değerlendirme yaklaşımını benimseyerek öğrencilerin öğretim programlarında yer alan kazanımları edinme düzeylerini belirlemek ve izlemek amacıyla Öğrenci Başarı İzleme Araştırması gerçekleştirecek. Araştırma, salgın döneminde öğrencilerin olası öğrenme kayıplarının tespit edilerek gerekli desteklerin sağlanması açısından önem taşıyor.
17 Mayıs tarihinde 81 ilde ülke genelinde yapılacak izleme araştırması, 4 ve 7. sınıf seviyelerinde Türkçe, matematik ve fen bilimleri ders alanlarındaki kazanımları; 10. sınıf seviyesinde ise Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya ve biyoloji ders alanlarındaki kazanımları ölçecek.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada bu eğitim öğretim yılında okullarda yüz yüze eğitimin sürekliliğini sağlamak için Bakanlık olarak tüm imkânların sarf edildiğini ve gelinen noktadan büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade etti. Bundan sonraki süreçte salgın dönemindeki olası öğrenme kayıplarının telafisi için gerekli tedbirlerin alınmaya devam edileceğini belirten Özer, şunları söyledi: “Ülke olarak TIMSS, PISA, PIRLS gibi uluslararası araştırmalara katılıyoruz. Son dönemde de bu araştırmalarda ülke olarak gözle görülür bir başarı elde ettik. Bu araştırmalar, eğitim sistemimizin gözden geçirilmesine imkân tanıyor. Böylece iyileştirmeye açık yönler görülerek güçlü tedbirler alınıyor.”
Uluslararası araştırmalar kadar ulusal izleme değerlendirme çalışmalarına da büyük önem verdiklerini kaydeden Mahmut Özer, “Yaklaşık 50 bin öğrenciye uygulanacak olan Öğrenci Başarı İzleme Araştırması, mevcut durumu görme imkânı sağlayacak ve eğitim öğretim sürecinin niteliğini etkin bir biçimde iyileştirmede ve özellikle öğrencilere telafi çalışmalarında kayda değer katkılar sunacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
Koordinasyonu, ölçme değerlendirme merkezleri sağlayacak
Bakan Özer, Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından ölçme değerlendirme ilkelerine uygun olarak hazırlanan Öğrenci Başarı İzleme Araştırması’nda kullanılacak kitapçıkların ve diğer uygulama evraklarının baskı işlemleri illerde bulunan ölçme değerlendirme merkezlerinde gerçekleştirileceğini belirterek illerde sürecin bu merkezler tarafından yürütüleceğini söyledi.
Öğrencilere karneler iletilecek
Bakan Özer, öğrencilere değerlendirme yapılan her alan içindeki alt öğrenme alanlarına ait kazanımları edinme düzeylerini içeren karnelerin Öğrenci Değerlendirme Merkezi Ortak Platformu vasıtasıyla iletileceğini ve böylece öğrencilerin eksikliklerini görüp okullar aracılığıyla gerekli destek çalışmalarının yapılacağını kaydetti.
Hibya Haber Ajansı