Başkent’te acil servisler başta olmak üzere hastanelerdeki muayene sayılarındaki artışa dikkat çeken Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, “Ankara’da acil servislere başvuran hasta sayısı 2012 ve 2015 yılları arasında yüzde 32 artmıştır. Bu tablo hem ağır iş yükü nedeniyle sağlık çalışanlarını olumsuz etkilemekte, hem de sağlık hizmetlerinin sunumunda kaliteyi düşürmektedir” dedi. Bakanlıktan aldığı verilerle konuyu TBMM’ye taşıyarak Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Nazlıaka, özetle şunları söyledi:
ÇIKILMAZ BİR NOKTA
“2015 yılında devlet hastanelerinde 274 milyon, üniversite hastanelerinde ise 30 milyon kişinin muayene edildiği, muayene sayılarındaki artış karşısında tıp fakülteleri ve devlet hastanelerinden randevu almanın imkânsız hale geldiği haberleri basınımızda yer almıştır. Basındaki iddialar doğru ise hastalar acil servislerde yer bulamazken, endokrinoloji, nöroloji ve özellikle yoğun bakım gibi bölümlerde yatarak tedavi için yer bulunmadığı gerekçesiyle çok ileri tarihlere gün verilebilmektedir. Hastane fiziki alt yapılarının yetersizliği ve hasta sayısındaki artışa karşın doktor, hemşire ve diğer sağlık personelinin kadrolarının sabit kaldığı düşünüldüğünde sorunun içinden çıkılmaz bir noktaya geldiği düşünülmektedir.
ACİLDE ARTIŞ YÜZDE 32
Tarafımıza ulaşan rakamlara göre, Ankara’da devlet, üniversite ve özel hastanelere 2012 yılında ayakta muayene (diş ve acil dahil) olan hasta sayısı 23 milyon 343 bin 776, acil muayene olan hasta sayısı 4 milyon 218 bin 521, yatan hasta sayısı ise 812 bin 32 olmuştur. Bu sayı 2015 yılında ayakta muayenede (diş ve acil dahil) yüzde 24.5 artışla 29 milyon 56 bin 412 yükselirken, acil muayene sayısı yüzde 32’lik artışla 5 milyon 570 bin 433 olmuştur. Bu rakamlara göre Ankara’da acil servislere başvuran hasta sayısı 2012 ve 2015 yılları arasında yüzde 32 artmıştır.
BİR HASTA 100 TL ÖDÜYOR
Bu tablo hem ağır iş yükü nedeniyle sağlık çalışanlarını olumsuz etkilemekte, hem de sağlık hizmetlerinin sunumunda kaliteyi düşürmektedir. AKP iktidarları döneminde sağlıkta dönüşüm adı altında hastalardan 14 kalemde katkı payı alınmaya başlanmıştır. Sadece ikinci ve üçüncü basamakta hastalardan 8 TL katkı payı alınmaktadır. Hastaneye giden bir vatandaşımız katkı payları, ulaşım gideri derken 100 TL’ye yakın para ödemek zorunda kalmaktadır. Bunun yanı sıra hastalar hastane kapılarında saatlerce muayene sırası beklemek zorunda kalmaktadır.”
NE TÜR ÖNLEMLER ALINACAK
Aylin Nazlıaka önergesinde şu soruları yöneltti: “Ankara’da 2012-2016 döneminde yıllar itibariyle doktor, hemşire ve diğer sağlık personeline ilişkin sayı nedir? Uzmanlık alanları ve hastanelere göre dağılımı nedir. Ankara’da 2012-2016 döneminde yıllar itibariyle doktor, hemşire ve diğer sağlık personeli başına düşen hasta sayısı nedir. Bu sayılarla vatandaşlarımıza çağın gerektirdiği düzeyde sağlık hizmeti verilebilir mi. Sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunlar ve vatandaşların yoğun şikayetleri de dikkate alınarak ne tür önlemler alınması düşünülmektedir.”