Müşteri Deneyimi Yönetimi ve Teknolojileri Derneği (MDYD) Yönetim Kurulu Başkanı Banu Hızlı, müşteri hizmetleri ve çağrı merkezi sektöründe sunulacak teşvik ve desteklerin, Türkiye'yi bu alanda daha cazip bir merkez haline getirebileceğini söyledi. MDYD tarafından yapılan açıklamada, geçen yıl sektörün 68,5 milyar liralık büyüklüğe ulaştığı ve şimdi odak noktasının hizmet ihracatı olduğu belirtildi.
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Banu Hızlı, sektörün şu anda 11 bin çalışanı ile Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda gibi ülkelere hizmet verdiğini ifade etti. Hızlı, hizmet ihracatını artırmak için devlet kurumlarıyla temas halinde olduklarını, sektörün ihtiyaçlarını ve önerilerini paylaşarak hizmet ihracatının da teşvik kapsamına alınması için çalıştıklarını aktardı. Bu girişimlerin kısa sürede olumlu sonuçlar doğurmasını beklediklerini söyledi.
Hızlı, Romanya, Polonya ve Bulgaristan gibi ülkelerin bu alanda öne çıktığını vurgularken, Türkiye'nin de ciddi bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Avrupa'ya hizmet sunmak isteyenler için saat dilimi avantajının önemli olduğuna dikkat çeken Hızlı, "Eğer teşvik ve desteklerle ülkemizi daha cazip hale getirebilirsek, hizmet ihracatında güçlü bir konuma gelebiliriz. Bizim sunduğumuz hizmetler yalnızca insan kaynağı sağlamakla kalmıyor; strateji danışmanlığı ve teknolojiyle desteklenen katma değerli bir paket sunuyoruz." ifadelerini kullandı.
Öte yandan Hızlı, teşviklerin yetersiz kalması durumunda sektörün Kuzey Afrika ülkelerine kayabileceği uyarısında bulundu. Almanca, İngilizce ve Fransızca dillerinin yaygın olduğu bu ülkelerin, düşük maliyet avantajıyla öne çıktığını belirtti.
Türkiye’nin bu alandaki en büyük avantajlarından birinin, Avrupa’dan tersine göçle dönen deneyimli insan kaynağı olduğuna işaret eden Hızlı, "Bu sayede daha geniş bir coğrafyaya hizmet sunabilecek durumdayız." dedi.
Yaklaşık 200 bin kişiye ulaşan çalışan sayısıyla, Türkiye'yi müşteri hizmetleri ve çağrı merkezi alanında dünya çapında bir merkez yapmayı hedeflediklerini dile getiren Hızlı, "Yurt dışında kendimizi daha fazla tanıtabilirsek elimiz güçlenir. Özel sektör ve devlet işbirliğiyle stratejik bir model geliştirmeliyiz." dedi. Ayrıca, Portekiz örneğini vererek, "Nüfusu bizden çok daha küçük olmasına rağmen, çağrı merkezlerinde bizden iki kat fazla çalışanı var." değerlendirmesinde bulundu.