Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu

Vedat Bilgin

Türkiye'nin kaderi
14 Eylül 2020 Pazartesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendi kaderini Türkiye’nin kaderiyle özdeşleştirmesi, bir dava adamının ülkesini kucaklamasının, onu dava haline getirmesinin en açık ifadesidir. Emperyalizmin kuşatma altına almaya çalıştığı bir ülkenin buna vereceği cevaplar vardır; burası, bu topraklar dile kolay bin yıldır bağımsız bir devlet iradesinin yaşadığı topraklardır. Burada yaşananlar, boşuna yaşanmamıştır ve bunun idrakinde olmak, bunun devlet ve tarih bilincine sahip olmak emperyalist saldırılara nasıl karşılık verileceğinin de bir göstergesidir. Erdoğan düşmanlığının altında yatan da budur.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün ABD, Fransa gibi ülkelerin açıkça hedef gösterdikleri bir devlet adamı, diğerlerinin farklı şekillerde düşmanlaştırmaya çalıştıkları bir siyasetçi ise, bu herhalde şahsi bir nedene bağlanarak, kişisel ilişkilerle izah edilebilecek bir durum değildir.

YOL AYRIMI

Türkiye’yi Batı’yla yol ayrımına götüren sebepler vardır. Bunlardan ilki, Türkiye’nin içine kapalı bir ülke olmaktan uzaklaşıp, bölgesinde ne olursa olsun sadece onunla ilgilenmemekle kalmayıp, Ortadoğu coğrafyasını işgal etme, parçalama, bölme, yeniden sömürgeleştirme girişimlerinde Batı’nın yanında yer alan bir ülke olmaktan da çıkmasıyla ilgilidir.

Gazi Paşa’dan sonra, Türkiye önce Avrupa ile sonra ABD ile bağımlılık ilişkilerinin önünü açan bir nevi 1838 benzeri anlaşmalar yaparak ülkeyi ekonomik olarak Batı’nın pazarı haline getirirken, Ortadoğu’da İran, Irak, Suriye, Cezayir başta olmak üzere Batı’nın bütün operasyonlarında Batı yanlısı bir politika izlemiştir. Bugün Türkiye, Batı sisteminin Ortadoğu’nun coğrafyasını yeniden etnik/mezhepsel parçalama siyasetine karşı ülkelerin bütünlüğünü savunan bir siyaset izlemektedir ki bu önemli bir yol ayrımı sebebidir.

Diğer önemli bir sebep, Türkiye’nin başta IMF, Dünya Bankası olmak üzere Batılı ekonomik kurumların politika belirleyiciliğinden uzaklaşıp kendi kalkınma siyasetini oluşturması ve bunda başarılı olmasıdır. Bazıları çıkıp, ‘IMF’nin bizim de ortak olduğumuz bir kredi fonu olduğunu, Dünya Bankası’nın ise rasyonel projeleri finanse eden bir banka, diğer ekonomik örgütlerin mesela Gümrük Birliği’nin de dış ticareti geliştirdiğini’ ilave ederek bütün bu kurumların Türkiye’ye ‘katkı yaptıklarını’ söyleyip, bu ilişkileri masum göstermek isteyebilirler.

BAĞIMSIZLIK

Bütün bu söylenenler, IMF’nin dayattığı programların ülkeyi bir krizden bir başka krize götüren bir bağımlılık sarmalı yarattığını, Dünya Bankası’nın kalkınmayı sürükleyecek projeler yerine, klasik periferinin metropol ekonomilere eklenmesini öngören projeler önerdiğini, AB Gümrük Birliği’nin dış ticaret açığını yapısallaştırdığı gerçeğini ortadan kaldırmaya yetmeyecektir.

Üçüncü önemli değişim ise, savunma sanayii ve askeri yapının NATO/Pentagon merkezli denetimden çıkarılıp, bağımsız bir ülkenin siyasetiyle şekillendirilmesidir. Bu noktada S 400 karşıtlığını yapanları hatırlayalım!

Bütün bunları yapan bir ülkenin Devlet Başkanı, ülkesinin Akdeniz başta olmak üzere her yerde haklarını, bütün coğrafyanın hukukunu savunduğu, kaderini ülkesiyle özdeşleştirdiği için saldırıların hedefindedir. Bağımsız Türkiye’nin bedeli vardır. 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri