Çevik, "Stres yaratan birinci faktör kişinin en yakının ölmesi, ikincisi boşanma, üçüncüsü ile belirsizliktir. Kuralların sürekli değişmesi, bazı kararların iptal edilmesi öğrencilerde stres yaratıyor." dedi.
FEM Dershaneleri Genel Rehberi Faruk Ardıç ise Danıştay'ın iptal kararının öğrencileri olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, "Bu durumda aileler çocuklarının yanında ve destekleyicisi olmalılar. Çocuklarını çalışmaya devam etmeleri noktasında motive etmeliler." diye konuştu.
Ankara Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Çevik, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada Danıştay 8. Dairesi'nin katsayılar konusunda verdiği kararın öğrencilerin performansını olumsuz etkiyeceği uyarısında bulundu. Hayatta stres yaratan en önemli faktörlerden birinin belirsizlik olduğunun altını çizen Çevik, "Stres yaratan birinci faktör en yakınındaki kişinin ölümü, ikincisi boşanma, üçüncüsü ise belirsizliktir." ifadesini kullandı.
Bu çerçevede üniversiteye girişteki kuralların sürekli değişmesi ve iptal edilmesinin, öğrencilerde stres yarattığını aktaran Çevik, "Bu da performansı düşürür. Hiçbir zaman kendi kapasitelerine uygun bir sonuç elde edemezler. 'Bu belirsizlik nedir' diyerek çalışmayı bırakabilirler. Ülkeye yönelik kızgınlıklar dahi oluşabilir. Onun için biran önce belirsizliğin ortadan kaldırılması gerekir." şeklinde konuştu.
Katsayıların önce tamamen eşitlenmesine rağmen, sonrasında yaşanan gelişmelerin öğrencilerde depresyona yol açabileceğini belirten Çevik, "Yaşananlar sadece öğrencileri değil, aileleri de perişan ediyor." açıklamasını yaptı.
Çevik, zıtlaşmaların bir kenara bırakılarak, kalıcı kararın en kısa sürede alınması gerektiğinin altını çizdi.
AİLELER, ÇOCUKLARINI ÇALIŞMAYA DEVAM ETMELERİ NOKTASINDA MOTİVE ETMELİ
FEM Dershaneleri Genel Rehberi Faruk Ardıç da katsayı konusunda YÖK'ün 21 Temmuz'da aldığı kararın ardından meslek lisesi öğrencilerinde üniversiteye giriş konusunda büyük bir motive oluştuğunu hatırlattı.
Ardıç, "Bu yürütmeyi durdurma kararı, iptal kararı değil. Danıştay makasın biraz daha açılmasını istedi. Öğrencilerin asıl muhatabı olan YÖK Başkanı Özcan'ın demeçleri önemli. Özcan, öğrencilerin rahat olması gerektiğini, alternatif planları olduğunu belirtmişti. Öğrencilerin avantajına yönelik planlarını mutlaka devreye sokacaklardır." biçiminde konuştu.
Öğrencilerin çalışmayı bırakmaması gerektiğinin altını çizen Ardıç, şunları söyledi: "Öğrencilere YGS'ye iki ay kalan daha fazla çalışarak başarıları ile cevap vermeleri gerektiğini vurguluyoruz. İptal kararından mutlaka etkileneceklerdir, etkilenmemeleri de mümkün değil. Diyebilirim ki öğrencilerin yüzde 80 ila 90'ı bu durumdan olumsuz etkilendi. Öğrenciler arasında 'bizi kimse düşünmüyor, bir umudumuz vardı, yok oldu.' diyenler var."
Ailelerin de bu durumda etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Ardıç, bununla birlikte anne-babaların çocuklarına destek olmaları gerektiğinin altını çizdi.
Ardıç, "Aileler, çocuklarını çalışmaya devam etmeleri noktasında cesaretlendirmeli ve desteklemeliler. Onların yanında olduklarını hissettirmeliler." ifadesini kullandı.