Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
428 hekim yan dal uzmanlığı eğitimine başlıyor
428 hekim yan dal uzmanlığı eğitimine başlıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Devlet Emiri El Sabah’ı resmi törenle karşıladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Devlet Emiri El Sabah’ı resmi törenle karşıladı
2 terörist etkisiz hale getirildi
2 terörist etkisiz hale getirildi
Bakan Kacır: Türkiye’nin ikinci astronotu göreve hazırlanıyor
Bakan Kacır: Türkiye’nin ikinci astronotu göreve hazırlanıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doğru politikalarla enflasyonu tek haneye düşürmekte kararlıyız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doğru politikalarla enflasyonu tek haneye düşürmekte kararlıyız
HABERLER>EKONOMİ
22 Aralık 2021 Çarşamba - 13:12

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 1770 – 2000 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz. (Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu:

Bu sabah BIST100’de negatif yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1884.66 – 2103.56 arasında işlem gördü ve günü -7.99% değişimle 1892.02 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi yüksek seviyede gerçekleşti. Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 1770 – 2000 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün

Tatil etkisi global piyasalar nezdinde işlem hacimleri üzerinden etkili oluyor. ABD’de majör endeksler 3 günlük düşüş süreçlerine dün itibarıyla son verirken, teknoloji grubunda yer alan üyelerin bir adım öne çıktığı görüldü. Nasdaq 100’de %2’den fazla primlenme takip edilirken, 20y vadeli tahvilin ihracına güçlü talep gelmesi ve faizin %1.9420’de oluşması risk alma iştahını destekledi.

Yeni günde Asya’daki işlemler ise nispeten daha dengeli seyrediyor. Omicron varyantının ekonomik gidişat üzerindeki potansiyel etkileri ve ABD’de Başkan Biden’ın yasalaştırmakta zorlandığı mali pakete yönelik belirsizlikler etkili olmakta. Amerikan doları yatay seyrederken, Bloomberg emtia endeksi %1.85 yükselişle kapanış gerçekleştirdi.

Bizim açımızdan esas gündem maddesi ise yerel varlıklar cephesinde yaşanan hareketlilik. Pazartesi akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan paketin etkileri Türk lirası ve hisse senetleri üzerinde yakından hissediliyor. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %6.72 değer kazancı ila tamamlarken, Cuma kapanışına kıyasla toplamda %31.40 düzeyine taşımış oldu. Lira, yıl başlangıcına göre ise %39.73 değer kaybı ile karşımıza çıkmakta. Dengelenme eğiliminin atılan adımların kabul görmesini beklemeye paralel bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz

BIST cephesinde ise yönetilmesi oldukça güç bir oynaklık ile karşı karşıyayız. Endeks 100, son 20 yıldaki en güçlü 3 günlük zayıflamasını sergilerken, 21 Aralık işlemlerinde bir kez daha devre kesici uygulandı. 16 Aralık zirvesine kıyasla geri çekiliş %17’ye ulaşırken, 30 günlük volatilite düzeyi 47.75’e yükseldi. Söz konusu rakam 1 hafta önce 20-23 aralığında seyretmekteydi. Geride kalan günde toplamda 4.3 milyar hisse el değiştirirken, 100 endekste işlem hacmi 37.6 milyar lira seviyesine geriledi.

Hisse senetlerindeki oynaklığın; Cuma günü yaşanan sert geri çekilişin ardından gelen teminat tamamlama çağrıları, liradaki değer kazancının portföyler arasındaki geçişi hızlandırması, hızla artan oynaklık ve Londra’da oluşan swap faizlerinin %200’ün üzerine gelmesi nedeniyle kısa TL pozisyonlarının kapatılma çabasından oluşan satış baskısı kaynaklı olduğunu değerlendiriyoruz. Zayıf seyir 1-2 gün daha devam etme riski taşımakla birlikte devamında dengelenme eğiliminin nispeten daha öngörülebilir kur işlemleri ile bankacılık sektörü hisseleri liderliğinde ön plana çıkmasını bekliyoruz. Christmas tatiline yaklaşmış olmamız yabancı yatırımcı satış baskısının azalmasına imkan tanıyabilir.

Piyasalar

Dış piyasalarda oluşan iyimser tablonun bu sabah spot ve vadeli işlemler nezdinde kısmen ivme kaybettiği görülüyor. Asya’da ABD seansına paralel teknoloji grubu üyeleri dikkat çekerken, işlem hacimleri son 1 aylık döneme kıyasla %30’a varan düşüş göstermekte. Yerel varlıklar cephesinde liranın denge arayışını sürdürmesini bekliyoruz.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %6.72 değer kazancı ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %-7.99 ile 1892 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi -33bp ile %23.58, ülke risk primi ise %2.7 düşüşle 604bp oldu.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kazançlarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %1.65, FTSE 100 %1.38, DAX %1.36 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %1.02 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde olumlu eğilim devam etti. Dow Jones %1.60, S&P 500 %1.78 ve Nasdaq %2.40 ile izlenirken; Bovespa %0.46, Merval ise %2.72 oldu.

Asya’da Avrupa ve ABD seanslarına kıyasla kısmen ivme kaybı söz konusu. TSİ 08.35/ NKY 225 %-0.01, Hang Seng %0.26, CSI 300 %-0.08 ve KOSPI %0.20 ile takip edilirken, USDCNH paritesi offshoreda 6.3793 ile yuanda değer kaybına işaret etmekte.

Fiyatlamalar

BIST 100 endeksinde 1860-1820 seviyeleri destek, 1926 ise direnç olarak izlenebilir. Global Amerikan doları fiyatlamalarının EUR çaprazları üzerinde etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz. 1.1166-1.1050 destek, 1.1380-1.1460 ise direnç olarak izlenebilir

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin, 5 yılda ulaştırmaya 1.2 trilyon dolarlık yatırım yaptı
 
Gürbulak Gümrük Kapısında rekor uyuşturucu yakalaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kur korumalı TL mevduat
Kur korumalı TL mevduat ile ilgili ayrıntılı bilgiler dün açıklandı. Sadece ...
TCMB’den yeni kararlar
TCMB Türk Lirasına yönelik aldığı kararları açıkladı.
Piyasanın rotası
Piyasalar Fed’in para politikasında şahin tonlaması ve omicron varyantı ...
 
Gündem, değerli TL
Piyasalar Fed’in para politikasında şahin tonlaması ve omicron varyantı ...
Yeni kararların etkileri izlenecek
Borsa İstanbul, hafta sonu sıra dışı tedbirler gelebileceğine yönelik ...
Altın açısından hareketli bir hafta geride kaldı
Geçtiğimiz hafta FED toplantısı gerçekleşirken, altın da volatilitesi ...
 
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 2000 – 2200 arasında işlem aktivitesi ...
Karanlık çöktüğünde
Türk Lirasında değer kaybı devam ediyor. 16 Aralık Perşembe günü TCMB ...
Rekor görünüm devam ediyor
2021 yılının en kritik haftasını geride bırakıyoruz. Dünyanın en önemli ...
 
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Almazsan artmaz! 
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
İstanbul Belediye Başkanlığı İçin Gözden Kaçan İsim: Metin KÜLÜNK
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
CHP'deki Kurultayın Kazanını Ekrem İmamoğlu'dur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri