Almanya’nın, Türkiye’nin müzakere sürecine destek verdiğini belirten Alman Büyükelçi Cuntz, “Daha önce imzaladığımız metinlere bağlı kalacağımızı, sözümüzü tutacağımızı taahhüt edebilirim” dedi.
Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 29 Mart’ta yapacağı Türkiye ziyareti öncesi BUGÜN’e konuştu. Türkiye’nin AB’ye üyeliği için “Ülke olarak daha önce imzaladığımız metinlere bağlı kalacağımız, sözümüzü tutacağımız konusunda taahhüt edebilirim” diyen Cuntz, Almanya’nın, Türkiye’nin müzakere sürecine destek verdiğini belirtti.
İMZALARIMIZA BAĞLIYIZ
Büyükelçi Cuntz, Merkel’in Türkiye’ye imtiyazlı ortaklık teklifiyle geleceği yönündeki beyanatlara ilişkin olarak şunları söyledi: “Bu ziyarette ağırlıklı hedefimiz ilişkilerimize ivme kazandırmak. AB açısından değerlendirirsek, şu anki Federal Şansölye geçen dönem de başbakandı. Aynı zamanda AB dönem başkanlığı da yaptı. Almanya, o dönemde Türkiye’ye büyük destek vermişti. Çok sayıda müzakere faslı açıldı. İkili ilişkiler açısından, AB açısından, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin daha da iyi olması için elimizden geleni yapmalıyız. Somut olarak Merkel’in ne konuşacağını bilemem. Her yerde olduğu gibi Almanya’da da farklı siyasi görüşler var. Fakat ülke olarak daha önce imzaladığımız metinlere bağlı kalacağımızı, sözümüzü tutacağımızı taahhüt edebilirim.” Cuntz, Merkel’in kalabalık bir iş adamı heyetiyle Ankara’ya geleceğini hatırlatarak, “Bana göre çok önemli bir ziyaret olacaktır. Türkiye - Almanya ilişkilerine çok önemli bir ivme kazandıracaktır. Federal Şansölye çok geniş bir heyetle gelecek. Önemli iş adamları olacak” dedi.
KIBRIS’TA ÇÖZÜM ŞART
Kıbrıs meselesinin önemli olduğunu söyleyen Cuntz, “Bana göre de AB içinde bölünmüş bir ülkenin olmaması gerekiyor. Bir duvarla bölünmüş bir ülkenin AB içinde daha fazla kalmaması gerekiyor. Umuyoruz ki bu yıl bir uzlaşma sağlanır” diye konuştu. AK Parti’nin Anayasa değişiklik paketini de değerlendiren Büyükelçi Cuntz, “Herkesin katılımıyla bir tartışma ortamının yapılması elbette faydalıdır. Tabii ki biz de gelişmeleri büyük bir ilgiyle takip ediyoruz. Geniş çaplı tartışma ortamının olması da normal. Bu bir süreç işidir” dedi.
PKK operasyonları devam edecek
Büyükelçi Cuntz, Avrupa’da başlayan PKK operasyonları için ise şunları söyledi: “Almanya’da da PKK’ya karşı sürekli operasyonlar yürütülüyor. Çeşitli eyaletlerde uzmanlaşmış ekipler operasyonları yapıyor. Bu anlamda yoğun bir iş birliği söz konusu. Almanya’dan daha yoğun şekilde PKK’ya karşı operasyon yapan başka ülke yok. Türkiye’de de irtibat memurlarımız var. İki ülke makamları yakın temasta. PKK’ya karşı ortak çaba göstermemiz şart. Bunu tabi farklı yöntemlerle yapmak mümkün. Mesela Türkiye’de demokratik açılımın ortaya konmuş olması çok önemli. Biz buna sempatiyle bakıyoruz.”
ÇOK SICAK iNSANLARSINIZ
Önümüzdeki günlerde Ankara’daki 4. yılını dolduracak olan Büyükelçi Kuntz, Türkiye için şu değerlendirmeyi yaptı: “Burada bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Burada şahit olduğumuz siyasi olayları da unutmak mümkün değil. Ama bana göre buradaki insanların sıcakkanlılığı hatırlayacağım en önemli unsur. Geçen hafta Sinop’a bir köye gittim. Bir aile bizi evine konuk etti. Çok iyi ağırladılar. Bu çok sevindirici. Türkiye’nin neresine gidersem gideyim, geçmişte Almanya’da bulunmuş, hâlâ Almanca konuşan insanlar olduğunu görüyorum. Bu iki ülke arasındaki ilişkinin ne kadar köklü olduğunu ortaya koyuyor.”
Vize konusunda biraz daha sabır
Biz Türkiye’deki Almanya’nın dış temsilcilikleri olarak, vize işlemlerinde kolaylık sağlamak açısından bir dizi önlem almış durumdayız” diyen Cuntz, ”Telefonla randevu vs. Kimseyi uzun süre bekletmemeye çalışıyoruz. Büyükelçilik olarak 1 günde vize vermeye gayret ediyoruz. VIP işadamalarına çok yıllı vize veriyoruz. Aile birleşimiyle ilgili daha uzun bekleme söz konusu. Bunun ötesinde Türkiye, AB komisyonuyla da müzakereler içinde. Kaçak bulunan kişilerin geri alınması ile ilgili. Bu konuda somut ilerleme sağlanırsa komisyonca iyileştirmeler yapılabilir. Ama biraz sabırlı olmak gerekiyor vize konusunda” dedi.