ODTÜ Tekno-kent’te faaliyet gösteren bir firmada görevli genç Türk mühendisler, internet üzerinden bilgi sızıntısını kaynağından engelleyen bir teknoloji geliştirdi.
“MyDLP” adlı yazılım, sızdırılan bilgileri yoğun bir erişim olduğunda kayıt altına alıyor ve yetkilileri anında uyararak bilgi aktarımını bloke ediyor.
Genç mühendisler, “Wikileaks” belgelerinin ortaya çıkmasıyla tarihinin en büyük bilgi sızıntısıyla karşı karşıya olan ABD’den sistem için yoğun talep alıyor.
Yıllar önce yapmışlar
ODTÜ Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren MEDRA firmasında görev yapan güvenlik ve yazılım mühendisi Hüseyin Kerem Cevahir, “Wikileaks” belgelerinin dünyanın en büyük bilgi sızıntısı olduğunu belirterek, olayın veri aktarımını kaynağından engellemenin önemini ortaya çıkardığını söyledi.
“Wikileaks” olayından yıllar önce ODTÜ Teknokent, Sanayi Bakanlığı KOSGEB ve TÜBİTAK’ın desteğiyle internette bilgi sızıntısını engelleyecek “MyDLP” adını verdikleri bir yazılım geliştirdiklerini anlatan Cevahir, yurt içinden ve dışından sisteme büyük ilgi olduğunu belirtti.
“MyDLP” projesinin tamamlandığını, ve yazılımın herkesin kullanabileceği şekilde “www.mydlp.org” sitesinden dağıtılmaya başlandığını, konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye bu siteden ulaşılabileceğini kaydeden Cevahir, uzmanlık gerektiren bu projenin hazırlık aşamasının uzun yıllar aldığını vurguladı.
Bilgi sızıntısının öneminin fark edildiğini, bunun engellenmesi için yollar arandığını dile getiren Cevahir, “Özellikle kurumlarda, büyük organizasyonlarda bilgi aktarımını önleme konusunda farkındalık oluştu. Ürünümüz, kurumun bilgilerini tanıyor. Bu bilgi o kurum için gizli mi, değil mi buna karar verebiliyor. Ayrıca bilginin dışarıya sızmasını engelliyor” dedi.