Kültür ve Turizm Bakanlığınca müze ve ören yerlerinde başlatılan “Satış alanları ve ticari faaliyetlerin yönetimi, yürütülmesi, geliştirilmesi ürün ve hizmet tedariki” projesi kapsamında, yurt genelinde 33 müze mağazası, 26 kafeterya açıldı.Müze ve ören yerleriyle markalaşmış, çağdaş ve geleneksel tasarımlarla oluşturulan eserlerin kopyaları da söz konusu müze mağazalarında satışa sunuldu.
Hedef büyük bir pazar yaratmak
Yüksek temsil gücüne sahip satış alanları, ürün ve hizmetler oluşturmayı amaçlayan projeyle geleneksel el sanatı üreticileri ve tasarımcılar için yeni, büyük bir pazar yaratılması hedefleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez (DÖSİM) Müdürü Tolga Tuyluoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de eser stoğu açısından dünyada eşi benzeri olmayan müzeler bulunduğunu söyledi. Bu müzelerin temel eksikliğinin “müze mağazaları”nın bulunmaması olduğunu belirten Tuyluoğlu, “Dünya genelinde iyi bir müzenin mağazasının olmaması söz konusu değil. Bizim 10 müzemizde mağaza vardı döner sermaye olarak, gerisi dışındaydı müzelerin. Bu 10 müzede de bir müze mağazacılığı yapılmıyordu, niteliksiz ürünler kullanılıyor ve satılıyordu” dedi.
Hepsinde standart hizmet veriliyor
Müze ile markalı ürün satışına çok önem verdiklerini, bunun için bir proje geliştirdiklerini anlatan Tuyluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:“Önceki mağazalarda markalı ürün satılmıyordu. Satışlarımız çok düşüktü ve bütün operasyon da çok zarardaydı, ciromuz düşüktü. Temel hareket noktamız şu oldu, müzelerimize Türk turizmine yakışır müze mağazaları açmak. Bu mağazaların sattığı ürünleri müze ile markalandırmak. Bunların içinde yayımlar, el sanatları, müzeyle ilgili kopya eserler de olsun dedik. Bugün geldiğimiz noktada bunlar oldu. Pek çok yerde yeni müze mağazaları yapıldı, tahsis edildi ya da dekore edildi. Hepsinde standart bir hizmet veriliyor.”
Gelirler elektronik ortamda takip ediliyor
Tuyluoğlu, mağazaların gelirlerinin elektronik ortamdan takip edildiğini ve raporlandığını ifade ederek, müze mağazaları sayesinde ciddi bir el sanatları pazarı ortaya çıktığını belirtti. Müze mağazalarında şu anda bin çeşit kitap satıldığını anlatan Tuyluoğlu, şunları kaydetti:
Ürünler geliştiriliyor
“Eskiden Bakanlığın sınırlı yayınlarıyla yetiniyorduk, o da tam turist profiline uygun değildi. Şimdi arkeoloji, sanat tarihi, prestij kitapları, haritalar, Türk tarihi, rehberler bütün bunları satıyoruz. Türkiye’yi doğru anlatan kitaplara yer veriliyor. Kitap sayısı yıl sonunda 5 bine çıkacak. Kitap çeşitliliğini artırıyoruz. Satışlarımızın yüzde 40’ı kitaplardan. Şu anda sistemimizde 5 bin refans ürün var bu sayı da yıl sonu itibariyle 10 bin çeşit olacak ve ikiye katlanacak. Ürünler sürekli geliştiriliyor.”Tuyluoğlu, replika (kopya eser) koleksiyonu oluşturduklarını, bunların da sayısını artırmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.