BÜYÜKŞEHİR Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren ve “ateş savaşçıları” olarak adlandırılan Ankara İtfaiyesi, 134 araç 880 personel ile kentte hizmet veriyor. İtfaiye denildiğinde ilk akla gelen “yangın” oluyor ancak Başkent İtfaiyesi, “trafik kazası”, “suda boğulma”, “göçük” “sıkışma”, “intihar”, “çukura düşme”, “ev ve iş kazaları” gibi birçok alanda vatandaşların imdadına koşuyor.
“ateş savaşçıları” olarak tanınan Başkent İtfaiyesi’nin 2011 yılı karnesini araştırdı. 134 araç ve 880 personelli Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dare Başkanlığı, geride bırakmaya hazırlanan bir yılda toplam 16 bin 300 olaya koştu. İhbarların değerlendirilmesi üzerine gidilen olayların 666’sı “asılsız” çıkarken geriye kalan 15 bin 334 olaya ekiplerce müdahale edildi. Başkent’te yaşanan 15 bin 334 olay içindeki “yangın” ve “kaza” sonucunda 86 kişi hayatını kaybetti, bin 426 kişi ise olaydan yaralı şekilde kurtuldu.
Günde ortalama 28 yangın
Başkent İtfaiyesi’nin son bir yılda en çok müdahale ettikleri olayın başında 10 bin 159 ile “yangın” geliyor. Meydana gelen yangın olaylarının 7 bin 308’inin “ot ve çöp yangını” olması ise dikkat çekiyor.
Yine yangın olaylarının bin 533 tanesi vatandaşların en çok uyurken yakalanmaktan korktukları binalarda meydana geldi. Bina yangınlarının 42’si kamu, bin 491’i ise özel mülkiyette yaşandı. Ankara’nın geride bırakmaya hazırlandığı 2011 yılında meydana gelen diğer yangın olayları ise şöyle:
“581 motorlu araç yangını, 208 atölye ve fabrika yangını, 88 odun kömür deposu yangını, 62 orman yangını ve 379 diğer yangınlar.” Bu yangınlarda Başkent İtfaiyesi’nin tüm çabalarına rağmen 2 kişi öldü, 92 kişi yangından yaralı bir şekilde kurtarıldı.
27 noktadan müdehale
Biri merkez olmak üzere toplam 27 nokta grupları bulunan Ankara İtfaiyesi, bu organizasyon yapısıyla çıkan olaya en kısa sürede müdahale etmeyi amaçlıyor.
2011 yılı sonu itibariyle Başkent İtfaiyesi’nin en çok gittiği olay sayısının başında 3 bin 450 ile “kent merkezi” geliyor. Bu noktayı ise bin 759 Sincan, bin 304 Batıkent, bin 219 Kurtuluş ve bin 192 olay ile siteler takip ediyor. Köşk noktasında yer alan itfaiye grubunda bir yıl boyunca hiçbir olay yaşamazken bu noktanın ardından en az olay çıkan noktalarda üç olay ile AŞTİ, beş olay ile de Hisar geliyor. Sincan ilçesi ayrıca 180 bina, 977 “ot ve çöp” yangını ile tüm dikkatleri üzerinde topluyor.
2011’de iki patlama
Ankara İtfaiyesi’nin geride bırakmaya hazırlandığı 2011 yılını Ankara Hürriyet muhabirine değerlendiren Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, yıl içinde OSTİM ve Kumrular’da meydana gelen iki büyük patlama olayı yaşadıklarını hatırlattı. Yıl boyunda itfaiye ekiplerinin gittikleri olayların yüzde 50’sine yakının “ot ve çöp yangını” olmasına dikkat çeken Karakuş, “Ot yangınlarının büyük bir bölümü insan kaynaklı meydana geliyor. Özellikle sigara ot yangınlarına sebebiyet veriyor. Bunun önüne geçmek çok zor değil. Halkımızın daha dikkatli olması ve uzayan otların bakım ve temizliğini yapması tavsiyesinde bulunuyoruz” dedi. 2011 yılının yoğun geçtiğini kaydeden Karakuş, yeni yıl için kazasız ve yangınsız bir yıl dilediğini ifade etti.