Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Teröristlere ait mağara, sığınak ve barınaklar imha edildi
Teröristlere ait mağara, sığınak ve barınaklar imha edildi
Bakan Şimşek: Yıllık cari açıkta 8 aydır devam eden düşüş, programımızın başarısı
Bakan Şimşek: Yıllık cari açıkta 8 aydır devam eden düşüş, programımızın başarısı
Cari işlemler açığı geriledi
Cari işlemler açığı geriledi
Kamuda tasarruf paketi açıklandı
Kamuda tasarruf paketi açıklandı
Kamuda tasarruf paketi açıklanıyor
Kamuda tasarruf paketi açıklanıyor
HABERLER>EKONOMİ
3 Haziran 2022 Cuma - 11:42

Tarım dışı istihdam verisi öncesinde Asya piyasalarında pozitif

Bugün yurt içinde TÜİK’in mayıs ayına ilişkin enflasyon rakamları takip edilecek.

Tarım dışı istihdam verisi öncesinde Asya piyasalarında pozitif

Bugün Ne Bekliyoruz? 

ABD’de bugün yayınlanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde Asya piyasalarında pozitif fiyatlamalar görmekteyiz. Bu sabah kazançlara öncülük eden Japonya’da Nikkei225 Endeksi %1,20, Topix Endeksi %0,23, Güney Kore Kospi Endeksi %0,41 artıda seyretmekte. Çin, Hong Kong ve Tayvan piyasaları tatil nedeniyle bugün kapalı olacak. ABD hisse senedi piyasasında iki günlük düşüşün ardından dün üç majör endekse de güçlü alım geldi; teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi %2,60’ın üzerinde primli kapattı. Haftanın son işlem gününde ABD mayıs ayı istihdam raporu öne izlenecek. İstihdam artışının gücünü büyük ölçüde korumakla birlikte geçen ay yaklaşık bir yılın en düşük seviyelerine gerilediği tahmin ediliyor. Ortalama saatlik kazançlardaki artış enflasyonun altında kalsa da görece güçlü artışın devam etmesi beklenmekte. ADP Araştırma Enstitüsü’nün bu hafta yayınladığı mayıs istihdam verisi beklentinin oldukça altında kalarak pandemi başından beri en düşük istihdam artışını işaret etmişti. Ayrıca, nisan verisinde de belirgin bir aşağı yönlü revizyon mevcut. Bugün yurt içinde TÜİK’in mayıs ayına ilişkin enflasyon rakamları takip edilecek. Tüketici fiyatları nisanda aylık %7,25, yıllık %69,97 artarak yukarı yönlü eğilimini korumuştu. C Grubu çekirdek enflasyon yıllık %52,37 oldu. Üretici fiyatları tarafında aylık artış %7,67, yıllık %121,82 ile üç haneli seyir devam etmişti. İTO’nun çarşamba günü yayınladığı rakamlara göre İstanbul’da perakende fiyatlar mayısta aylık %5,84 artarken yıllık bazda artış %87,35 ile 24 yılın en yüksek değerini aldı.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa hisse endekslerinin geneli dün %1 civarında artarak pozitif bir görünüm ortaya koydu. DAX Endeksi %1,01 ve CAC 40 Endeksi %1,27 artarken FTSE 100 Endeksi resmi tatil nedeniyle işlem görmedi. EUR/USD paritesi %0,86 artarak 1,075 seviyesine yükseldi. Dolar Endeksi 0,75 puan düşerek 101,75 puana geriledi. Avrupa Birliği (AB) Rusya’dan petrol ithalatına kısmi yasağın da bulunduğu altıncı yaptırım paketini onaylarken Sberbank’a da yaptırım kararı aldı. Eurostat verilerine göre Euro Bölgesi’nde üretici enflasyonu nisanda aylık %1,2 ve yıllık %37,2 yükseldi. Böylece Bölge’nin yıllık üretici enflasyonunda yeni rekor kaydedildi. ABD tarafında Nasdaq Bileşik Endeksi %2,69 artarak hisse endekslerindeki yukarı yönlü harekete öncülük etti. S&P 500 Endeksi %1,84 ve Dow Jones Endeksi %1,33 arttı. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi %2,91 seviyesinde stabil kaldı. Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard, haziran ve eylül toplantılarında 50’şer bp’lik faiz artışlarının uygun bir yol olduğunu belirterek ‘‘Eylül ayında duraksamak için bir neden yok." dedi. Ülkedeki ADP özel sektör istihdamı verisi mayısta 128 bin ile tahminlerin oldukça altında arttı. Geçtiğimiz haftanın işsizlik maaşı başvuruları ise 200 bin ile tarihi düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü. ABD’deki fabrika siparişleri nisanda %0,3 artış ile 533,2mlr USD olsada %0,7’lik beklentilerin altında kaldı. OPEC+ tüketici ülkelerden gelen baskıların etkisiyle haziran ve temmuz ayları için petrol üretim artış hızını %50 artırarak günlük üretimini 648 bin varil artırmaya karar verdi. Brent petrol dün %1,94 değerlenerek varil başına 118USD oldu. Ons altın %1,20 artarak 1.869USD oldu.

BİST100 Endeksi dün %1,28’lik artışla küresel hisse endekslerine paralel bir görünüm sergileyerek günü 2.601,56 puandan tamamladı. USD/TRY kuru %0,45 ve EUR/TRY kuru %1,55 arttı. Gram altın 15 TL değerlenerek 988 TL’ye ulaştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 26 Mayıs’ta gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ait özetlerde cari dengede enerji kaynaklı risklerin sürdüğü belirtildi. Ayrıca PPK’nın güçlendirdiği makroihtiyati politika setini ilave tedbirlerle kararlılıkla uygulamaya devam edeceği ifade edildi. Ticaret Bakanlığı’nın mayıs ayı öncü verilerine göre dış ticaret açığı yıllık %157 artışla 10,7mlr USD oldu ve yeni rekor seviyeye yükseldi.

Kaynak:Piramit Menkul Kıymetler
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’in zeplini 9 bin 500 metreye çıkarak yükseklik rekoru kırdı
 
Dışişleri Bakan Yardımcısı Önal, ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Greenfield ile görüştü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kıymetliler yeşilde bir günü geride bıraktı
Altın dünkü seansta güçlü bir toparlanma içerisinde olduğu bir günü geride ...
Beklentilerin altında gelen enflasyon
ÜFE ise aylık bazda %8,76 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki ...
Piyasalarda bugün
Sağlık Bakanı Koca: Covid – 19 tablosu artık haftalık yayınlanacak.
 
Piyasa gelişmeleri
Bugün içeride geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen TCMB PPK Toplantısı’nın özeti yayımlanacak.
Küresel piyasalardaki yüksek volatilite korunuyor
ABD’li politika yapıcıların şahin mesajları, dünya genelinde merkez bankalarının ...
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz.
 
Altın son haftadaki kazanımlarını geri verdi
Platin dünkü seansı da artıda kapatmayı başarırken üst üste dördüncü seansı da artıda kapatmış oldu.
Petrol fiyatlarındaki yükseliş
BIST100 endeksi de güne %0,3 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. ...
Ocak-Nisan döneminde ihracat %21,6, ithalat %40,2 arttı
Genel ticaret sistemine göre ihracat 2022 yılı Ocak-Nisan döneminde bir ...
 
YAZARLAR
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İl Başkanları toplanıyorken Anket ve Kanaat Önderleri Hilelerini de Anlatsınlar
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Tasarruf Tedbirleri Çok Yerinde
İlker Tosun
İlker Tosun
Hayırdır; neler oluyor Ankara'da?
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri