TBMM ile Gazi Üniversitesi arasındaki protokol gereği üniversitenin bünyesinde açılması planlanan “Yasama Enstitüsü”, geleceğin yasama uzmanlarını yetiştirebilmek için YÖK’ün iznini bekliyor. YÖK’ün onay vermesiyle enstitü, gelecek yıl lisansüstü eğitim vermeye başlayacak.
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, bu işin uzmanlarını Yasama Enstitüsü’nde yetiştirmeyi amaçladıklarını, TBMM’deki mevcut uzmanlara da hizmet içi eğitim verileceğini, onların arasından kendini çok iyi yetiştirenlerin tecrübelerinden de enstitüde yararlanmayı düşündüklerini belirtti.
Ayhan, üniversiteleri bünyesinde Yasama Enstitüsü kurulmasına ilişkin TBMM ile yaptıkları işbirliği protokolüne dair bilgi verdi. Enstitünün kurulabilmesi için YÖK’e başvuruda bulunduklarını belirten Ayhan, bu konuda henüz bir kararın çıkmadığını söyledi.
Meram anlatma teorisi
Milletvekillerine, TBMM personeline, milletvekili danışmanlarına ve yardımcı personele Yasama Enstitüsü’nde eğitim vermeyi amaçladıklarını anlatan Ayhan, buradaki eğitimin yüksek lisans ve doktora olmak üzere lisansüstü eğitimi içerdiğini ifade etti.
Kanun dilinin son derece önemli olduğuna işaret eden Ayhan, kullanılacak ifadelerin de çok önemli olduğunu söyledi. Bunun üniversitede belirli bir teori olarak okutulduğunu belirten Ayhan, “Meram anlatma teorisi olarak okuturuz. Siz düşünürsünüz ama meramınızı doğru anlatabiliyor musunuz, kaleme alabiliyor musunuz, onu tayin edebilmek, kelimeleri isabetli bir şekilde seçip, seçemediğinizi tespit etmeniz mümkün değildir. Devletin teşkilatını bozmayacak şekilde ifade edebildiniz mi, o da son derece önemlidir. Bu sebeple yasama uzmanlarının, kanun, tüzük ve yönetmelik yapacakların bu işte uzmanlaşması, Türk diline ve hukukuna hakim olması şarttır” diye konuştu.
Sertifika programları düzenlenecek
İşin uzmanlarını Yasama Enstitüsü’ndü yetiştirmeyi amaçladıklarını belirten Ayhan, mevcut uzmanlara da hizmet içi eğitim verileceğini, sertifika programları düzenleneceğini söyledi. Mevcut uzmanların arasında kendini çok iyi yetiştirenlerin tecrübelerinden de enstitüde yararlanmayı düşündüklerini ifade eden Ayhan, şöyle devam etti:
“Böylece Türkiye bir kanun yapma usulünü öğrensin. Meclis’ten kanunlar istediğiniz gibi geçmezse, kanunu teklif edenler veya tasarıyı hazırlayanlar meramlarını tam manasıyla ifade edemezse zincirin halkaları gibi aşağıya doğru sirayet ediyor. O da uygulamacı arkadaşlarımıza çok büyük sıkıntılar yaratıyor. Sadece TBMM’deki yasama uzmanlarına değil, diğer kurumlardaki personele de yönetmelik, yönerge hazırlama konularında hizmet içi eğitim verilecek.”
Enstitüde birçok dersin olacağını, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü aktaran Ayhan, mevcut bir yasanın tahlilinin yapılabileceğini, yasa yapma tekniklerinini, Batı’daki tekniklerin anlatılabileceğini ve ayrıca Türkçe dersinin de olacağını, programların TBMM ile ortak yürütüleceğini söyledi.
Türkiye için ilk
PROGRAMA başvuracakların yabancı dilinin olmasının zorunlu olacağını belirten Ayhan, kontenjanın TBMM’nin talebine göre değerlendirileceğini belirtti. Ayhan, “Bu çalıştıkça gelişecek bir program. Onun için 50, 100 yıllık geçmişi olan diğer branşlar gibi nitelendirilmemeli. İhtiyacımıza göre programımızı geliştireceğiz” dedi.
Bu enstitünün Türkiye için bir ilk olacağını, ancak dünyada bunun örneklerinin bulunduğunu belirten Ayhan, “Talepte bulunurlarsa milletvekillerine de eğitim programları hazırlamayı düşünüyoruz. Onun haricinde okumayı seven milletvekillerimiz olursa, kanuni şartları yerine getirmek şartıyla yüksek lisans da yapabilecekler” diye konuştu.