Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
13 Mart 2018 Salı - 18:55

“Diyabet son 10 yılda yüzde 100 arttı”

Türkiye’de son zamanlarda gittikçe daha da yayılan diyabet hastalığı hakkında değerlendirmelerde bulunan Uzman Dr. Yavuz Öztürker, Türkiye’de diyabetin son 10 yılda yüzde 100 arttığını söyleyerek, Türkiye’de her 11 kişiden 1’inin şeker hastası olduğunu belirtti.

“Diyabet son 10 yılda yüzde 100 arttı”

Şeker hastalığı diğer adıyla diyabetin; sık görülen, ciddî sonuçlara yol açan ve pankreasın ürettiği insülinin yetersizliği veya etkisizliğinden kaynaklanan bir rahatsızlık olduğunu ifade eden İstanbul Aydın Üniversitesi VM MedicalPark Hastanesi’nden Uzman Dr. Yavuz Öztürker, Avrupa ülkeleri içerisinde Rusya ve Almanya’dan sonra diyabetin en fazla görüldüğü üçüncü ülkenin Türkiye olduğunu kaydederek, “Son 10 yılda diyabete yakalanan hasta sayısında yüzde 100 oranında bir artış var ”dedi.
 

“Avrupa’da şekerin en hızlı yükseldiği ülke Türkiye”

Türkiye’de diyabetli hasta sayısındaki artışa dikkat çeken Uzman Doktor Yavuz Öztürker, Türkiye’nin, Avrupa ülkeleri içinde diyabetin en hızlı artığı birinci ülke olduğunu söyleyerek “Avrupa ülkeleri içerisinde Rusya ve Almanya’dan sonra da diyabetin en fazla görüldüğü üçüncü ülkeyiz. Son 10 yılda diyabete yakalanan hasta sayısında yüzde yüz oranında bir artış var. 10 yıl önce nüfusa oranla diyabet hastası yüzde7 oranındayken şimdilerde bu oran yüzde14’lerde” dedi.

“Türkiye’de her 11 kişiden 1’i şeker hastası”

“Türkiye’de ne yazık ki her 11 kişiden 1’i şeker hastası ve daha dramatik olan şeker hastası olarak gördüğümüz her iki kişiden biri hastalığının farkında değil” diyen Öztürker, diyabetin hafife alınmayacak ve görmezden gelinmeyecek kadar ciddi bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, “Bilinmeyen bir şeyi tedavi etmemiz mümkün değil. Tedavi etmemiz için önce hastanın, hasta olduğunu bilmesi ve hastalığın ciddiyetinin farkında olması lazım. Şeker hastalığı çok hızlı yayılan, tüm vücut sistemini, damar yapılarını etkileyen önemli bir hastalık ”dedi.

“Diyabet en çok Gaziantep’te görülüyor”

Dünya bazında bir değerlendirme yapılması halinde diyabetin en çok görüldüğü bölge olarak Ortadoğu’nun gösterilebileceğini de söyleyen Öztürker, “Bizim ülkemizde ise şekerin en çok görüldüğü bölge, nüfusa göre bakıldığında, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Gaziantep ve çevresindeki iller olduğunu görüyoruz. Şeker hastalarının nüfusa göre dağılımına baktığımızda bu bölgeler ön plana çıkıyor” dedi. Öztürker, bunun nedenini de şu sözlerle açıkladı, “Nedenine baktığımız zaman ise karşımıza beslenme tablosu çıkıyor. Hamur ve şekere dayalı beslenmenin yoğun olduğu ve yeterli sporun yapılmadığı yerler olmaları bunda belirleyici faktördür” şeklinde konuştu.

“Tıp, diyabeti sadece yüzde 25 oranında tedavi edebilir”

Diyabetin tüm vücudu etkileyen tehlikeli bir hastalık olduğuna da değinen Öztürker, “Hastaların çok bilinçli olması lazım bizim hastalığı tedavi etmemiz gibi bir şey asla söz konusu değil. Diyabeti tedavi eden hastanın kendisidir. Bizim tedaviye katkımız yüzde 25 civarındadır geriye kalan yüzde 75’lik tedavi kısmında etkili olan hastanın kendisidir. Diyabet tedavisinde etkinliği olan şey doğru beslenmek ve spor yapmaktır. İnsülin dâhil diyabet tedavisinde kullanılan bütün tedaviler diyabet için yüzde 25-30 civarında etkindir” ifadelerini kullandı.

"Hareketsiz yaşam ve hazır gıda diyabeti tetikliyor"

Daha çok 40-50 yaşların ardından görülen Tip II diyabetin Tip I’e göre daha fazla artış gösterdiğini söyleyen Öztürker, “Bunun ana nedeni beslenme bozuklukları, Spor yapmamak, masa başı çalışmak, teknoloji bağımlılığı yüzünden hareket alan ve süresini kısıtlamak. Şeker hastalığının genetik-ailesel geçişi biliniyor ama tüm hastaların aileden alacağı anlamına gelmez bu. Spor ve egzersiz çok önemli. Fastfood gıdalardan uzak durmamız lazım. Hazır yiyecek ve içeceklerden, içerisinde katkı maddesi bulunan bütün gıdalar ve içecekler özellikle pankreas bezindeki insülin üretimi ile ilgili gücü tüketmekte o yüzden de dengeli beslenmek ve ölçülere dikkat etmek gerekir” dedi.

Diyabetten korunmak için kilonuza dikkat edin!

Dengesiz ve kötü beslenmenin diyabete davetiye çıkardığını da söyleyen Öztürker, “Çünkü vücudumuzda üretilen insülinin bir kullanım şekli vardır. Beslenme bozukluğu nedeniyle vücudumuzda biriken yağ dokusu, vücudun ürettiği insülin hormonunun iyi çalışmamasına ve etkinliğinin azalmasına neden oluyor. Etkinliği azalmış olan İnsülin, kanda yükselen şekeri hücrelere taşıyamadığı için mecburen bunu da yağ olarak depoluyor. Yani bu bir kısır döngü, insülin iyi çalışmadıkça yağ dokumuz artıyor, yağ dokumuz arttıkça insülin daha kötü çalışmaya başlıyor. Bu nedenle düzgün çalışmak ve hayata egzersiz eklemek şart” ifadelerini kullandı.

“Diyabetin 5 farklı türü var”

İsveç ve Finlandiya’da uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmada diyabetin 5 farklı türü olduğunun tespit edildiğini söyleyen Öztürker, “Diyabet- şeker hastalığının oluş mekanizması temel itibariyle insülin dediğimiz hormonun olmaması ya da etkisini kaybetmesiyle ilgili bir sistem. İnsülin hormonun olması vücuttaki dengeyi bozuyor ve şeker hastalığının ortaya çıkmasına neden oluyor. İsveç ve Finlandiya’da yapılan bu çalışmada da bize mekanizmanın biraz daha ayrıntısı anlatılmaya çalışılıyor. Bu önemli çünkü hastalığın ayrıntılarına girdikçe, tedavinin ayrıntılarını planlamak bizim için daha kolay. Yani klasik bir tedaviden ziyade hastanın mevcut durumunu tedavi etmek, sebebi bildiğimizde bizim için daha kolay oluyor. Tıbbın temel görüşlerinden biri “hastalık yok hasta var” olduğuna göre hastaya göre biz tedaviyi planlarsak tedavinin etkinliği çok daha fazla olacaktır. Ama henüz çok erken, diyabetin tedavisini hemen bu verilerle düzenlemek doğru değil. Ama bu çalışma zaman içinde bize çok katkı sağlayacaktır” dedi.

 

“Bana lanet bir hastalık seç derlerse diyabet derim”

“Bu dünyada vücudunda illa lanet bir hastalık olacak, bir tane lanet hastalık seç deseler ben diyabeti seçerim” diyen Öztürker, “Gerçekten çok lanet bir hastalıktır diyabet, vücudumuzda etkilemediği bir hiçbir sistem hiçbir organ yoktur. Damar sistemini etkilediği için (sonuçta kanı taşıyan damar sistemleri) dolayısıyla vücudumuzun her yerine ulaşmakta. Gözünüzden ayakucunuzdaki damara kadar, diyabet tüm vücudunuzu etkiliyor. Peki, bu durumda neden diyabeti seçiyorum, çünkü hekimler olarak diyabeti nasıl tedavi edeceğimizi çok iyi biliyoruz. En iyi bildiğimiz hastalıklardan bir tanesi diyabet. Çok lanet bir hastalık ama bir o kadar da tedavisi bilinen bir hastalık” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 
Gastronomi öğrencilerinden, uluslararası yarışmada 10 madalya
 
Hayvanat bahçesi çağrısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Artık prostat düşünsün
Özellikle 40 yaşından sonra büyümeye başlayan ve erkeklerin kâbusu olan ...
Bağlıca-Yapracık bağlantısı atıl kaldı
Başkent’in gelişen bölgelerinden Bağlıca ile Yapracık bölgelerini birbirine ...
25 bin 525 ücretsiz evde bakım hizmeti
Çankaya Belediyesi’nin Evde Temizlik ve Evde Sağlık hizmetinden binlerce vatandaş yararlanıyor.
 
Konum ve fotoğraf paylaş arıza kaydını oluştur
Başkent Elektrik Dağıtım AŞ (Başkent EDAŞ), ‘Mobil 186’ uygulamasını sürümünü güncelledi.
EGO’dan Beypazarı’na 548 numaralı hat
Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, Ankara merkezden Beypazarı’na ...
Zabıta da şikâyetçi
Hürriyet Ankara Whatsapp Şehir Hattı’nın çarşamba günü yayımlanan “Tabelada ...
 
Bir yılda 603 bin TL ceza kesildi
Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri hafriyat kamyonları ile beton mikserlerine ...
Oy kullanma hakkının 100. yılı kutlandı
İngiltere Büyükelçiliği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve kadınların Birleşik ...
Şehrim 2023 Ankara’dan yola çıkacak
AK Parti’nin ‘Şehrim 2023' otobüsleri Ankara’dan yola çıkarak Türkiye’deki şehirleri dolaşacak.
 
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri