Tanıtıma, Birleşik Krallık Büyükelçisi Dominick Chilcott ve eşi Jane Lady Chilcott ev sahipliği yaptı. Etkinliğe diplomasi camiasından isimler katıldı. Büyükelçi Chilcott, açılış konuşmasında John McManus’un Türkiye’deki futbol dünyasına ilişkin olarak bir İngiliz antropolog gözüyle ilginç ve önemli tespitlerde bulunduğunu söyledi.
İMAJI DEĞİŞTİRMEK GEREKİYOR
Kitabın yazarı McManus, İngilizlerin Türk futbolunun imajı hakkında yanlış bir fikre sahip olduğunu belirterek, “Bir İngiliz futbol taraftarına Türk futbolu hakkında neler bildiğini sorduğunuzda; dostluk, misafirperverlik ve mizah sahnelerini tasvir etme olasılıkları çok düşük. ‘Cehenneme hoş geldiniz’ yazılı pankartlardan söz etme olasılıkları ya da holiganizm ve maçlarda yaşanan şiddet olaylarından, söz etme ihtimalleri daha fazla” diye konuştu. Antropolog John McManus çalışmasında, Türk futbolunun bu imajdan kurtulmayı neden hak ettiğini ortaya koyduğunu anlattı.
TRİBÜNLERDEKİ ÇEŞİTLİLİK
McManus kitabında, İstanbul’un elit antrenman tesislerinden Suriye sınırının tozlu sahalarına kadar; Türkiye’nin geniş çeşitliliğe sahip tribünlerindeki zengin, komik ve takıntılı taraftarlık kültürüne bir pencere açıyor. Taraftarların ve kulüplerin, futbolun hızla ticarileştirilmesiyle nasıl mücadele ettiğini ve futbolun sosyal ve politik gelişmelerle nasıl iç içe geçtiğini gösteriyor.