COVID-19 salgınının darbesiyle, Avrupa tarihinin en kötü ekonomik resesyonuna girmiş durumda. Salgınla mücadele şartlarında ekonominin nasıl yeniden canlandırılacağı tüm ülkelerin karşı karşıya oldukları çetin bir görev. Bu kritik dönemde, Çin ekonomisinin salgının belirsizliğinden kurtulup olumlu belirtiler göstermeye başlaması, Avrupa ekonomisinin toparlanmasına da fırsat ve umut getirmiştir.
7 Temmuz'da Avrupa Birliği ekonomik görünüm raporu yayınlayarak iki yıl için beklentileri düşürdü.
AB tarafından yayınlanan yaz sezonu ekonomik görünüm raporuna göre, bu yıl AB ekonomisi yüzde 8,3 küçülecek ve gelecek yılki toparlanma da yavaş olacak.
İtalya durumu en ciddi olan ülke olarak dikkat çekiyor; bu yıl İtalyan ekonomisinin yüzde 11,2 oranında daralması bekleniyor.
İngiliz Bütçe Sorumluluk Ofisi (OBR), ülkenin 300 yıl boyunca görülen en büyük ekonomik durgunlukla karşı karşıya kalacağını söyledi.
Salgın henüz sona ermiş değil. Bazı bölgelerde yeni salgınlar çıkmaya başladı. Bu da Avrupa ekonomisinin yeniden başlamasını zorlaştırıyor.
BBC, Çin'in ikinci çeyrekteki ekonomik verilerinin dünya çapında dikkat çektiğini ve Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın yüzde 3,2 oranında büyümesinin beklentileri aştığını bildirdi. Bu, Çin ekonomisinin büyümeye geri dönmesine, teknik bir durgunluğun önlenmesine neden oldu.
Dünya Ticaret Örgütü sözcüsü Keith Rockwell, kısa süre önce Çin Medya Grubu muhabirine verdiği özel bir röportajda, Çin'in ekonomik verilerinin dünyanın geri kalanından daha iyi olmasının Çin ekonomisinin esnekliğini ve canlılığını ve Çin hükümetinin salgın önleme ve kontrolünde aldığı güçlü önlemleri gösterdiğini söyledi.
Dünya Ticaret Örgütü sözcüsü Keith Rockwel 15 Temmuz'da ÇMG'ye röportaj verdi.
Tanınmış İsviçreli saat üreticisi Swatch şirketin ilk çeyrekte gösterdiği performansın zayıf olduğunu ve ikinci çeyrekte büyüme görüldüğünü belirtti. Şirkete göre, bu büyüme esas olarak Çin ekonomisinin yeniden başlatılmasından kaynaklandı. Çin ekonomisinin olumlu eğilimi şirketi tekrar duruma iyimser bakmaya yöneltti.
İngiliz Ulusal Ekonomik ve Sosyal Araştırma Enstitüsü baş ekonomisti Mao Xuxin, Çin'in bu yıl pozitif ekonomik büyümeye sahip tek büyük ekonomi olabileceğini ve Çin'in ekonomik toparlanmasının Avrupa ve dünyadaki ekonomik büyümeye büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Çin, salgınla mücadele etmek için çaba gösterirken üretimin yeniden başlamasını kararlılıkla teşvik etti. Çin bu dönemde birçok tecrübe edinerek Avrupa ülkelerine değerli deneyimler sağladı.
Çin'in ekonomik büyüme hızının cesaret verici olduğuna inanan İngiliz yazar Martin Jacques, Çin'in çeşitli yöntemlerle ekonomik durgunluktan uzaklaştığını ve Çin ekonomisinin esneklik ve itici gücünün bir kez daha görüldüğünü söyledi. Martin Jacques, "Tıpkı Çin'in COVID-19 salgınını başarılı bir şekilde yenmesi gibi, hızlı ekonomik iyileşme de Çin'in güçlü yönetim kabiliyetini gösterdi" dedi.
Çin'de üretim ve işe dönüşlerin hız kazanması, küresel sanayi zincirinin restorasyonu için güçlü bir ivme sağladı. En son veriler, Haziran ayında Çin'in ihracatının yıllık yüzde 4,3 ve ithalatın yıllık yüzde 6,2 arttığını gösterdi. Bu da küresel tedarik zincirinin istikrarının sağlanmasına ve dünya ekonomisine güven pompalanmasına yardımcı olacak.
Salgından sonra küresel hava ve deniz taşımacılığı gibi lojistik kanallar iyileşti ve "Çin-Avrupa Ekspresi" gibi kara taşımacılığı kanalları güçlü bir dinamizm gösterdi. Çin Demiryolu Şirketler Grubu'ndan (China Railway) edinilen istatistiklerine göre, salgın sırasında Çin-Avrupa trenlerinin sayısı arttı. Bu yılın ilk yarısında Çin-Avrupa tren seferi sayısı yıllık yüzde 36 artışla 5 bin 122'e yükseldi. Haziran ayındaki tren seferlerinin sayısı 1169'la tarihi bir rekor kırdı.
Yurt içindeki salgın durum istikrarlı hale geldikten sonra, Çin-Avrupa tren seferleri salgın önleme malzemelerini hızla taşıyarak uluslararası işbirliğine katkıda bulundu. Salgın önleme malzemeleri taşıyan ilk Çin-Avrupa tren seferi 21 Mart'ta Zhejiang eyaletindeki Yiwu kentinden yola çıktı; peşi sıra Çin ve Avrupa tren seferleri yılın ilk yarısında 3 milyon 670 bin adet salgın önleme malzemesi sevk etti. Buna ek olarak, Çin-Avrupa karayolu taşımacılığı salgında sınır ötesi mal akışını sağladı; yılın ilk yarısında, sevk edilen toplam mal miktarı yıllık yüzde 41 artarak salgının Çin-AB sanayi zinciri üzerindeki etkisini etkili bir şekilde azalttı.
Londra Ekonomi ve Siyaset Bilimi Okulu (LSE) Küresel İlişkiler Enstitüsü Müdürü Eric Bergloff, Çin'in ilk çeyrekteki ekonomik kayıplarını tersine çevirdiğini ve küresel tedarik zincirinin hızlı bir şekilde iyileştiğini söyledi.
Uluslararası piyasa uzmanları, COVID-19 salgınının küresel ekonomik bağlantılarda bir "stres testi" olduğu görüşünde. Pek çok uzman, küresel ekonomik bağlantı ağının merkezinin halen Çin olduğunu belirtiyor.
Uzmanlara göre dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'in üst düzey imalat sektörünün dönüşümü ve Çin'in Kuşak ve Yol inisiyatifi, küresel ekonomik kalkınmaya ivme kazandırmaya devam edecek.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı