Aç kalarak zayıflamak, ekmeğin kilo aldırdığını ve diyet ürünlerinin zayıflattığını düşünmek, sabahları aç karnına limonlu su içmek, doğru olmayan diyet tabuları... Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden diyetisyen Ayça Ilıca, doğru bilinen yanlışları anlattı...
- Ekmek, makarna, pilav gibi karbonhidratların diyetten tamamen çıkarılması
Diyet yapan kişinin yaptığı en önemli hatalardan biri vücuda yeterli miktarda karbonhidrat vermemektir. Diyete başladığı zaman ekmek, pilav, makarna, patates, mısır gibi besinleri kesen kişiler, kasla birlikte su kaybına uğrar. Yani diyette karbonhidratı kesen kimse tartıdaki sonucu görünce kilo verdiği yanılgısına düşer ancak gerçek olan vücudun kaybettiği yağ değil kas ve sudur.
-Limonlu sıcak su, bitki çayları yağları eritmez
Halk arasında inanılan bir başka yanlış da sabahları veya yemek öncesinde aç karnına limonlu sıcak su içmenin vücuttaki yağları erittiğidir, ancak bu inanç tamamen yanlıştır. Suyun veya içine katılacak limon, soda gibi maddelerin, bitki çaylarının kesinlikle yağları eritmek, yok etmek gibi bir etkisi bulunmamaktadır.
-Tek öğün yemek
Vücudun kilo almasına neden olan en önemli etkenlerden biri, onu bütün gün aç bırakıp sadece akşamları yemek yemektir. Çünkü yaklaşık 20 saat aç kalan vücut bu durumun devam edeceğini düşünür ve savaşa hazırlanır gibi yediklerini depolamaya başlar. Sonra 4 saat içerisinde gelen besinler yağ olarak depolanır. Bu konuda diyetisyenlerin tavsiyesi vücudu asla uzun süre aç bırakmamaktır. Mutlaka her 3-4 saatte bir şeyler tüketilmelidir.
-Kilo vermek için ilaç kullanmak da doğru bir seçenek
Yanlış. Tek başına ilaç kullanmak kilo kaybı ve kontrolü için yeterli ve doğru değildir. Kilo kaybı davranış değişikliği gerektirir.
-Kilo vermeye yardımcı bitkisel ürünler güvenlidir
Yanlış. Tüm bitkisel ürünlerin güvenliğiyle ilgili yeterli çalışma yoktur.
-Kısa vadede, hızla, fazla kilolardan kurtulmak mümkün
Doğru. Ancak hızla kaybedilen kiloların aynı hızla hatta fazlasıyla geri döneceği unutulmamalı, kısa sürede hızlı ama geçici kilo kaybındansa, olması gereken sürede dengeli, kalıcı kilo kaybı tercih edilmeli.
-Az beslenerek kilodan kurtulmak
Kaybedilen kilonun istenildiği gibi yağ mı yoksa kas ve su kaybı mı olduğu çok önemlidir. Doğru kilo kaybı sağlayabilmek için kişinin günlük alması gereken gıdaları mutlaka tüketmesi gerekir. Az beslenmek, kilo kaybı için bir çözüm yöntemi değildir.
-Her tür hareket ve spor zayıflatır
Her tür hareket ve spor enerji harcanması için bir yöntemdir. Ancak gün içerisinde aldığınız kalori miktarı harcadığınız kalori miktarından fazlaysa kilo kaybı sağlanamaz.
-Seks kalori yakar
Doğru. Ancak sanıldığı kadar fazla değil.
-Çay, yanında tükettiğin besin değerini yok eder ve vücutta su tutulumuna neden olur
Yanlış. Koyu olmayan bir çay gıdaların besin değerlerinde kayba neden olmaz.
-Sauna gibi sıcak ortamlarda terlemek zayıflatır.
Yanlış. Sauna ile sadece vucuttan su kaybı olur.