Yakında seyirciyle buluşacak olan "Kasabadan Başkente, Başkentten Metropole Ankara" üst başlıklı belgesel, Ankara Büyükşehir Belediyesi için Nivan Yapım tarafından hazırlandı. Belgeselin metni gazeteci-yazar Selahattin Duman'ın imzasını taşıyor.
elgeselin hazırlık çalışmaları sırasında Türkiye'de Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Topkapı Sarayı Müzesi Osmanlı Saray Arşivi, VEKAM gibi pek çok kaynaktan yazılı ve görsel belgeler derlendi ve özel koleksiyonlardan yararlanıldı. Bunun yanı sıra Fransa, Almanya, İngiltere ve Amerika'daki arşivler de taranarak Ankara'nın farklı dönemlerine ait hiç bilinmeyen görüntülere ulaşıldı.
Büyük çabalarla toplanan bu malzeme içinde Kurtuluş Savaşı yıllarında çekilmiş, ilk kez gün ışığına çıkan görüntüler bulunuyor: Mücadeleye katılmak üzere Samsun'a gemilerle gelen gönüllüler, Ankara'da, TBMM'de Mustafa Kemal Paşa'nın konuşması, yine Ankara'da, Kurtuluş Savaşı sırasında 1922 hükümetinin toplantısı, Mustafa Kemal Paşa ve Rauf Orbay'ın Çankaya'daki görüntüleri, Ankara'da Fransız ve Sovyet temsilcileri, 1917 yangının izleri, Ankara'nın çarşısı, sokakları bun görüntülerden bazıları. Belgeselde bunun yanı sıra Cumhuriyet döneminden Ankara'nın ilk şehir planlarına, 1957'de şehrin yapısının tamamen değişmesine neden olan sel felâketine, Ulus Meydanı'na düşen uçağın görüntülerine de yer veriliyor.
Belgeselin ilk beş bölümünde Ankara'nın Osmanlı döneminden başlayıp 12 Eylül 1980'e kadar uzanan tarihi, hem şehir dokusundaki değişimlerle, hem sosyal hayatıyla ele alınıyor. Altıncı bölümde ise Ankara'nın metropolleşmesinin öyküsüne ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bugünkü faaliyetlerine ağırlık veriliyor.
"Kasabadan Başkente, Başkentten Metropole Ankara" Türkiye'de bir şehrin tarihi hakkında yapılmış en kapsamlı belgesel olma özelliğini taşıyor.