Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Milli yüzücü Boyacı, Avrupa üçüncüsü oldu
Milli yüzücü Boyacı, Avrupa üçüncüsü oldu
Bakan Bak: 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun final etabını başlattık
Bakan Bak: 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun final etabını başlattık
3 terörist etkisiz hale getirildi
3 terörist etkisiz hale getirildi
Bayraktar: Koca Yusuf, Gabar’daki 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı
Bayraktar: Koca Yusuf, Gabar’daki 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı
Bozdağan-30 operasyonunda 147 şüpheli yakalandı
Bozdağan-30 operasyonunda 147 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
28 Aralık 2021 Salı - 12:55

TCMB: Döviz ZK’lardan komisyon, TL ZK’lara nemalandırma teşviki

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yabancı para mevduat ve yabancı para katılma fonu hesaplarından TL vadeli mevduat ve katılma hesaplarına çevrilen tutarlara zorunlu karşılık ve komisyon teşvikleri uygulayacaktır.

TCMB: Döviz ZK’lardan komisyon, TL ZK’lara nemalandırma teşviki

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yabancı para mevduat ve yabancı para katılma fonu hesaplarından TL vadeli mevduat ve katılma hesaplarına çevrilen tutarlara zorunlu karşılık ve komisyon teşvikleri uygulayacaktır. Merkez bankası, bankaların tutmak zorunda oldukları yabancı para cinsinden zorunlu karşılıkları üzerinden yıllık %1,5 komisyon alacak.

 

·        TCMB tarafından bankalara gönderilen yazıya göre, döviz tevdiat hesapları ile döviz cinsi katılım fonu hesaplarından vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülen tutar, Türkiye'de uygulanan en yüksek zorunlu karşılık oranı (%8) ile çarpılarak iki katına çıkarılmaktadır. Merkez bankası, dövizden liraya çevrilen mevduatlarla ilgili olarak zorunlu karşılıkların bir kısmına %14 (bir haftalık repo faizi) oranında daha yüksek bir nema ödeyecek.

·        Maddede, bankacılık sisteminde Türk Lirası'nın toplam mevduat/katılım fonları içindeki payının artırılarak finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla 20 Aralık 2021 tarihinde Türkiye'de yerleşik ve dolar cinsinden döviz tevdiat hesabı bulunan gerçek kişiler, avro ve sterlin veya yabancı para cinsinden bir katılım fonu, söz konusu hesaplarını vadeli mevduatlar üzerinden açabilir. Türk lirası mevduat/katılım hesabına geçmeleri halinde TCMB tarafından sağlanan destekten yararlanabilecekleri, vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına çevrilen tutarların zorunlu karşılık yükümlülüğünden muaf tutulacağı hatırlatıldı.

·        Döviz mevduatlarının %10'unu 21 Ocak 2022'ye kadar, %20'sini 18 Mart 2022'ye kadar çeviren bankalar, 2022 sonuna kadar yeni komisyondan muaf olacak.

·        Söz konusu komisyonların zorunlu karşılık dönemine ilişkin ortalama bakiyeler üzerinden hesaplanmasına, tahakkukunun Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında üçer aylık dönemlerde yapılmasına ve ilk iş günü tahsiline karar verilmiştir.

·        Dövizden liraya çevrilen tutar zorunlu karşılıklardan muaf tutulacaktır.

·        Söz konusu değişiklikler, 7 Ocak 2022'de tesisine başlanacak olan 24 Aralık 2021 tarihli sorumluluk döneminden itibaren geçerli olacaktır.

 

Özetle; yüksek faiz ödenecek olan TL ZK oranı *2 ile nemalandırılırken, dövizden TL’ye çevrilen mevduat yükümlülükleri için bankalardan ZK alınmayacak. Daha önemlisi, döviz karşılığında tutulan ZK’lardan Merkez Bankası’nın %1,5 komisyon alacak olması. Basitçe; bankalar açısından döviz mevduat tutmak daha maliyetli hale getirilirken, ağırlığın TL mevduat tarafında oluşturulması talep ediliyor. Bankaların da bu kapsamda müşterilerini daha çok TL mevduatlarına yönlendirmeleri ve bu kapsamda ZK teşvikinden kaynaklı maliyet ve avantajları hesap esaslarına uygulaması söz konusu olabilir. Kur korumalı TL mevduat türüne geçişte, yabancı para mevduatlarının bir nevi ZK uygulaması kapsamında bir faturaya maruz kalmaları, bunun sonucunda da bankaların nemalandırma veya komisyon türünden maliyetlere daha az katlanmak için TL tipi mevduatlara geçişi teşvik etmeleri sağlanmak istenmektedir.

 

Tasarruf sahiplerinin yeni mevduat türüne geçişte, TL tutmayı cazip hale getirecek gelişmelere ihtiyacı vardır. Bu kapsamda döviz kurunun inorganik bir şekilde düşük artması veya artmaması, ancak enflasyonun bu dönemde yüksek kalmasının negatif TL getirisi sağlama riski bulunmaktadır. Enflasyonun önümüzdeki aylarda %30 üzerlerinde olacağı, Merkez Bankası politika faizinin yükselmeyeceği ve döviz kurunun hareket bandının sınırlanması gibi etmenleri göz önünde bulundurursak birbirini kilitleyen bir döngüselliğe tasarruf sahiplerinin maruz kalmaması gerekmektedir. Piyasanın beklentilerinin ve tercihlerinin şekillenmesinde enflasyon ve faiz oranlarına ilişkin durumların ana belirleyiciler olmasını ve mudilerin mevduat ürününe olan eğilimlerini belirleyeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle, sadece 20 Aralık’tan itibaren olan mevduat hareketleri değil, yeni ürünün sonuçlarına ve döviz kurlarına ilişkin yeni şartların etkisi dahilindeki geniş tabanlı mevduat hareketlerini de izlemek gerekmektedir. Ana kriterlerimiz de, döviz mevduatında tek başına azalış veya TL mevduatında tek başına artış değil, eşlenik olarak DTH-TL geçişini gösteren veriler ve toplam mevduat artışının devam etmesi şeklinde oluşması gereklidir.

 

Kaynak:Enver Erkan - Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin, 788 bin bilimsel makaleyle ABD'yi geçip birinci sırayı aldı
 
Bakan Akar'a Boşnak öğrencilerden "Plevne Marşı" sürprizi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın yılı sonunda pozitif seyrediyor
Altın böyle bir günün ardından 1812 dolar/ons seviyesinden kapanış yaparak ...
Küresel vaka artışı etkileri
Küresel çapta günlük rekor vaka artışları kaydedildi
Noel baba rallisi
Noel tatili sonrasında ilk 6 işlem gününde gerçekleşen dönemsel yükselişe ...
 
Güven endeksi hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde düştü
Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Aralık ayında Kasım ayına ...
Borsa İstanbul’da geri dönüş
Borsa İstanbul’da beş gün aranın ardından pozitif seyir hakimdi. Güne ...
Küresel tedarik zinciri aksaklıkları 2022’de de devam edecek
Euler Hermes, önümüzdeki dönemde küresel ticarette yaşanacak gelişmeleri ...
 
Enerji fiyatları konsepti
Enerji sorunu bölgesel bağlamda değişkenlik gösterirken, kısmi olarak ...
Türkiye: Yeni Ekonomi Modeli değerlendirme toplantısı
Kavcıoğlu’nun açıklamalarındaki iki madde de rezerv biriktirme ile alakalı. ...
Bu hafta ne oldu
Geride bıraktığımız haftada yurt içinde yeni ekonomik modele ilişkin açıklamalar ...
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri