GEÇTİĞİMİZ Ağustos ayında Ankara Şebeke suyuna 10 gün süreyle Kesikköprü Barajı’ndan gelen Kızılırmak suyunun paçallandığı ortaya çıktı. Ankaralının tadını beğenmediği Kızılırmak suyu 29 Mart yerel seçimleri öncesi kesildiğinde Başkan Melih Gökçek bunu Ankara’lıya “müjde” olarak duyururken, bu sefer paçallama işlemi sessiz sedasız gerçekleştirildi.
Gökçek: Gayet normal
Ağustos ayı içerisinde 10 gün boyunca Kızılırmak Kesikköprü Barajı’ndan su alınmasıyla ilgili soruları yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Tam olarak su alınıp alınmadığını bilemiyorum. Zaman zaman hatların çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için suyu vermiş olabilirler. Kurtboğazı’nda sorun olursa da ya da ihtiyaç halinde Kesikköprü’den su alınabilir. Hatların her an için hazır tutulması için su alınıp, deneme yapılmış olması gayet normal” dedi.
Keserken müjde verirken gizli
Geçtiğimiz Ağustos ayında, önce 2-7 Ağustos arası altı gün, ardından 16-19 Ağustos arasında dört gün olmak üzere toplam on gün Kesikköprü Barajından Ankara’ya Kızılırmak suyu aktarıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek 29 Mart yerel seçimleri arifesinde, uzun süre savunduğu Kızılırmak Suyu’na artık ihtiyaç kalmadığını ve suyu keseceğini “müjde olarak” açıklamıştı.
Gökçek Ankara’nın su ihtiyacının Çamlıdere, Kurtboğazı, Eğrekkaya ve diğer barajlardan sağlanacağını belirterek şunları söylemişti:
“Kızılırmak suyunu kesmemizin iki nedeni var: Birincisi Kızılırmak’tan gelen su için bol enerji harcıyoruz. Bu enerji de maliyeti otomatik olarak artırıyor. Böylece maliyetten kazanacağız. İkincisi de Kızılırmak suyundaki sülfat ve klorür fazlalığı lezzette soruna yol açıyor. Vatandaş, haklı olarak, lezzetini beğenmiyor ama Çamlıdere’deki suyumuz çok daha lezzetli.”
Oran Yüzde 8
Ağustos’da, Ankara’ya günde yaklaşık ortalama brüt bir milyon metreküp içmesuyu sağlandı. 2-7 ile 16-19 Ağustos günleri arasında toplam on günde Kızılırmak’tan aktarılan suyun oranı yaklaşık yüzde 10’un biraz altında oldu.
On gün boyunca Kızılırmak’tan Ankara içmesuyu şebekesine verilen suyun miktarının brüt olarak toplam 764 bin m3’ü bulduğu öğrenildi. Bu sürede ise Ankara’ya toplam 10 milyon 472 bin 231 metreküp su sağlandı. Söz konusu 10 günde Ankara’ya sağlanan toplam içmesuyu içinde Kızılırmak’tan aktarılan suyun oranı yaklaşık yüzde 8 oldu.
TÜDEF’den tepki
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanvekili Ali Çetin, doğru bilgiyi edinmenin ‘tüketicinin evrensel hakkı’ olduğunu anımsatarak, şu iddiaları dile getirdi:
“Ankaralı’ya Kızılırmak suyu gizlice içirilerek bu evrensel hakları ihlal ediliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Melih Gökçek, yerel seçimler öncesinde, Şubat 2009’dan itibaren Kızılırmak suyunu kestiğini ‘müjde’ledi. Artık, Ankaralıların şebeke suyunu rahatlıkla ve gönülerince içebileceklerini söyledi. Şimdi, yeniden Kızılırmak suyunu verirken, bunu halktan gizlemeleri samimiyetsizliktir.
Kaldı ki, bu suyun, yüksek ve kaliteli arıtma anlamına gelen ters osmoz sistemi olmadan verilmesi, hem tüketicilerin sağlığını tehdit ediyor, hem de girdiği şu şebekesi ile tüm cihaz ve aletleri bozuyor. Bu suyun kamuoyuna açıklanmadan verilmesi etik dışı bir tutum.
Barajlardaki su stoğunun, Ankara’nın su ihtiyacını iki-üç yıl karşılayacağı söylenmesine karşın, gizlice Kızılırmak suyu verilmesi, Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği bilgilerin sağlıklılığı açısından da şüphe doğuruyor. Sayın Gökçek’i, hiç değilse belediye başkanlığının bu son döneminde, tüketici haklarına ve demokratik kurallara saygılı olmaya davet ediyoruz.”
İşte Ağustos’un baraj çetelesi
YANDAKİ tablo incelenince, Kurtboğazı Barajından çekilen günlük su miktarlarındaki kapasitesinin yarısına kadar azalma olduğu, gün gün rakamlarla gözüküyor. Bu azalmanın Kurtboğazı’ndan hamsuyu İvedik Arıtma Tesisine aktaran iki ana iletim hattından birinin devre dışı kalmış olabileceği belirtiliyor. Bunun da, hatlardaki arıza, patlama veya gerekliliği tartışmalı üçüncü yeni bir ana iletim hattının yapımı sırasındaki bir kazadan kaynaklanmış olabileceği belirtiliyor.
Durumu DSİ’ye bildirdik
AĞUSTOS ayında 10 gün boyunca Kesikköprü Barajı’ndan su alındığını doğrulayan ASKİ yetkilileri şunları söyledi: “Gizli saklı yaptığımız bir iş yok. Bunu DSİ’ye de bildirdik. Kurtboğazı’nda yaşanan bir arıza nedeniyle Ankara’ya verilen toplam suyun küçük bir bölümünü Kesikköprü’den aldık. Kesikköprü’den zehir akmıyor ki. Burası zaten ihtiyaç durumunda kullanılması için yapıldı. Zaman zaman boruların kontrolü için de Kesikköprü’den su alıp Mogan’a veriyoruz. Bunu, gizli saklı ya da halkın sağlığını tehlikeye düşürücü bir işlemmiş gibi göstermek hata olur.”