AA Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hilmi Bengi ile Benazus’un imzasını taşıyan protokol, Benazus’un özel arşivinde bulunan Atatürk fotoğraflarının kullanım hakkını kapsıyor. Bengi, imza töreninde yaptığı konuşmada, Benazus’a, arşivini AA’nın kullanımına açtığı için teşekkür etti.
Benazus da Atatürk’ün fotoğraflarını "en
güzel paylaştıracak kurumun" AA olduğunu belirterek, "Bu fotoğrafların sahibi ben değilim, toplumdur. Fotoğrafları topluma Anadolu Ajansı ulaştıracak diye de son derece mutluyum" dedi.
Konuşmaların ardından Benazus ve Bengi, 3 binin üzerindeki Atatürk fotoğrafından oluşan arşivin AA tarafından kullanımına olanak sağlayan protokolü imzaladı.
İmza töreninin ardından Benazus, Atatürk’ün Aksaray ziyaretinde ve Çerkezköy’deki bir askeri manevrada çekilmiş iki adet fotoğrafı Bengi’ye hediye etti. Bengi de AA’nın kuruluş öyküsünü anlatan "Atatürk ve Anadolu Ajansı" ve "
Türkiye Cumhuriyeti’nin 80. Yıl Kronolojisi" isimli AA yayınları ile "iyi haberleri iletmesi" dileğiyle çiniden yapılmış "Anadolu Ajansı
haber güvercinini" Benazus’a takdim etti.
"Atatürk ve Kadın", "Atatürk ve Çocuk", "Atatürk ve Doğa", "Gülen ve Gülümseyen Atatürk", "Çağdaş Giyim Kuşamı ile Atatürk" ve "Asker Atatürk" gibi birçok alt başlıklar halinde derlenen Benazus’un koleksiyonuna vatandaşlar, yapılacak teknik çalışmalarının ardından AA’nın arşivi üzerinden ulaşabilecek.
Protokol töreninin ardından soruları yanıtlayan Benazus, Atatürk fotoğraflarını biriktirme serüveninin "Atatürk tutkusundan" başladığını belirtti. Benazus, 7 yaşında Aydın’ın Ortaklar beldesinde Atatürk ile karşılaştığını ve onun masasındaki leblebileri yediğini anımsatarak, bu anısının Atatürk’ün fotoğraflarını toplamak için bile tek başına yeterli olabileceğini söyledi. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, 2004 yılında, Atatürk’ü son görenler ve Atatürk ile beraber olanları bir araya getirdiğini, toplantıda 11 kişinin bulunduğunu hatırlatan Benazus, bugün Atatürk’ü görenlerden hayatta 2 ya da 3 kişi kaldığını, bu kişilerin anılarını toplumla paylaşmasında fayda bulunduğunu kaydetti.
Benazus, 17-18 yaşlarında tesadüfen Atatürk’ün hiç görmediği bir fotoğrafına rastladığını ve o fotoğrafı alarak koleksiyonuna başladığını, Atatürk ile 1921 yılında röportaj yapan gazetecinin çektiği 2 fotoğrafı alabilmek için günübirlik
ABD’ye bile gittiğini anlattı.