Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye, 767 bin metrekarelik kapalı fuar alanı kapasitesi ile dünya genelindeki fuar alanlarının yüzde 1,7’sine ve Avrupa’dakilerin ise yüzde 4,54’üne ev sahipliği yapmaktadır. Bu durum, Türkiye’yi fuar alanları büyüklüğünde Avrupa’da 6. ve dünyada 10. ülke konumuna getiriyor.
Bakanlık, fuar alanlarının dünya çapında ticaret faaliyetlerinin yoğun olarak gerçekleştirildiği önemli merkezler olduğunu belirtti. İstanbul Fuar Merkezi’nin genişletme çalışmaları tamamlandığında, dünyanın en büyük 14. fuar alanı olacağı ifade edildi.
Fuarcılık Sektörü İçin Büyüme Fırsatları
Fuarcılık sektörü, Türkiye ekonomisi için önemli bir büyüme potansiyeline sahip. 2023 yılında diğer hizmetler içinde yer alan fuarcılık sektörü ihracatı, yüzde 19 artışla 4,7 milyar dolara ulaştı. Geçen yıl düzenlenen fuarlara yaklaşık 9 bin 137 doğrudan yabancı katılımcı katıldı ve 930 bin yabancı ziyaretçi ağırlandı. İstanbul, doğrudan yabancı katılımcı sayısında en yüksek paya sahip şehir oldu.
Bakanlık, fuarcılık sektörünün ihracata katkısını artırma, uluslararası rekabet gücünü geliştirme ve pazar payını büyütme hedefleri doğrultusunda çeşitli destek mekanizmaları uygulamaya koydu. Bu destekler sayesinde fuar organizatörleri, yurt içi ve yurt dışında markalarını daha iyi tanıtma fırsatı buldu.
Uluslararası İşbirlikleri ve Yetkilendirme Süreci
Ağustos 2023 itibarıyla, Uluslararası Fuarcılık Birliği (UFI) belgeli fuar organizasyonlarının sayısı 59’a ve birlik üyesi fuar şirketlerinin sayısı ise 27’ye yükseldi. Bunun yanı sıra, "Yurt Dışı Etkinlik Organizatörlerinin Yetkilendirilmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Genelge" kapsamında, yurtdışında etkinlik düzenleyecek organizatörler yetkilendirilmeye başlandı. 21 Ağustos itibarıyla 7 organizatöre geçici belge verildi. Bu gelişmeler, fuarcılık sektörünün daha sağlıklı bir şekilde büyümesine katkıda bulunacak.