40 bin gıda işletmesi
Kocatepe Kültür Merkezi’nin önünde yapılan ortak açıklamayı okuyan Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman, 1 Haziran tarihinde TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi planlanan söz konusu yasa tasarısı ile sorumlu yöneticilik müessesesinin kaldırılacağı, 30 beygir gücü ve 10 çalışandan az olan iş yerlerinin “mikro işletme” olarak tanımlandığı ve teknik eleman çalıştırma zorunluluğundan muaf kılınacağını, bunun da Türkiye’deki 40 bin gıda işletmesinin yaklaşık yüzde 80’ini ifade ettiğini söyledi. Gıda güvenliğine aykırı uygulamaların ağırlıkla bu işletmelerden kaynaklandığı değerlendirildiğinde, söz konusu tasarının, gıda güvenliği ve halk sağlığı için ne denli tehlikeli sonuçlar yaratacağının kolayla görülebileceğini kaydeden Ataman, şunları bildirdi:
“Günde 20 ton süt işleyen veya günde 8 bin adet ekmek üreten işletmeler, mikro işletmeler değildirler. Bunlar, halk ve tüketici sağlığı açısından büyük riskler yaratabilecek ölçüde üretim gücüne sahiptirler. Bu riskler, kısa vadede gıda zehirlenmesi olabileceği gibi, uzun vadede toksik ve kanserojen etkiler de olabilecektir. Üstelik bilinmektedir ki, yalnızca işletme sahibinin bilgisine ve alışkanlıklarına terk edilmiş bu tip işletmelerin gıda üretimleri, kamunun denetim gücünün oldukça eksik ve yıpranmış olduğu günümüz koşullarında, her gün basına yansıyan bir başka gıda skandalının konusu durumundadır.”
Sorunları çözmeye geliyoruz
ASMMMO seçimlerinde Demokrat Muhasebeci Mali Müşavirler grubunun başkan adayı olan Mehmet Koç, adaletli bir gelir paylaşımı ve vergi sisteminin sağlanması için tüm demokratik kuruluşlarla işbirliği içinde hareket edeceklerini belirtti ve “Mesleki sorunları çözmeye geliyoruz” dedi. Koç yaptığı açıklamada, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de küresel krizin yükünü çalışan emekçi kesimlerin çektiğini hatırlattı.