Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye çıkarırken, not görünümünü "durağan" olarak belirledi.
S&P’nin yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkı para politikası duruşunun Türk lirasının istikrar kazanmasına, enflasyonun düşmesine, rezervlerin güçlenmesine ve dolarizasyonun azaltılmasına katkı sağladığı belirtildi. Türkiye'nin kısa vadeli kredi notu ise "B" olarak teyit edildi.
Açıklamada, Türkiye’nin dış tasarruf açığının daralmasının cari açığın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) oranında yaklaşık 4 puanlık bir düşüşe neden olduğu ifade edildi. S&P, Türkiye'nin enflasyonu düşürme ve ekonomiyi yeniden dengeleme konusundaki çabalarının gelecek 12 ay içinde dengeli bir risk ortamı sunduğunu belirtti.
Kredi notunun daha da yükseltilebilmesi için enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi ve Türk lirasına olan uzun vadeli güvenin artırılması gerektiği kaydedildi. Ancak ücret artışlarının enflasyonla mücadele hedefleri üzerinde risk oluşturduğu, özellikle 2024 için belirlenen enflasyon oranı olan yüzde 44’e yakın bir artışın bu süreci uzatabileceği belirtildi.
S&P, Türkiye’de 2028’e kadar planlanan bir seçim olmadığı için talebi ve enflasyonu kademeli bir şekilde baskılamak amacıyla mali ve gelir politikalarında sıkılaştırma için alan bulunduğunu ifade etti. Özel tüketimdeki yavaşlamanın Türkiye ekonomisinin soğutulmasında önemli bir rol oynaması beklenirken, reel GSYH büyümesinin 2025 yılında yüzde 2,3 seviyesine ulaşabileceği öngörülüyor.
S&P, geçtiğimiz mayıs ayında Türkiye’nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltmiş ve görünümünü "pozitif" olarak korumuştu.