ALKOLLÜ araç kullanmanın dönüşü olmayan kazalara davetiye çıkardığını söyleyen Sivil Toplum ve Diyalog Merkezi (STDM) Genel Başkanı Avukat İbrahim Güllü, ülkemizde meydana gelen trafik kazalarının nedenleri arasında alkolün önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekti.
“Şişede durduğu gibi durmayan alkol, sahte bir güven duygusu vererek kişide riskli hareketleri tetiklemektedir” diyen Güllü, alkollü kişilerin farkındalığının azaldığını vurguladı.
İntihar girişimi
Kontrolünü ve dengesini kaybetmiş alkollü bir sürücünün direksiyon başına geçmesinin intihar girişimi olarak değerlendirildiğinin altını çizen Güllü, alkollü sürücülerin hukuki durumuna ve alkollü araç kullanmanın sonuçlarına değindi. Uyuşturucu maddeler ile birlikte düzenlenen alkollü içkilerin etkisinde araç kullanma yasağının Trafik Kanunu’nun 48’inci maddesinde düzenlendiğini ifade eden Güllü şunları söyledi: “Kanununa göre, uyuşturucu veya keyif verici maddeleri almış olanlar ile güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiş kişilerin kara yolunda araç sürmeleri yasaktır. Bu maddelerin etki derecelerini ve kandaki miktarlarını tespit etmek amacıyla trafik zabıtası teknik cihazlar kullanır. Bu madde hükmüne uymayan sürücüler derhal araç kullanmaktan men olunur. Birinci defasında sürücü belgeleri altı ay süreyle geri alınır ve haklarında para cezası uygulanır.
Uygulamalar
İkinci defasında sürücü belgeleri iki yıl süreyle geri alınır ve haklarında para cezası uygulanır. Sürücüler Sağlık ve İçişleri Bakanlıkları tarafından çıkarılacak yönetmelikte gösterilen sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine tabi tutulurlar. Eğitimi başarıyla tamamlayanların belgeleri süre sonunda iade edilir. Üç veya üçten fazlasında ise, sürücü belgeleri beş yıl süreyle geri alınır ve altı aydan aşağı olmamak üzere hafif hapis cezası ile birlikte hafif para cezası uygulanır. Her araca farklı uygulama Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin, konuya ilişkin maddesinde, alkollü içki almış olarak kandaki alkol miktarına göre araç sürme yasağı, araçlara göre farklı düzenlenmiştir. Maddenin ilk bentlerinde ‘taksi veya dolmuş otomobil, minibüs, otobüs, kamyon, çekici gibi araçlarla kamu hizmeti, yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücüler ile resmi araç sürücüleri alkollü içki kullanmış olarak bu araçları süremezler. Alkollü içki almış olarak araç kullandığı tespit edilen diğer sürücülerden kanlarındaki alkol miktarları 0.50 promilin üstünde olanlar araç kullanamazlar’ hükmü getirilmiştir.”
Delil yoksa ceza da yok
Güllü, “Taksi veya dolmuş otomobil, minibüs, otobüs, kamyon, çekici gibi araçlarla kamu hizmeti, yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücüler içki kullanmış olarak bu araçları süremezler.”
Alkol kesinlikle yok
Güllü “Bu nedenle bu kişiler hakkında kandaki alkol miktarının 0.50 promil olması şartı bulunmadığından alkol miktarı ne olursa olsun alkollü araç kullanma suçun unsurlarının gerçekleştiği kabul edilmelidir” dedi.
Trafik güvenliği
Güllü, Alkol veya uyuşturucu maddenin etkisiyle emniyetli bir şekilde araç idare edemeyecek halde olmasına rağmen trafiğe çıkan sürücülerin trafik güvenliğini tehlikeye soktuğunu belirtti.