Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
'Yeni Kamu Binalarına Yeşil Sertifika Zorunluluğu Geliyor
"Yeni Kamu Binalarına Yeşil Sertifika Zorunluluğu Geliyor
Dijital Terörizm Milli Güvenlik Sorunu, Herkes Sorumluluk Almalı
Dijital Terörizm Milli Güvenlik Sorunu, Herkes Sorumluluk Almalı
Erdoğan:UCM’nin Kararı, İnsanlık Adına Büyük Bir Adım
Erdoğan:UCM’nin Kararı, İnsanlık Adına Büyük Bir Adım
Tekin, Öğretmenler Günü'nde Mesleki Düzenlemeleri ve Eğitimdeki Değişimi Anlattı
Tekin, Öğretmenler Günü'nde Mesleki Düzenlemeleri ve Eğitimdeki Değişimi Anlattı
İŞKUR Aday Havuz Sistemiyle 50 Bin İş Arayana Ulaşıldı
İŞKUR Aday Havuz Sistemiyle 50 Bin İş Arayana Ulaşıldı
HABERLER>GÜNDEM
8 Haziran 2010 Salı - 09:26

Güneşe dikkat

İlkbahar ve bunu takiben yaz mevsimi ile birlikte göz sorunlarında artış sık karşılaşılan bir durumdur. Çocuklarda ve erişkinlerde gözlerde sulanma, kızarıklık ve kaşıntı ve batma hissi bu dönem de artmaktadır.

Güneşe dikkat

Güneş ve ultraviyole ışınlar göz yüzeyinde hassasiyete, kuruluk, batma, kızarıklık ve yanma şikayetlerine yol açmaktadır. Göz kuruluğu güneş ışığının tetiklemesi ile gözyaşının buharlaşması sonucunda artar ve gözün ön yüzeyinde kabarık ve düzensiz yapılanmaya neden olur. Ultraviyole ışınları aynı zamanda göz merceğinde erken katarakt gelişimine ve sarı nokta ? retina- tabakasında hasara ve olumsuz etkilere sebep olabilmektedir. Hiçbir zaman güneşe doğrudan bakılmamalıdır, görme hücrelerinde kesin olarak hasara yol açar.

Gözlüğün rengi değil filtre özelliği önemli

Güneşin ve ultraviyole ışınların zararlı etkisinden korunmak göz sağlığımız açısından çok önemlidir. Ultraviyole blokajı yapabilen güneş gözlükleri ile direk güneş ışığının göze ulaşmasını önleyecek siperliği olan şapkaların kullanılması çok faydalı olur. Çocukluk döneminde de ultraviyole filtre içeren güneş gözlükleri önerilmektedir. Ancak çocuklarda çok açık renkli veya çok koyu renkli camlardan kaçınılmalıdır. Güneş gözlüğünün cam rengi ile ultraviyole filtre özelliği arasında bir bağlantı yoktur. Camların üzerinde UV-A ve UV?B blokajı uyarısı ve sertifikası bulunmalıdır.

Doktora sormadan damla kullanmayın

Güneş ışığının göz yüzeyinde kuruluk yapma etkisini azaltabilmek için kortizon ve antibiotik içermeyen suni gözyaşı damlaları kullanmak faydalıdır. Kızarıklık ve batma şikayetlerini önlemek için özellikle çocuklarda göz kaşıma ve ovuşturma alışkanlığının mutlaka önüne geçilmelidir. Göz ovuşturma ve kaşıma ileride astigmat gelişmesini kolaylaştırabilmektedir. Kaşıntı ve kızarıklığı azaltmak için doktor kontrolü dışında kortizonlu damla kullanmak, katarakt ve göz tansiyonuna yol açabilir.

Beton, kum ve havuz güneş ışığını yansıtır

Güneş ışığına uzun süre maruz kalmak gözde kaşıntı ve alerji şikayetlerini arttırır, göz çevresinde şişlik ve kızarıklık giderek fazlalaşır. Beton zemin, deniz, kum ve havuz gibi çevreden yansıyan ışınlar şikayetleri daha da arttırır. Açık renk gözlerde ve güneşte geçirilen sürenin arttığı dönemlerde, öğle saatlerinde güneş ışığı ve ultraviyole ışınların etkisi artar. Ozon tabakasının incelmesi zararlı etkiyi daha arttırmaktadır. Göz yüzeyini çevreleyen güneş gözlükleri, göz yüzeyinden buharlaşmayı azaltır ve göz çevresinde nemli bir ortam oluşturarak göz kuruluğunun önlenmesine yardımcı olur.

