Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
'Yeni Kamu Binalarına Yeşil Sertifika Zorunluluğu Geliyor
"Yeni Kamu Binalarına Yeşil Sertifika Zorunluluğu Geliyor
Dijital Terörizm Milli Güvenlik Sorunu, Herkes Sorumluluk Almalı
Dijital Terörizm Milli Güvenlik Sorunu, Herkes Sorumluluk Almalı
Erdoğan:UCM’nin Kararı, İnsanlık Adına Büyük Bir Adım
Erdoğan:UCM’nin Kararı, İnsanlık Adına Büyük Bir Adım
Tekin, Öğretmenler Günü'nde Mesleki Düzenlemeleri ve Eğitimdeki Değişimi Anlattı
Tekin, Öğretmenler Günü'nde Mesleki Düzenlemeleri ve Eğitimdeki Değişimi Anlattı
İŞKUR Aday Havuz Sistemiyle 50 Bin İş Arayana Ulaşıldı
İŞKUR Aday Havuz Sistemiyle 50 Bin İş Arayana Ulaşıldı
HABERLER>GÜNDEM
8 Haziran 2010 Salı - 06:47

Çocuklar için operaya veda

Devlet Opera ve Balesi’ndeki 20 yıllık sanat yaşamına veda ederek, kendisini çocukların eğitimine adayan Çağlar Müzik Kursu Genel Sanat Yönetmeni Ergün Çağlar, “Aileler çocuklarını sık sık konser, tiyatro gibi etkinliklere götürmeli” dedi.

Çocuklar için operaya veda

DEVLET Opera ve Balesi’ndeki 20 yıllık sanat yaşamına veda eden ve 20 yıl önce babası Alaeddin Çağlar’ın kurduğu Çağlar Müzik Kursu’nun genel sanat yönetmenliği görevini üstlenen Ergün Çağlar, “Kararımdaki en önemli etken, çocukların sosyal hayatlarına katkıda bulunmak istemem oldu” dedi. Çağlar, sanat yaşamıyla Ankara’daki kültür sanat etkinliklerine ilişkin soruları yanıtladı.

Sanat yaşamınız nasıl başladı?
Kemanla tanışmam 1978 yılında 9 yaşındayken babam Alaeddin Çağlar ile keman çalmaya başlayarak oldu. 1980 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın yapmış olduğu sınavı kazanarak müzik hayatıma başladım. Devlet Opera ve Balesinde keman sanatçısı olarak 20 yıl çalıştım ve Damdaki Kemancı, İstanbulname, Uçarcasına, Zengin Babanın Fakir Oğlu gibi ünlü operetlerde konzertmeisterlik yaptım.

İlk konserini lise birinci sınıfta verdi

İlk konserimi lise 1’deyken Hacettepe Üniversitesi’nde verdim. Mezun oluncaya kadar resitaller oda müziği konserleri orkestra konserlerine katıldım. Benim için en önemlisi 1990 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın açmış olduğu solistlik sınavını kazanarak, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Gençlik Senfoni Orkestrası eşliğinde ilk solistlik konserimi vermiş olmamdır. Bu şu anda yapmış olduğum çalışmaların ilk adımıdır. Bugüne kadar, Hikmet Şimşek ile uzun yıllar çalıştım. Bunun yanı sıra Türkiye’deki çok önemli şeflerden Ertuğ Korkmaz, Rengim Gökmen, Gürer Aykal gibi çok değerli şeflerle, kemancılarla oda müziği öğretmenleriyle çalıştım.

Çocuklarla ne gibi çalışmalarınız var?
2004 yılında kursumuzda eğitim almış çocuklarla çalışmalarımıza başladık. Bu yapılanların bir etkinliğe dönüşmesini istedim. Bu amaç doğrultusunda ODTÜ Senfoni Orkestrası şefi Umut Asil ile beraber bir araya gelerek ODTÜ Çağlar Senfoni Orkestrası’nı kurduk. 2009 yılına kadar 80’e yakın konser yaptık. Bu çerçevede üç Kıbrıs turnemiz oldu. Bu arada kurumumuzda eğitim alan çocuklar belli bir düzeye geldikten sonra profesyonel bir orkestranın içinde çalma fırsatı buldular.

Sahnemizde şubat ayından beri birçok oyun sunduk. Yeni sezonda Çizmeli Kedi, Keloğlan gibi çocuk oyunlarının yanı sıra Çanakkale Kahramanları adlı oyunumuzu da sahneleyeceğiz. Ayrıca, yetiştirdiğimiz çocuklar da bu oyunlarda profesyonel tiyatrocularla sahneye çıkma şansı yakalıyor.

Birebir eğitim veriliyor

Öncelİkle eğitmenlerimizin hepsinin konservatuvar ve güzel sanatlar mezunu olduklarını vurgulamak istiyorum. Biz kursumuzda bir ya da iki kişilik sınıflarda eğitim veriyoruz. Bu işin grup şeklinde olmayacağını birebir şekilde verilecek eğitimle sonuç alınacağını biliyoruz. Bu aldıkları eğitim sonucu onları orkestra derslerine dahil ediyoruz. Böylece paylaşımı ve grup içinde nasıl çalışılacağını öğreniyorlar. Biz kursumuza her kaydolan öğrenciye enstrümanını hediye ediyoruz. Buradaki amacımız hem veliyi bir külfetten kurtarmak hem de enstrüman seçerken yanılmalarını engellemek.

Tiyatro ve konserler

Sanata olan ilgiyi arttırmak için neler yapılmalı?
Öncelikle küçük yaşlarda çocukların düzenli olarak konserlere katılımını sağlamalıyız. Daha sonra aktif olarak bu işe sokmak gerekir. Bu konuda ebeveynlere çok iş düşüyor. Çocuklarını 15 günde bir konserlere tiyatrolara götürmeleri gerekmektedir. Mesela bizde eğitim alan her öğrenci sene sonunda ve yıl içerisinde bir çok konsere çıkıyor. Hatta bir çoğu solist olarak sahne alıyor. Bu da onların motivasyonlarını artırıyor. Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile beraber düzenlemiş olduğumuz yarışma sonucunda çocukların bu tür etkinliklere ne kadar çok ilgisi olduğunu gördük. Aslında çocuklar bu tür etkinliklerden mutlu oluyor, bizlere ve ebeveynlere düşen sadece çocuklarımızı bu tür etkinliklerden uzaklaştırmak yerine destek olmaktır.

 
Festivale 150 bin katılım
 
Özgürlüğümüzü topluma kazandıracağız
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Festivale 150 bin katılım
Beypazarı’nda 11’incisi düzenlenen ‘Beypazarı Tarihi Evler, El Sanatları, ...
Büyük kayıp
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın CHP Adana Milletvekili Hulusi ...
Havuzu doğalgaz kuruttu
Büyükşehir Belediyesi’nin Altınpark’taki olimpik yüzme havuzu, işletmeci ...
 
Ankara'da DOLU zarar
Ankara’da etkili sağnak ve dolu yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Sel basan ...
İklim İçin Yeşil File
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) üyeleri, Kızılay Sakarya Meydanında, ...
Kasko bedeli mağdur ediyor
ATO Başkanı, şirketlerin ikinci el araç satışında, satış fiyatının kasko ...
 
Sulama tesislerini mühendisler yapmalı
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, Danıştay 10. Dairesinin, ...
Güneşe dikkat
İlkbahar ve bunu takiben yaz mevsimi ile birlikte göz sorunlarında artış ...
Hacettepe'ye ünlü konuk
Dünyada kısırlık (infertility) cerrahisi alanında tanınmış hekimlerden ...
 
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri