Ankara Ticaret Odası KOBİ Sanayi Özel İhtisas Komisyonu’nun, Kredi Garanti Fonu A.Ş.’nin KOBİ ve sanayicilere sağladığı desteği üyelerine anlatmak amacıyla düzenlediği toplantıda konuşan ATO Başkanı Sinan Aygün, “Bütün sektörler ufalırken, karını yüzde 49.6 oranında arttıran tek sektör bankacılık sektörü. Yatırım yapanlara değil, tüketime kredi veriliyor” dedi. İstihdamın motoru olan KOBİ’lere verilen kredinin, bankaların dağıttığı paranın yüzde 26’sı olduğuna dikkat çeken Aygün, “Toplam istihdamın yüzde 75’ini sağlayan, toplam üretiminse yüzde 65’ini gerçekleştiren KOBİ’lere, yüzde 21 oranında kredi kullandırılıyor” diye konuştu.
Kalkınmış bölgelerle sınırlı
KOBİ’leri tüm dünyada ekonominin dinamosu olarak tanımlayan ATO Başkanı şunları söyledi: “KOBİ’lerin kredi erişimi 2000’li yılların başından bu yana ciddi bir şekilde artmış olsa da, bu erişim daha çok ülkenin kalkınmış bölgeleriyle sınırlı kalıyor. KOBİ’ler, finansman yetersizlikleri nedeniyle gelişmiş teknolojilere sahip olamıyor. Eski teknoloji ile emek yoğun üretim yapmak zorunda kalıyorlar. Finansman sıkıntısı nedeniyle de, pazarlama fonksiyonuna yeterince önem veremiyorlar” dedi.
Kredi borcunu ödemeyen KOBİ sayısı oranı arttı
? ATO Başkanı Sinan Aygün “Kriz döneminde bankalardan kredi kullanan KOBİ sayısı yüzde 12,5 oranında azalarak 1 milyon 199 bine indi. Bankalara kredi borcunu ödeyemeyen KOBİ sayısı ise yüzde 148,4 oranında artarak, 81 bin 870’den 203 bin 575’e yükseldi. KOBİ’lerin batık kredilerdeki payları arttı. Kredi Garanti Fonu, yeni iş kurma, mevcut tesisin genişletilmesi, yeni teknoloji kullanımı gibi pek çok alanda KOBİ’lere imkan sağlıyor” diye konuştu.