Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin demir yolu yatırımları hakkında açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, son yıllarda yapılan yatırımlarla demir yolu taşımacılığının geliştiğini ve 11 şehre Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile doğrudan ulaşım sağlandığını belirtti. Ayrıca, demir yollarının 2002’den itibaren devlet politikası olarak öncelikli sektör haline getirildiğini ve "Ana yurdumuzun demir ağlarla örülmesi" vizyonunun benimsendiğini ifade etti.
Türkiye'nin coğrafi konumunun, Asya ile Avrupa arasında önemli bir köprü işlevi gördüğünü belirten Uraloğlu, demir yolundaki yeni atılımlar ve yatırımlar sayesinde, ekonomik ve ticari fırsatların daha etkin kullanılmasını amaçladıklarını söyledi. Şu anda Türkiye’deki demir yolu hattı uzunluğunun 13.919 kilometre olduğunu ve bunun 2.251 kilometresinin hızlı tren hattı olduğunu belirtti.
Bugüne kadar YHT’lerle 93 milyon yolcu taşındığını vurgulayan Uraloğlu, 2023 yılında 11,9 milyon, 2024’te ise bu sayının 12,4 milyona çıkmasını beklediklerini aktardı. Demir yolunda taşımacılığın payını artırmayı hedeflediklerini ve mevcut hatların elektrifikasyonu ve sinyalizasyonu çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. 2028'de elektrikli hat uzunluğunu 12.561 kilometreye çıkarmayı, sinyalli hat uzunluğunu ise 13.772 kilometreye ulaştırmayı planladıklarını söyledi.
Bakan Uraloğlu, hızlı tren projelerinin de önemine dikkat çekerek, Ankara-Eskişehir-İstanbul YHT hattı, Ankara-Konya-Karaman hattı ve Ankara-Sivas YHT projelerinin başarıyla tamamlandığını, bu projelerle milyonlarca yolcuya hizmet verdiklerini aktardı. Sivas-İstanbul seferlerinin de 2024'te başlayacağını belirten Uraloğlu, yeni projelerle vatandaşlara daha konforlu ve hızlı ulaşım imkanı sunacaklarını söyledi.