Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları;
Kazımi ile gerek ikili gerekse heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdik.İki komşu ülke olarak ilişkilerimizi her alanda geliştirmekte kararlıyız.
2020 başta koronavirüs salgını olmak üzere çeşitli imtihanlarla karşı karşıya kaldığımız bir yıl oldu.
Gerek salgınla mücadelede gerek güvenliğin tesisi gerekse siyasi sıkıntıların aşılması noktasında Iraklı kardeşlerimize destek verdik.
Komşumuz Irak'ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunmasına sarf ettiğimiz önem herkesin malumudur.Ülkenin yeniden imarı çerçevesinde de her türlü katkıyı yapmaya hazırız.
Mezhebi veya etnik hiçbir ayrım yapmadan Türkmeni,Kürdü,Arabı,Şii ve Sünnisi ile Irak halkının tamamını öz kardeşimiz olarak görüyoruz.
Irak hükümetinin de kapsayıcı ve kuşatıcı politikalarla tüm Irak halkının huzurunu temin edeceğine inanıyoruz.Kazımi’nin
Irak Kabinesinde tekrar bir Türkmen Bakan'a yer vermesi bu inancımızı pekiştirmiştir.
Sayın Kazımi ile ortak düşmanımız DEAŞ, PKK ve Fetö terör örgütleri ile mücadelemizin sürdürülmesini kararlaştırdık,bu alanda Türkiye-Irak arasında işbirliğinin artırılması hususundaki görüş birliğimizi teyit ettik.
Ne Türkiye'nin,ne Irak'ın ne de Suriye'nin geleceğinde bölücü teröre asla yer yoktur. Bölücü örgüt, sivilleri hedef alan saldırılarıyla vahşi yüzünü göstermiş,kimlere hizmet ettiğini tekrar ortaya koymuştur. Dünkü terör eylemleri ise örgütün Suriye uzantısından bırakın güvenliğine açık bir tehdit oluşturduğunu gözler önüne sermiştir.
Bölgemiz terörün başını tamamen ezmeden huzura kavuşamayacaktır. Bu bakımdan Irak makamlarının PKK'ya karşı yürüttüğü operasyonları takdirle karşılıyoruz.
Türkiye olarak biz de meşru müdafaa hakkımız çerçevesinde Irak'ta kardeşlerimize destek sağlıyoruz. Bölgemize kan, gözyaşı ve yıkımdan başka bir şey getirmeyen bu katil sürülerinin kökünü kurutana kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz.
Öte yandan Irak'ta 20 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize rahatlıkla ulaşabileceğimizi görüyoruz.
Her iki ülke işadamlarının önündeki engelleri ortadan kaldırabilmek için zeminin güçlendirilmesi hususunda da mutabık kaldık.
Bugün imzalanan çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması bu kararlılığımızın göstergesidir.
Stratejik projelerimizi süratle hayata geçirmek için ortak irademizi teyit ettik. Özellikle enerji sektöründe büyük bir işbirliği potansiyelimiz bulunuyor.DEAŞ tarafından tahrip edilen Kerkük - Ceyhan petrol boru hattının tamiratı tamamlanarak Kerkük petrollerinin bir an önce yeniden ve daha yüksek miktarlarda dünya piyasalarına sunulmasını istiyoruz.
İklim değişikliği, artan ihtiyaçlar ve kuraklıklar nedeniyle dünyada suyun kullanımı konusunda teknolojinin sağladığı imkanları en iyi şekilde kullanmak artık zorunluluk haline gelmiştir. Ülkemiz sulama teknolojileri ile atık su yönetimi ile çevreci uygulamalarıyla suyun idareli kullanımı konusunda ciddi mesafe kat etmiş durumdadır.
Özel temsilcim Profesör Doktor Sayın Veysel Eroğlu'nun bu tecrübemizi Irak'ta paylaşmak,Irak’ın karşılaştığı güçlükleri ortadan kaldırılmasına destek olmak amacıyla hazırladığı eylem planını kardeşlerimizle paylaştık, plan üzerindeki değerlendirmeler devam ediyor. Türkiye olarak biz suyun bir anlaşmazlık unsuru değil işbirliği alanı olarak değerlendirmesini özellikle vurguluyoruz.
Irak Başbakanı Kazımi şu ifadelerde bulundu:
Türkiye'ye iki ülkeyi birbirine bağlayan tarihi ilişkilerini daha da ileriye taşımak amacıyla gelmiş bulunmaktayım.
Bu ilişkilerin daha da gelişmesine iki ülkeye yakışır bir şekilde bütün engellerini ve sıkıntılarını da ortadan kaldırarak devam etmesi iradesi ile burada bulunuyorum.
Cumhurbaşkanı ile Türkiye ve Irak arasındaki ortak birçok konuyu ele alma fırsatı bulduk. Karşılıklı saygı,içişlerine müdahale etmeksizin ülkenin çıkarlarını güvence altına alacak bir yaklaşımla,bu ilişkileri ve ortak meselelerimizi ele alma arzusu içerisindeyiz.
Türkiye ile Irak arasındaki yüksek düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısının bir sonraki toplantısını da en yakın zamanda yapmayı arzulamaktayız.
Irak her zaman tüm komşularıyla iyi ilişkiler içerisinde olmayı arzulayan bir ülkedir. Hiçbir komşu ülke ile sıkıntı yaşamayı arzulamamaktadır ve ortak çıkarlar çerçevesi içinde karşılıklı saygı ile yaklaşmaktadır.
Türkiye bizim açımızdan bölgede, Ortadoğu'da önemli bir ülke olduğu gibi en önemli ekonomik ve paydaşlarımızdan bir tanesidir.
Özellikle de Irak'ta DEAŞ'ın geride bırakmış olduğu yıkımı Türkiye ile yapacağımız işbirliği ile yeniden imar edebiliriz düşüncesi içerisindeyiz.
Türkiye'nin etkin ve yetkin şirketleriyle tecrübelerimiz var. Bu deneyimlerin devam etmesini arzulamaktayız. Türkiye ile gerçek anlamda bir işbirliği,ekonomik ve yatırım ortaklığı temin etme arzusu içerisindeyiz. Irak’ın kapıları, Türk işadamı ve yatırımcılara açıktır.
Türkiye Irak'ta yeniden imar bağlamında ve DEAŞ bağlamında bir destek paketi açıklamıştı ve biz de bu desteğinin yakın zaman içerisinde hayata geçirilmesi arzusu içerisindeyiz.
Ortak planlarımızla yine su konusu ile ilgili olarak vatandaşlarımızın ve halklarımızın bölgede yaşayan insanların ihtiyaçlarını giderecek bir yaklaşımla su yönetiminin tesis edilmesini istemekteyiz.
Irak’ın tutumu çok nettir.Türkiye’yi tehdit eden Irak toprakları üzerinden Türkiye milli güvenliğini tehdit eden hiçbir oluşuma ve yapıya müsamaha göstermesi mümkün değildir.
Türkiye ile birlikte bu terör örgütleri DEAŞ gibi ve diğer bölge istikrarına zarar veren örgütlere karşı beraberce çalışma arzusundayız.
Bununla ilgili bir adım attık,iki gün önce bazı terör grupları Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimine sızma girişimlerinde bulundular ve güvenlik güçlerimizle çatışmalar gerçekleşti.
Bugün anlaşmalar imzalayarak çifte vergilendirme ve vergi kaçakçılığı önleme anlaşması imzaladık ve çok yakın zaman içerisinde Sayın Cumhurbaşkanını da Irak'a bekliyoruz.
Hibya Haber Ajansı