Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Erdoğan: Türkiye, Göçmenlere Karşı İnsani Bir Yaklaşım Sergiliyor
Erdoğan: Türkiye, Göçmenlere Karşı İnsani Bir Yaklaşım Sergiliyor
Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan 110 Bin Gençle Çanakkale Ziyareti Projesi
Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan 110 Bin Gençle Çanakkale Ziyareti Projesi
İstanbul'da 18 Bin Bina İncelendi, 16 Bin 434'ü Hasarsız
İstanbul'da 18 Bin Bina İncelendi, 16 Bin 434'ü Hasarsız
Gazze'deki Ölümlerin Yüzde 65'i Kadın, Çocuk ve Yaşlılardan Oluşuyor
Gazze'deki Ölümlerin Yüzde 65'i Kadın, Çocuk ve Yaşlılardan Oluşuyor
BTK'ye En Çok Şikayet Posta ve İnternetten Geldi
BTK'ye En Çok Şikayet Posta ve İnternetten Geldi

Ali Kemal Koçak

İstiklal’in Şairi: Mehmet Akif ve 104 Yılın Mirası
12 Mart 2025 Çarşamba

Bugün, 12 Mart 2025. İstiklal Marşı’mızın kabulünün 104. yıl dönümü. Bir milletin ruhunu dizelere döken, o dizelerle cihana “Ben varım!” diye haykıran Mehmet Akif Ersoy’un gölgesinde toplanma vakti. Akif, kalemiyle değil, yüreğiyle yazdı; kâğıda değil, milletin alnına kazıdı o mısraları. “Korkma!” diye başlayan bir destan, 104 yıldır korkusuzluğun simgesi oldu.

Akif, milleti bir nakış gibi işledi şiirlerine. Onun için millet, kuru bir kalabalık değil, bir iman ocağı, bir şeref kalesiydi. “Çanakkale Şehitlerine” derken, “Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker!” diye seslendiğinde, milletin her ferdini bir sancak gibi yüceltti. O mısralarda ne bir bez parçası dalgalanır, ne bir kuru gurur; orada bir milletin kanla yazılmış kaderi vardır. “Toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez!” dediği yer, milletin birliğini, beraberliğini çelikten bir zincir gibi anlattığı yerdir.

İstiklal Marşı, Akif’in millete hediyesi değil, milletin Akif’e dikte ettiği bir yemindir. O, “Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım” derken, Türk’ün tarihine bakar, zincir vurulamaz bir ruha selam çakar. “Hangi çıldırın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!” diye haykırışı, milletin esarete karşı isyanıdır. Akif’in milleti, ne ırka, ne soya dayanır; o, imanla yoğrulmuş, hürriyetle şekillenmiş bir millettir. Safahat’ında, “Milletim uğruna ben n’olmuşum, n’olursam ol!” derken, kendini değil, milleti baş tacı eder.

Bugün, 104 yıl sonra, İstiklal Marşı’nı okurken göğsümüz kabarır, gözlerimiz dolar. Çünkü o mısralar, sadece bir marş değil, bir milletin nabzıdır. Akif, “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” derken, duasıyla bile milleti düşünür. O, milletin şairiydi; çünkü milletin derdiyle dertlendi, milletin sevinciyle coştu. “Asım’ın Nesli” dediği gençlik, onun gözünde milletin istikbaliydi; imanlı, ahlaklı, cesur bir nesil.

Ey Türk milleti! Akif’in dizeleriyle kendine bak: “Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet; Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklal!” Bu sözler, 104 yıldır kulaklarımızda çınlıyor, yüreklerimizde yanıyor. Mehmet Akif, bir şairden öte, milletin vicdanı, milletin sesi oldu. Onu anmak, İstiklal Marşı’nı anmak, milleti anmaktır. 104 yıl değil, 104 asır geçse de Akif’in mısraları, bu milletin ruhunda bayrak gibi dalgalanacak. Allah, bu millete Akifler nasip etsin; Allah, bu milleti ebediyen hür kılsın!

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YAZARLAR
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Sükûnetin Ahengi İçinde
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Affetmenin Vicdanı, Vicdanın Sınırı
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Adıyaman: Yıkık bir şehirden değil, dimdik bir gönülden söz ediyorum
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Yaparsan, “Yapar” dersin!
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Türk’ün Topal Kartalı: Emir Timur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Van’da Terör Gölgesi ve Devletin Tavrı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri