Son yıllarda çevresel faktörlerin obeziteyi artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli, “Arkadaşlar, eşler, okul ve iş hayatı alışkanlıklarımızı etkiliyor. Bu konuda yapılmış birçok çalışma sosyal ilişkilerin kiloya etkisini gözler önüne seriyor. Bu konu, 32 yıl boyunca 12 bin kişinin değerlendirildiği bir çalışmayla araştırıldı. Araştırmada obez olma yolunda en büyük etkenin arkadaşlar olduğu ortaya çıktı. Örneğin, yakın arkadaşlık yüzde 171 oranında obezite riskini artırıyor. Bu oranlar, kardeşler arasında yüzde 40, eşler arasında yüzde 37 olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
ŞEKERLİ İÇECEKLERE DİKKAT
Yemek alışkanlıkları konusunda iki farklı görüş bulunduğunu belirten Prof, Bedirli şunları söyledi:
“Bunlardan ilki yüksek kalorili sanayileşmiş yiyecek ve içeceklerin tüketiminin artması. Ülkemizin de içerisinde bulunduğu pek çok ülkede okul çocukları enerjilerinin yaklaşık yüzde 20’sini şekerli içeceklerden elde ediyor. Diğer görüş ise meyve, sebze, baklagiller ve tahıllar gibi doğal ve sağlıklı besinler tüketiminin azalması olarak açıklanabilir.
HER YIL 10 BİN OPERASYON
ABD’de 2011 yılında uygulanan obezite ameliyatı sayısı 158 bin iken, bu rakam 2015 yılında 196 bine ulaşmıştı. İngiltere’de uygulanan obezite ameliyatlarının yıllık sayıları stabil bir seyir gösteriyor. 2012, 2013, 2014 ve 2015 için yaklaşık 5 bindir. Türkiye’de uygulanan obezite ameliyat sayılarında ise son üç yılda önemli bir artış meydana geldi ve yılda yaklaşık 10 bin kişiye obezite ameliyatı uygulanmaya başladı. İnsanların yediği ve içtiklerinden almış oldukları kalorilerin vücut ağırlıkları üzerinde doğrudan etkisi var. Vücudun alınan kaloriyi aynı oranda tüketmesi ile kilo dengeli kalırken, az tüketmesi ile kilo artar. Ağırlık kontrolü için en stabil yaklaşım, kalorinin kaynağından bağımsız olarak daha az yemek yemek ve daha fazla egzersiz yapmak.”