Başkent’in köklü okullarından Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin öğrencileri, yeni öğretim yılına Aliye Yahşi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde başlayacak. Okulun taşınmasına tepki gösteren veliler ve mezunlar, sosyal medyada imza kampanyası başlattı. Okul yöneticileri taşındıklarını belirtirken, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, okulun eski ve bakıma ihtiyacı olduğunu söyledi; okula dönüşün ne zaman olacağı sorusunu yanıtsız bıraktı. CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz ise emsal artışı ile arazisinin ranta açılacağını öne sürdü. 1974 yılında Tarım Bakanlığı ve bağlı kurumlara laborant yetiştirilmek üzere laborant meslek lisesi adı altında kurulan ve Tarım Bakanlığı tarafından 2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) devredilen Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi taşınıyor. 43 yıllık tarihinde mezunlarının büyük bölümü Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile diğer sağlık kuruluşlarında laborant olarak çalışan, tarım ve hayvancılık alanlarında verdiği mezunlar ile teknik iş gücü ihtiyacını da karşılayan lisenin taşındığı iddiası eleştiri topluyor.
YENİ DÖNEME YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZş
Taşınma haberlerini doğrulayan bir okul yöneticisi Hürriyet’e, “Taşınıyoruz. İsmimiz aynı kalacak ancak bina değişikliği olacak. 270 öğrencimiz ve 66 öğretmenimiz var. Aliye Yahşi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bir bloğuna yerleşeceğiz. Okulumuzun şartlarını mümkün olduğunca orada da oluşturmaya çalışıyoruz. Okul arazisinin nasıl değerlendirileceğini bilmiyoruz. Taşınma ve yeni okula yerleşme işlerini, okulların açılma tarihine yetiştirmeye çalışıyoruz” dedi.
MEB: ESKİ VE BAKIMA İHTİYACI OLDUĞUNDAN
MEB yetkilileri ise okulun taşınmasıyla ilgili olarak, “Okul binası eski ve bakıma ihtiyacı olduğundan, İlçemiz Çankaya Aliye Yahşi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin boş ve kullanıma uygun olan B bloğuna taşınmasının uygun görüldüğünü” bildirdi. Ancak yetkililer, okula geri dönüşün olup olmayacağı sorusunu yanıtsız bıraktı.
SEBEP ARAZİ Mİ?
Öğrenci, veli ve mezunlar tarafından okulun taşınmasıyla ilgili “change.org”da, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a teslim edilmek üzere imza kampanyası başlatıldı. “43 Yıllık Lisenin Trilyonluk Arazisi Nedeniyle Taşınmasına İzin Vermeyelim” başlığını taşıyan ve yaklaşık bin 184 kişinin destek verdiği kampanya metninde özetle, “Bünyesinde laboratuvar, gıda ve tarım alanları bulunan lise, hiçbir alt yapısı bulunmayan başka bir lisenin bloğuna yerleştirilmeye çalışılmaktadır. 33 dönümlük arazisi üzerinde uygulamalı tarım çalışmaları yürüten bir okul. Bu lisenin taşınacağı yerde bu çalışmaların yapılamayacağını görmek için maalesef düşünmeye gerek yok. Neden Ankara’da hatta Türkiye’de bulunmaz fiziki koşullara sahip bir lise taşınmak istensin ki? Yoksa trilyonluk değer taşıyan arazisi nedeniyle mi” denildi.
MECLİS GÜNDEMİNE DE TAŞINDI
CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz da konuyu Meclis gündemine taşıdı. Yılmaz’ın, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanmasını istediği önergesinde, “Okulun yıkım kararı neye dayanarak alınmıştır? Yıkılan okul arazisinin ne şekilde kullanılacağı planlanmış mıdır? Söz konusu okulun yıkımından sonra okul arazisinin özel mülkiyete devri planlanmakta mıdır? Söz konusu okulun yıkım kararında o bölgede yakın tarihte yapılan büyük emsal artışlarından bu parselin de yararlandırılması düşüncesi etkili olmuş mudur” sorularına yanıt istedi.
EMSAL ARTIŞI İDDİASI
Okulun karşısındaki arazide emsal artışına gidileceği iddiasını gündeme getiren Yılmaz, “Hemen karşıda TOGO’nun bulunduğu yerde emsal artışına gidiyorlar. Bu kamu arazisinin de özel kişilere devredildikten sonra emsal artışı yapılacağı, yine burada çevrelerindeki insanlara rant yaratılacağı kuşkusu var. Emsal artışları üzerinden çok ciddi kayıt dışı para yaratılıyor. Öğrencilerin geleceğiyle oynanırken ilerleyen günlerde arazi üzerine plaza, AVM yapıldığını göreceğiz” dedi.