Güneş altında uzun süre oyun oynayan ve vakit geçiren çocuklarda sulanma ile birlikte çapaklanma önemli bir sorun oluşturmaktadır. El ve yüz temizliği iyi yapılmalıdır, oyun oynarken güneş gözlüğü kullanmak istemeyen çocuklarda şapka kullanmak, sık sulanma ve çapaklanmaya karşı iyi bir önlemdir.

Her gözlük ve şapka olmaz

Gözleri güneşin zararlı etkisinden korumak için, güneş gözlüğü ve şapka yararlıdır. Ancak güneş gözlüğünün camının rengiyle, ultraviyole ışınlarını filtre etmesi arasında bir bağlantı yoktur.

Çayır alerjisini küçümsemeyin

BAHAR döneminde havaların ısınması ile çim ve çayır alerjisi artmaktadır. Çimde oynayan çocuklarda, ellerini gözlerine sürmeleri ve kaşımaları gözde yanma, kaşıntı, sulanma ve çapaklanmaya neden olur. Çocuklarda göz alerjisi ortaya çıktığı durumlarda mutlaka göz hekimi muayene etmelidir.
Güneş ışığına maruz kalan ve alerjisi olan çocuklarda ışığa karşı hassasiyet ortaya çıkar ve sık göz kırpıştırma, göz ovuşturma alışkanlığı gelişir. Bu istenmeyen durumdan kurtulmak için göz alerjisi bir hekim gözetiminde tedavi edilirken çocuklar güneş ışığından ve alerjiye yola açan polenlerden uzak tutulmalıdır.

Yüzücü gözlüğü yararlı

Havuz ve deniz suyu göz yüzeyine temas ettiğinde, klor ve tuz göz yüzeyinde kızarıklık ve kaşıntıya yol açar. Havuz ve deniz suyunun göze değmemesi için yüzücü gözlükleri kullanmak çok yararlıdır. Yüzücü gözlüklerinin de ultraviole filtreli UV-A ve UV-B blokaj özellikleri olmalıdır. Havuz ve denizden çıkınca duş almalı, yüz temiz su ile yıkanmalıdır.
Güneş ışınlarının yerküreye dik olarak geldiği ilkbahar ve yaz mevsimi ultraviyole ışınların en yoğun olduğu dönem olduğu unutulmamalıdır. Sudan yansıyan güneş ışığı daha da fazla etki göstermektedir.

Görme kaybı olmadan

Aşırı güneş ışığı ve alerji önlem alınmaz ve tedavi edilmez ise göz yüzeyinde kabarıklıklara, düzensizlik ve damarlanmaya neden olur, saydam kornea tabakası bulanıklaşır ve görme kaybı ortaya çıkar. Koruyucu göz hekimliğinde amaç bu duruma gelmeden önce insanların uyarılması ve erken dönemde tedavi edilmesidir. Alerjik göz hastalıkları ve utraviyole ışınların zararlı etkisi asla küçümsenmemelidir.
Her alerji olgusu göz hekimi kontrolünde takip ve tedavi edilmeli, güneş gözlüğü ve şapka kullanımına dikkat edilmelidir.

 
Hacettepe'ye ünlü konuk
 
Sulama tesislerini mühendisler yapmalı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hacettepe'ye ünlü konuk
Dünyada kısırlık (infertility) cerrahisi alanında tanınmış hekimlerden ...
Cerrahi filmine özel ödül
Türk hekimlerinin, halk arasında kalın bağırsak kanseri olarak bilinen ...
Doğa coşkusunun tüm geliri vakfa
Köksal Eğitim Vakfı Başkanı ve Pet Holding Başkan Yardımcısı Pınar Köksal, ...
 
Fırın işletmecisinden şok iddia
Haymana’da fırın işleten Mehmet yıldırım, İlçe emniyet Müdürlüğünde kendisine ...
Halı ve kilim modaya dönüştü
Paha biçilemez tarihi halı ve kilimleriyle 35 yıldır hizmet veren Uçan ...
Miami'de eğitim
Öğrencilerini iki yıldır eğitim için ABD’ye gönderen Baştem Anadolu Otelcilik ...
 
İstihbarata İzmirli başkan
Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’na Ömer Altıparmak atandı.
6 ayda bir sağlık kontrolü
Göreve atandıktan sonra, “dinamik, verimli, disiplinli” polis anlayışını ...
Yapı ruhsatında gerileme
Bu yılın ilk üç ayında yapı ruhsatı verilen bina sayısında, bir önceki ...
 
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri