TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) engellilerin bir başkasının yardımına ihtiyaç duymadan hareket edebileceği kurum olmayı hedefliyor.
TBMM Başkanlığı, yasa uyarınca yerleşkede özürlülerin erişebilirliğinin sağlanmasına yönelik düzenlemeler için çalışma başlattı. Bu amaçla bir komisyon kuran Meclis, “tarihi binanın dokusuna zarar vermeden”, giriş kapılarından itibaren yerleşkede ana bina ve halkla ilişkiler binalarında merdiven, rampa, asansör, tuvaletler ve otoparklarda neler yapılması gerektiğini tespit etti.
Çalışmalar kapsamında, Meclis’e davet edilen Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği AnkaraŞube Başkanı Yıldırım Yılmazoğlu, “engelli” gözüyle Meclis’in eksikliklerini yerinde tespit ederek, önerilerde bulundu. TBMM Genel Sekreteri ve diğer yetkililerle ana binadaki kapılar ve merdivenler, daha önce yapılan rampalar, tuvalet ve asansörlerin engellilerin kullanımına uygun olup olmadığını, tekerlekli sandalyesiyle kullanarak test etti.
Tuvaletlere düzenleme şart
Yılmazoğlu, engellilerin bir başkasının yardımına ihtiyaç duymadan hareket etmesinin önemine işaret ederek, mekanların buna göre yapılması gerektiğini söyledi. Meclisteki merdivenlerde yapılan rampaları “eğimli” bulan Yılmazoğlu, eğiminin yüzde 3-4 olması gerektiğini söyledi. Yılmazoğlu, Meclis yetkililerine, her yere rampa yapmak yerine, iç ve dış mekanlarda kullanılabilecek aparatlardan yararlanılabileceklerini söyledi.
Asansör butonlarının engellilerin uzanıp basabilmesi için daha aşağıda olmasını öneren Yılmazoğlu, binadaki tuvaletlerde değişiklik yapılmasının yararlı olacağını ifade etti.
Bazı değişiklikler yapılacak
TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu, Özürlüler Yasası uyarınca kamu kurumlarının 1 Temmuz’a kadar binaları engelliler açısından erişilebilir hale getirmesi gerektiğini hatırlatarak, “Biz uzun süreden beri bu konuda çalışmalar yapıyoruz” dedi.
Çalışmalar kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileriyle bir araya geldiklerini, bakanlık uzmanlarının Meclis’e gelip yapılan çalışmaları incelediğini ve görüşlerini ilettiklerini anlatan Neziroğlu, ayrıca engelli milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek yapılan çalışmaların onların gözüyle nasıl göründüğünü tespit etmeye çalıştıklarını kaydetti. Omurilik Felçlileri Derneği Ankara Şube Başkanı Yılmazoğlu’nu, gözlemlerini almak için Meclis’e davet ettiklerini belirten Neziroğlu, önerilerinin kendileri için yol gösterici olduğunu, bunlar doğrultusunda bazı değişiklikler yapmaları gerekeceğini söyledi.
Temmuz hedefi
“EN önemli sorun merdivenler, merdivenlerdeki rampalar...” diyen Neziroğlu, bunları büyük ölçüde tamamladıklarını, binadaki tuvaletleri dönüştürdüklerini, erkek ve kadın özürlü tuvaletleri ile ana binada engelliler için asansör yaptıklarını anlattı. Neziroğlu, çalışmaların 1 Temmuz’a kadar bitirilip bitirilemeyeceği sorusuna, “1 Temmuz tarihi itibarıyla çalışmalarımızı tamamlamayı planlıyoruz. Amacımız Meclis’in her konuda örnek kurum olmasıdır. Öyle de olması gerekiyor. Bu amaçla yoğun bir çalışma içindeyiz. Bu konudaki çalışmalar tamamlandığında umut ediyorum örnek bir kurum olacağız” diye konuştu.