DPT desteğiyle kurulan UNAM, Haziran’da başlatacağı “Uluslararası Temizoda Kullanımı Çalıştayı” ile bölge ülkelerinin nanoteknoloji araştırmalarında lider bir rol üstlenmeyi amaçlıyor.
Merkezde, geçen ay sonundan itibaren Türkiye’deki tüm üniversite ve araştırma merkezlerinde görevli bilim adamları için de nanoteknoloji seminerleri başlatıldı.
UNAM Temiz Oda Laboratuvar Sorumlusu Dr. Necmi Bıyıklı, UNAM’ın Türkiye’nin ilk ve tek ulusal nanoteknoloji enstitüsü olduğunu belirtti.
Bıyıklı, “geleceğin bilimi” olarak adlandırılan nanoteknoloji temelli teknolojilerle kozmetik, tıp, enerji ve savunma sanayi başta olmak üzere bütün alanlarda kullanılan malzemelerin yapımına yeni bir boyut getirildiğini ve bu konuda bilim dünyasında yeni açılımların başladığını ifade etti.
Üç günlük çalıştay
Bıyıklı, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı’nın (UNIDO) yönetiminde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde ve TİKA’nın desteğiyle Bilkent UNAM Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Enstitüsü’nde 17-30 Haziran 2010 tarihleri arasında “Uluslararası Temiz oda Kullanımı Çalıştayı” düzenleneceğini bildirdi.
Bıyıklı, çalıştayın, gelişmekte olan ülkelerden gelecek katılımcılara “temiz oda teknolojileri, nano-aygıt proses tasarımı ve optimizasyonu, nanoteknolojide son gelişmeler” konularında uygulamalı eğitim vermeyi amaçladığını söyledi.
Bıyıklı, eğitimin temiz oda teknolojileri konusunda uzman olan akademik kadro tarafından 35 saatlik teorik eğitim ile teknik personel tarafından 40 saatlik uygulamalı eğitim şeklinde olacağını belirtti.
Araştırmacıların hİzmetİnde
“NANOTEKNOLOJİ Temiz Oda Laboratuvarı”nın Ocak ayı sonunda araştırmacılara tam kapasite ile hizmet vermeye başladığını bildiren Bıyıklı, bu kapsamda ilk eğitimi çeşitli üniversitelerden 43 araştırmacıya verdiklerini belirtti.
Bıyıklı, Türkiye’deki tüm araştırmacılara yönelik eğitimlerle ilgili şu bilgileri verdi: “Araştırmacılar, temiz oda eğitiminin ardından yapacakları deneyler için gerekli ekipmanların kullanımını, nanoteknoloji cihazlarından sorumlu proses mühendislerinden alacak. Araştırmacılar, bu yolla tecrübe kazandıktan sonra tek başlarına ekipmanları kullanarak projelerini geliştirme fırsatını yakalayacak.”