Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
22 Ekim 2020 Perşembe - 11:31

Pandemide stres seviyesi ve yalnızlık duygusu arttı

Salgınla başa çıkmada; bireysel temas, egzersiz ve yürüyüş en etkili yöntemler oldu.

Pandemide stres seviyesi ve yalnızlık duygusu arttı

Küresel Covid-19 salgınının etkilerini dünya çapında ölçmek için gerçekleştirilen COH-FIT çalışmasına ülkemizden 2 binin üzerinde kişi katıldı. Katılım halen devam etmekte. 29-46 yaş aralığındaki katılımcıların %63’ü kadın, %37’si erkek oldu. Katılımcıların 3’te 1’inden fazlası salgın dönemi ve son iki hafta öncesiyle ilgili stres seviyelerinde ve yalnızlık duygularında artış olduğunu bildirdi. Katılımcıların %82 oranındaki kısmı, medyada geçirdikleri zamanda artış olduğunu belirtirken; yardımsever davranışlar konusunda katılımcıların yaklaşık %19’u gelişme gösterdiğini kaydetti. Katılımcılar, en etkili başa çıkma yöntemininbireysel temas veya etkileşim, egzersiz veya yürüyüş, internet kullanımı, COVID-19 hakkında bilgilenmek, anlamlı hobiler edinmek, medya kullanımı, çalışmak veya yeni bilgiler edinmek olduğunu belirtti.

 

Küresel Covid-19 salgınının etkilerini ölçmek amacıyla dünya çapında gerçekleştirilen COH-FİT çalışmasında Üsküdar Üniversitesi, Türkiye’yi temsil ediyor. Dünya Psikiyatri Birliği, Avrupa Psikofarmakoloji Enstitüsü, Avrupa Psikiyatri Birliği tarafından tüm dünyada 40’ın üzerinde ülkede yapılan çalışma, ülkemizde Prof. Dr. Nesrin Dilbaz başkanlığındaki ekip tarafından yürütülüyor. Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, halen devam eden çalışmaya şu ana kadar dünyadan 100 bin kişinin, ülkemizden ise 2 binin üzerinde kişi katıldı.

 

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi AMATEM Koordinatörü ve Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, enfeksiyon dönemi süresince sağlık ve işlevsellik üzerine yapılan Ortak Sonuçlar Çalışmasının (COH-FIT), COVID-19 salgınından etkilenmiş ülkelerin tüm nüfuslarına yönelik, geniş çaplı uluslararası bir anket çalışması olduğunu söyledi.

 

Projede 40’ın üstünde ülkeden 200’ün üstünde araştırmacı yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, araştırmanın dünyanın dört bir yanından herkese açık olduğunu söyledi.

 

 

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “Birçok ulusal ve uluslararası resmi kuruluş tarafından onaylanan COH-FIT çalışması, COVID-19 ve ileride gerçekleşebilecek diğer salgınlara karşı tüm nüfus ve savunmasız alt gruplar için engelleme ve müdahale programlarını bilgilendirmek amacıyla değişken ve değişmez risk faktörlerini, koruyucu önlemleri belirlemeyi amaçlamıştır” dedi.

 

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “Anket soruları, demografik ve sosyoekonomik durum, fiziksel ve ruhsal sağlık, esenlik, işlevsellik, duygusal/psikolojik, davranışsal ve çevresel etkenler, sağlık hizmetine erişim, tedaviye uyum, tele-sağlık, pandemi önlemleri hakkında kişisel fikirler ve bireysel başa çıkma yöntemlerine yönelik bilgileri hedef almaktadır” dedi.

 

Türkiye’ye yönelik ilk aşama sonuçları

 

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, çalışmanın ilk aşamasında ülkemize ilişkin ilk sonuçlarla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

 

-Türkiye’den katılan 2 binin üzerinde kişi katıldı. Katılımcıların çoğu 29-46 yaş aralığındaydı. Ortalama yaşları yakın olmakla beraber kadın katılımcı sayısı (63%) erkek katılımcı sayısından (37%)daha fazlaydı.

 

Stres seviyelerinde artış oldu

 

Çalışma bu dönemin psikososyal etkilerini ölçmeyi de hedefledi. Stres, yalnızlık, öfkelilik ve fedakârlık(başkalarına yardım etmek vb.) üzerinde psikolojik etki gözlemlendi. Daha sistematik olarak katılımcıların 3’te 1’inden fazlası salgın dönemi ve son iki hafta öncesiyle ilgili stres seviyelerinde artış olduğunu bildirirken; %12’lik dilim azalma olduğunu belirtti. Stres azalış ve artışı konusunda farklı yaş ve cinsiyet grupları arasında kayda değer farka rastlanmadı.

 

Ergenlerde yalnızlık arttı

 

Yalnızlık konusunda, salgın dönemi ve son iki hafta öncesiyle alakalı olarak katılımcıların 3’te 1’i artış ve sadece çok azı (<6%) azalma olduğunu belirtti. Cinsiyetler arasında sonuçlar kayda değer bir farklılık göstermedi. Ergen grubu ise yalnızlaşma konusunda orantısız bir artış gösterdi (38%).

 

Öfkelilik duygusunda da artış var

 

Öfkelilik için salgın dönemi ve son iki hafta öncesiyle alakalı olarak katılımcıların %29’u artış ve sadece çok azı (<9%) azalma olduğunu belirtti. Katılımcıların büyük çoğunluğu (63%) ise çok az değişim olduğunu veya hiç olmadığını bildirdi. Cinsiyetler arası sonuçlar kayda değer farklılık göstermedi ancak ergen grubu öfkelilik konusunda orantısız bir artış gösterdi (34%).

