Somali’deki ilk kıtalararası görevini başarıyla tamamlayan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Mavi Vatan’a dönüş yolunda İstanbul Boğazı’ndan geçişine başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Somali deniz sahasında yürütülen sismik araştırmaların sona erdiği ve geminin saat 08.00 itibarıyla İstanbul Boğazı’ndan geçmeye başladığı belirtildi.
Geçen yıl 4 Ekim’de Filyos Limanı’ndan yola çıkan Oruç Reis, Somali’de 234 gün süren görev süresi boyunca üç ayrı deniz bloğunda 4 bin 464 kilometrekarelik alan üzerinde üç boyutlu sismik veri topladı. Görevi 6 Haziran’da tamamlanan gemi, 9 ayın ardından Mavi Vatan’a geri döndü.
Mogadişu Limanı’nda düzenlenen uğurlama töreninin ardından 15 Haziran’da Türkiye’ye doğru hareket eden Oruç Reis, Süveyş Kanalı’nı geçerek Akdeniz’e ulaştı. Dün Çanakkale Boğazı’nı geçen geminin, boğaz geçişlerinin tamamlanmasının ardından yarın Filyos Limanı’na demirlemesi bekleniyor. Dönüş yolunda gemiye Zağanos Paşa ve Sancar destek gemileri, Ataman takip gemisi ile donanmadan TCG Giresun, TCG Göksu fırkateynleri ve Askeri Lojistik Destek Gemisi TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi eşlik ediyor.
Yaklaşık 9 aylık yoğun görev sonrası Filyos Limanı’nda bakım ve onarım çalışmaları yapılacak olan Oruç Reis, bu işlemler tamamlandıktan sonra yeni görevine hazır hale getirilecek. 2017 yılında yerli ve milli imkanlarla inşa edilen 87 metre uzunluğunda, 23 metre genişliğinde ve 34 metre yüksekliğindeki Oruç Reis, deniz altı petrol ve doğal gaz aramalarında iki ve üç boyutlu sismik araştırma yapabilme kapasitesine sahip. Ayrıca kıta sahanlığı ve yer kabuğu araştırmalarında da etkin olarak kullanılıyor.