Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, organ nakli merkezi açılacak illerin demografik yapısı, organ bekleme listelerinde kayıtlı hasta sayıları, merkezlerin kapasite kullanım durumu, bölgelere göre nüfus ve merkez sayıları, transplantasyon yapabilecek hekim sayılarını gözönüne aldıklarında, kaynakların etkin kullanımı ve atıl kapasiteye yol açılmaması için yeni bir düzenleme yaptıklarını açıkladı.
Bursa ve Diyarbakır’da eksik var
Şencan, “Şu andaki mevcut organ nakli merkezleri yüzde 17 kapasiteyle çalışıyor. Türkiye geneline baktığımızda gerekenden fazla (5.3 katı) organ nakil merkezi var, ama buna rağmen birkaç şehirde eksiklik var. Yeni düzenlemeyle Bursa, Diyarbakır, Erzurum ve Karadeniz Bölgesi’nde birkaç il dışında yeni organ nakil merkezi kurulamayacak.”
Çünkü Türkiye’nin böyle bir yatırıma ihtiyacı yok. Daha fazla merkez açmak, kapasite kullanımını yüzde 10’a kadar düşürebilir ki bu da organ nakil merkezlerinin zarar etmelerine neden olur. Merkez açılacak yerlerde de kalp nakil merkezi, böbrek nakli merkezi gibi öncelikli ihtiyaç gözetilecek.
Tecrübeli eleman sıkıntımız var
Nakil merkezlerinin çok sayıda olması, tecrübeli eleman bulma sıkıntısını da beraberinde getiriyor. Örneğin üniversitelerin organ nakil merkezleri artık tecrübeli eleman bulamaz hale geldi. Organ nakil merkezlerinin küçük kapasiteyle çalışmasının bir başka zararı da çalışanların kabiliyetlerinin azalmasına neden olması. Çünkü bir yılda 100 nakil yapan merkezle 5 nakil yapan merkezde çalışanlar arasında mutlaka fark olur. Çok nakil yapan merkez her zaman hazır durumdadır.”