 

 

 

Yardımsever davranışlarda artış oldu

 

Yardımsever davranışlar konusunda, katılımcıların yaklaşık %19’u gelişme gösterirken %50’si davranışlarında bir değişim olmadığını belirtti. Cinsiyet ve yaş gruplarının sonuçları arasında kayda değer bir farka rastlanmadı.

 

%44 oranında devlet memnuniyeti var

 

Türkiye’den katılımcıların %44’ü pandemi sürecinde devletin aldığı önlemlerden çok memnun olduğunu belirtti. Cinsiyet ve yaş gruplarının sonuçları arasında kayda değer farka rastlanmadı.

 

Sosyal medyada geçirilen zaman arttı

 

Çalışma katılımcıların medyayı başa çıkma için kullandıklarını da ortaya koydu. Katılımcıların büyük kısmı (82%) medyada geçirdikleri zamanda artış olduğunu belirtti. Cinsiyet ve yaş gruplarının sonuçları arasında kayda değer farka rastlanmadı.

 

En iyi başa çıkma yöntemi; bireysel temas

 

Araştırmaya katılan katılımcıların yarısı için en etkili başa çıkma yöntemleri ise bireysel temas veya etkileşim, egzersiz veya yürüyüş, internet kullanımı, COVID-19 hakkında bilgilenmek, anlamlı hobiler edinmek, medya kullanımı, çalışmak veya yeni bilgiler edinmek iken yaklaşık üçte birlik kısım sosyal medya/ uzaktan etkileşim, evcil hayvanlarla zaman geçirmek, din/meditasyon/spiritüellik, evden veya iş yerinde çalışmak şeklinde görüş bildirdi.

 

Diğer başa çıkma yöntemleri (bilgisayar oyunları oynama, fiziksel yakınlık/cinsel aktivite, reçeteli ilaç ve madde kullanımı vb.) daha az oranda belirtildi.

 

Erkekler egzersiz ya da yürüyüş tercih ediyor

 

Erkekler için en etkili başa çıkma yöntemleri egzersiz veya yürüyüş, COVID-19 ile ilgili bilgi almak ve direkt bireysel temas veya etkileşim oldu.

 

Kadınlar bireysel etkileşimi seçiyor

 

Kadınlar için en etkili başa çıkma yöntemleri direkt bireysel temas veya etkileşim, COVID-19 ile ilgili bilgi almak ve yeni bir şey öğrenmek veya çalışmak şeklinde oldu.

 

Erkekler için bilgisayar oyunları oynamak ve fiziksel yakınlık/cinsel aktivite kadınlara oranla daha etkili başa çıkma yöntemleri olurken; kadınlar için anlamlı bir hobi edinmek, medya kullanımı, sosyal medya/uzaktan etkileşim, evcil hayvanlarla zaman geçirmek, reçeteli ilaç kullanımı, çalışmak veya yeni bir şey öğrenmek veya evden veya iş yerinde çalışmak erkeklere oranla daha etkili başa çıkma yöntemleri olarak belirtildi.

 

Ergen grup, bireysel temas tercih ediyor

 

Ergen grup için en etkili başa çıkma yöntemlerinin direkt bireysel temas veya etkileşim, COVID-19 ile ilgili bilgi almak ve çalışmak veya yeni bir şey öğrenmek olduğu belirtildi.

 

Orta yaşlı grup için direkt bireysel temas veya etkileşim, COVID-19 ile ilgili bilgi almak ve egzersiz veya yürüyüş en etkili başa çıkma yöntemleri olarak belirtildi. COVID-19 ile ilgili bilgi almak ve egzersiz veya yürüyüş yapmak, yaşlılar için en etkili başa çıkma yöntemi olarak belirtildi.


Hibya Haber Ajansı

 
USDTRY analizi
 
Grip aşısı peyderpey temin edilebiliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Besinlerin ruh haline etkilerini biliyor musunuz?
Gün içinde tüketilen bazı besinler mutluluk hormonu salgılanmasını sağlarken, ...
Alzheimer hastalığı yaşlanmanın doğal bir sonucu değil
Yaşlanan nüfusla birlikte en önemli toplum sağlığı sorunlarından biri ...
Glüten hassasiyetine karşı uygun diyet önemli
Glüten; buğday, arpa ve çavdar dahil olmak üzere birçok tahılda bulunan bir proteindir.
 
Maske yağmurla ıslandığında koruyuculuğu kayboluyor
Sonbahar yağmurlarının etkisini göstermeye başladığı bugünlerde, Covid-19 ...
Kibir hastalık belirtisi mi?
Kibrin aslında bir hastalık belirtisi olduğunu belirten psikiyatrist Prof. ...
Faz 1-2 klinik çalışması 2020'nin dördüncü çeyreğinde başlıyor
COVID-19 ile mücadelede güç birliği yapan Sanofi ve Translate Bio’nun ...
 
Endoskopi korkusu erken teşhis şansınıza engel olmasın
Erken tanı, tüm ciddi hastalıklarda tedavi başarısını etkileyen en önemli ...
Geçmeyen kalça ağrılarını önemseyin
Yaş, yaralanma ya da çeşitli hastalıklar kalça eklemlerinin yıpranmasına sebep olabiliyor.
Erken teşhis, kedilerin de hayatını kurtarıyor
Dünyadaki kedilerin yarısından fazlası, sağlık kontrollerinden geçirilmiyor!
 
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri