Ve Almanlar zamanı eskiten bir özlemle yeniden varolmak, savaşın korkularından arınmak, eski acıların kızgın lavlarını söndürmek, yeni bir dönüşümün kıyısında olmak istiyorlardı. Her şeyi yeniden kurmak için göçmen işçileri de çağırdılar. Önce İtalyanlar, İspanyollar sonra da Türkler, Faslılar, Portekizliler, Tunuslular ve Yugoslavlar gitti Almanya’ya.
En değerli eşyalar
50 yıl önce ellerinde tahta bavullarıyla, buharlı bir kara trenle İstanbul’daki Sirkeci Tren Garı’ndan davul ve zurnayla yolcu etmiştik vatandaşlarımızı. 50 saatlik bir yolculuk sonrasında Köln Deutz Tren İstasyonu’nda bandoyla karşılanmıştı göçmenlerimiz. Böyle başladı Almanya’da Türk göçmenlerin tarihi. Başlangıçta misafirdi onlar, sonra “Gurbetçi” ve “Almancı” diye tanıtıldılar, şimdi ise Almanya Türkleri olarak biliniyorlar.
1961 ve sonrasında iş bulmak için gittikleri Almanya’da, günümüze dek sayıları giderek artan Türkler, şu anda 3.nesile ulaştılar. Kendilerini geliştirip, yeni bir kültürel ortamda yeniden gerçekleştirerek ekonomi ve kültür alanında etkinlik kazanmaya başladılar.
50 yıl önce Almanya’ya göç eden Türklerin yanlarında götürdüğü en değerli eşyalarıydı tahta bavullar. “Almanya’ya Türk Göçünün 50.Yılı” nedeniyle Almanya’da ve Türkiye’de pek çok etkinlik gerçekleşiyor. Bu etkinlikler kapsamında, göçmen işçilerimizin tahta bavullarını sanat nesnelerine dönüştüren bir grup sanatçı; ressam Cuma Ocaklı, Ekrem Kahraman, Habip Aydoğdu, Mehmet Alagöz, Reyhan Abacıoğlu ve heykeltraş Filinta Önal Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti’nin Goslar kentindeki Goslar Müzesi’nde, küratörlüğünü Filinta Önal’la yaptığımız; “Bavulum Dolu Sanatla/Kunst Aus Dem Koffer” sergisine katılıyor. Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleşen bu sergi 30 Temmuz’da açılacak. Bu etkinliğe katılan her sanatçı, o eski tahta bavullara sanatsal anlamlar yüklediler. Kendi sanatsal birikimleriyle ve biçemleriyle yeniden şekillendirdiler bavulları. O bavulların yanı sıra sanatçıların resimleri ve heykelleri de sergilenecek.
Goslar Müzesi’ndeki serginin açılışında Almanya’da yaşayan ünlü kabare sanatçımız Şinasi Dikmen de bir tiyatro gösterisi sunacak. Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Başkanı Ümit Yaşar Işıkhan da bir aktivist olarak katılacak etkinliğe.
Aynada çoğalsın dostluk
Almanya’nın en önemli turizm merkezlerinden biri olan Goslar’daki sergi 16 Eylül’e kadar açık kalacak.
Bu bir sanat buluşması. Bu buluşmanın yaratacağı etkiyi ve değerleri çok önemsiyor katılan sanatçılar ve Alman dostlarımız. Çünkü, sanatsal etkinlikler bugün ve gelecek adına kalıcı değerler yaratıyor. Sanatın yaratacağı bellek; ortak duyusal yakınlıkları ve dostluğu daha bir çoğaltıyor. Biz, tüm göçmenlere ve Almanlara bir sanat şöleni armağan edeceğiz. 21.Yüzyıl Türkiye Modern Sanatı’nın eriştiği düzeyin en uç örnekleriyle renklendireceğiz bu şöleni. Her sanatçı kendi düşlerini götürüyor Almanya’ya. O düşlerle dolu bavulları. Sezgileriyle yüklü yapıtlarıyla, kendi sanat dillerini kendi gramerleriyle sunuyorlar. Kendilerine özgü göstergelerle, simgelerle ve işaretlerle yaşama tanıklıklarının aynalarını sunuyorlar. İstiyoruz ki her aynada daha bir çoğalsın dostluk ve sanatın yarattığı değerler.