Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasa değişikliği için referandum sınırı olan 330 oyu bulmak için muhalefet ve bağımsız milletvekileri ile temasa geçeceklerini bildirerek, "330'u bulmamız gerek. Bunun için muhalefet ile de görüşeceğiz" dediği öğrenildi. 336 Sandalyeye sahip Ak Parti'nin, 330 oyu bulmak için muhalefet desteği arayışı, Başbakanın kendi grubundan fire vereceğine inandığını ortaya koydu.
BDP, DSP VE BAĞIMSIZLAR REVAÇTA
Erdoğan’ın bu konuda muhalefete kapıları kapatmadığını ifade ettiği ve “Gerekli çoğunluğu sağlayamazsak da referandumdan da kaçmayız. Ama bunun için 330'u bulmamız gerek” dediği ifade edildi. Kulislerde 330 sayısının bulunması için özellikle BDP, DSP ve bağımsız milletvekillerinin desteğinin sağlanması için temasların başlayacağı da konuşuldu.
BATI'YA ANLATALIM
Başbakan Erdoğan parti genel merkezinde millletvekilleri ile yaptığı toplantı sırasında, açılım ile ilgili genel ve uzun bir bilgi verdiği belirlendi. Erdoğan, açılım ile ilgili özellikle Orta Anadolu ve Batı bölgelerinde çalışma yapmak gerektiğine işaret ettiği belirlendi. Erdoğan'ın açılımı bu bölgelerde 'iyi anlatamamaktan' yakındığı ve bu amaçla yeni bir çalışma yapılacağını söylediği belirlendi. Başbakan, AKP’nin kitapçığından şimdilik 100 bin adet bastırıldığını belirterek bunun daha da artırılarak dağıtılacağını söylediği öğrenildi.
GAZA GELMEYİZ
Başbakan kendilerini gaza getirmeye çalışan bazı kesimler olduğunu da belirterek, "Gaza gelmeyiz. Bu konuda itidalli bir şekilde yolumuza devam edeceğiz" dedi.
Ağırlıklı olarak açılım konusunun ele alındığı toplantıda, açılıma ilişkin eleştirilerde bulunan Vahit Erdem, Aladdin Büyükkaya gibi isimler açılımın daha iyi anlatılması gerektiğini ifade ettiler.
GERİ ADIM YOK
AKP’nin parti için muhalefetinin en önde gelen isimlerinden olan Zekia Özcan’ın ise açılım sürecine ilişkin sert eleştirilerde bulunduğu belirlendi.Özcan, milletvekileri içinde bir tek Özcan, "Bu açılımı durdurun" çağrısında bulundu. Başbakan ise, açılımdan geri adım atılmayacağını ve devam edileceğini vurguladı.
MAHMUR VE KANDİL BEKLENTİSİ
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kısa vadeli adımlar içinde somut olarak bir beklentileri olduğunu belirterek, Mahmur ve Kandil'den geri dönüşler olabileceğini ifade etti. Bu konuda 'tüm taraflarla' görüşüldüğünü anlatan Bakan Atalay'ın, terör örgütünün hedefsiz kaldığını, atılacak adımlar ile örgütün tümüyle tasfiye edilebileceğini kaydettiği de belirtildi.
HATAYI DEVLET YAPAR MİLLET DEĞİL
Vahit Erdem’in açılımın başlangıç sürecinde kendisinin eleştiri içiren açıklamaları bulunduğunu anımsattı. Erdem, Başbakan ve İçişleri Bakanı’nın açılım konusunda verdiği bilgilerden sonra sürece ilişkin kaygılarının azaldığını ve ikna olduğunu belirttiği öğrenildi. Erdem, "Ama şuna dikkat edelim. Bazı hatalardan söz edilirken bu devletin yaptığı hata olarak görülmeli. Devletler hata yapabilir. Ancak bizim millet olarak aramızda hiçbir zaman ayrımcılık olmamıştır” dediği öğrenildi.
TERÖRÜN KAYNAĞI
Ali Rıza Alaboyun’un da Genelkurmay başkanın 2007 yılında verdiği bir demeci hatırlattığı ve “Genelkurmay Başkanı da belirtiyor ki, 6 bin şehit verdiğimiz 25 yıllık bu mücadele sırasında, 50 bine yakın terörist etkisiz hale getirilmesine karşın; terörün kaynağı kurutulamamıştır. Terörle askeri mücadelede başarılıyız. Ama tamamen kurutmak için alınması gereken önlemler var. Ekonomik, sosyal önlemler var ” dediği öğrenildi. Başbakan Erdoğan'ın ise bu örneğe karşılık, "Biz de bunu yapıyoruz" dediği ve kısa, orta ve uzun vadeli önlemlerin sonucunda bu konuda kesin sonuç almayı planladıklarını söylediği belirtildi.