Buna göre, ODTÜ, Hacettepe, Ankara ve Gazi üniversiteleri 10 dünya sıralamasının 10'un da da yer alarak önemli bir başarıya imza attı. Bilkent Üniversitesi 8, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi de 6 dünya sıralamasına girdi.
ODTÜ, BİLKENT VE HACETTEPE İLK 500’DE
2017'de yayımlanan 10 dünya sıralamasında ODTÜ ve Bilkent üniversiteleri 5'er dünya sıralamasında ve Hacettepe Üniversitesi bir sıralamada "dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi" arasına girme başarısını gösterdi. Dünya sıralamalarında en üst sıradaki Ankaralı üniversite, US News tarafından açıklanan listeye 314'üncü sıradan giren ODTÜ oldu. Raporda, dünya üniversite sıralamalarının, Türkiye'deki ve gelişmekte olan ülkelerdeki üniversitelerin çoğunun beklentisini karşılamadığına değinildi. Üniversitelerin çoğunun, dünya sıralamalarında daha yüksek sıralarda yer almaları gerektiğine inanıldığının aktarıldığı raporda, şu değerlendirme yapıldı:
ETKİ DEĞERİ DÜŞÜK DERGİLERE YÖNELİM VAR
"Türk üniversitelerinin yayımladığı bilimsel makalelerin sayısı her yıl artmakta ancak bu makalelerin aldığı atıf sayıları aynı oranda artmamaktadır. Üniversitelerimizin en az bir atıf alabilen bilimsel yayınlarının yüzdesi, dünya ortalamasının altındadır. Üniversitelerimizin bilimsel makalelerinin yayımlandığı dergiler incelendiğinde, her bilim alanının etki değeri en düşük dergilerine doğru bir yönelme olduğu görülmektedir. Üniversitelerimizin makalelerine yeterli sayıda atıf yapılmayışının temel nedeni, dünya ortalamasına göre etki değeri en düşük dergilerde çok fazla makalemizin olmasıdır. Bu nedenle üniversitelerimiz dünya sıralamalarında son yıllarda umdukları şekilde yükselememiştir.”